Δημήτρης Μπιλάλης: Θα είναι υπέρ της κυβέρνησης να «αγκαλιάσει» τη φαρμακευτική κάνναβη

Ο κ. Δημήτρης Μπιλάλης είναι Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχοντας ξεπεράσει το αποστειρωµένο πλαίσιο των γεωπόνων που ασχολούνται µε την έρευνα για χάρη της γνώσης και µόνο, αναζητούσε πάντα το πραγµατικά ζητούµενο της γεωργικής επιστήµης, την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Ανάμεσα σε αυτά τα ζητούμενα ήταν και η καλλιέργεια της κάνναβης. Συζητώντας στο γραφείο του για τα προγράμματα που τρέχει ο ίδιος με τους φοιτητές του για το εν λόγω

φυτό, μας εξήγησε ότι η κάνναβη δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τις επιστήμες της Γεωπονίας και της Ιατρικής, αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά την νομιμοποίηση της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης;

Έχουν σταλεί 67-68 αιτήσεις για άδεια, έχουν εγκριθεί περισσότερες από 40 , έχουν πάρει δηλαδή άδεια εγκατάστασης. Είναι θέμα χρόνου να γίνουν αυτές οι επενδύσεις. Η κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει. Η κάθε άδεια ξεπερνά τα 10-15 εκατομμύρια ευρώ. Αν έχουμε δηλαδή 40 τελικές άδειες, το ποσό αγγίζει το ένα δις. Προσφέρει και έσοδα για το κράτος και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάθε τέτοια μονάδα θα απαιτεί κατ’ ελάχιστο 60 άτομα.

Η αλλαγή στην Κυβέρνηση θα επηρεάσει τις διασικασίες νομιμοποίησης της;

Δεν θέλω να πιστεύω, ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα αρνηθεί επενδύσεις στην πράσινη βιομηχανία. Υποτίθεται ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, πράγμα που μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει γίνει.

Πόσα χρόνια γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα τις ευεργετικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης;

Αυτό που μπορώ να πω ως Καθηγητής Γεωργίας είναι ότι οι Σκύθες (ζούσαν στην Κεντρική Ασία και στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας) στην αρχαιότητα έριχναν τα φύλλα του φυτού στη φωτιά για να τους ξεκουράσει και να τους δώσει ευεξία. Άρα, υπάρχουν σχετικές αναφορές για το φυτό εδώ και 2.500 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδέχεται τις θετικές επιδράσεις που έχει η κάνναβη σε ένα φάσμα ασθενειών και πολύ περισσότερο ως pain killer στις σοβαρές μορφές καρκίνου. Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος παράγει ενοκανναβινοειδή, κυρίως όταν γελάμε.

Στο Γεωπονικό τι διδάσκετε για την κάνναβη;

Διδάσκουμε την κάνναβη ως φυτό. Επειδή, όμως, είναι θέμα αιχμής, οι φοιτητές ενδιαφέρονται πολύ και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τρέχουμε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων.

Η Ελλάδα έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά (κλίμα, έδαφος) για να καλλιεργηθεί η κάνναβη;

Για τη βιομηχανική κάνναβη ναι. Η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά τον φωτισμό, τα εύρη θερμοκρασιών συγκριτικά με τον Καναδά συν τω ότι είναι μέλος της ΕΕ με ισχυρό νόμισμα και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των φαρμάκων, επομένως μπορεί να εξαχθεί χωρίς δισταγμό από τις άλλες χώρες.

Υπήρχε επικριτική στάση από συναδέλφους, όταν πρώτος από όλους ασχοληθήκατε με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού;

Πιστεύω ότι στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις, αν και δεν τις έμαθα ποτέ. Εξάλλου ποτέ δεν κάνεις κάτι χωρίς να κριθείς. Όμως, εκ του αποτελέσματος, μάλλον δικαιωνόμαστε. Ιστορικά, επειδή στην έρευνα, θέλω να ξεφεύγω από τα συνηθισμένα (ασχολούμαι από το 2011 με την κινόα όταν δεν ήξεραν πολλοί την ύπαρξή της), νομίζω ότι η κοινωνία μας εξελίσσεται κάθε φορά με την καινοτομία. Το ίδιο συμβαίνει και στη γνώση, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το θετικό αντίκτυπο που θα έχει το φυτό στην οικονομία;

Οι ιστορικά μεγάλες εταιρείες ( που το έμβλημά τους είναι πιο αναγνωρίσιμο και από η σημαία της χώρας τους) θα κάνουν την κάνναβη σημαία. Για 30 χρόνια η κάνναβη θα γίνει κυρίαρχη δύναμη στην πράσινη φαρμακοβιομηχανία.

Θα αλλοιωθεί η ποιότητα του φυτού στο μέλλον λόγω ανταγωνισμού;

Όχι. Η αγορά μεγαλώνει με υπερδιπλάσια ταχύτητα από την παραγωγή. Μετά από κάποια χρόνια δεν μπορώ να ξέρω, πάντως με τα δεδομένα στοιχεία, είμαι σίγουρος πως η ποιότητα θα είναι υψηλή. Εξάλλου δεν χρησιμοποιούνται ούτε φυτοφάρμακα, ούτε βαρέα μέταλλα.

Είστε υπέρ της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής κάνναβης;

Όσο ενάντια είμαι και με τη νομιμοποιήση του καπνού και του αλκοόλ, άλλο τόσο είμαι και με τη μαριχουάνα. Παρόλα αυτά, η ευφορική κάνναβη είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Είναι στρατηγική λύση και θα είναι υπέρ της κυβέρνησης να την αποδεχτεί και να την αγκαλιάσει, διότι αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στη μαύρη αγορά, θα πηγαίνουν στο σύστημα υγείας. Στις μισές Πολιτείες της Αμερικής έχει επιτραπεί, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Αυτό θα συμβεί είτε στην παρούσα κυβέρνηση είτε στην επόμενη. Είναι σημαντικό και για την υγεία των χρηστών. Δεν ξέρουμε τίποτα για το πώς παράγεται το παράνομο, αν είναι δηλαδή πολύ βλαβερό ή όχι για την υγεία (κυρίως για τους πνεύμονες).

Μήπως η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος;

Οι κοινωνίες δεν προάγονται με το πολιτικό κόστος, αλλά με τα έργα τους. Η ανθρωπότητα δεν χαρακτηρίστηκε από το τι μόνο να μπορεί να παράγει και τι νομοσχέδιο να φέρει, αλλά με το τι μπορεί να διατηρήσει ατόφιο. Τεχνολογικά μνημεία χτίστηκαν και νωρίτερα από την Ακρόπολη, ο Παρθενώνας όμως διατηρείται ακόμα. Τώρα, αν θέλουν να βάζουν το πολιτικό κόστος πάνω από το έθνος, σημαίνει ότι βάζουν το κόμμα πάνω από το κράτος. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κυρίαρχος παραγωγός κάνναβης στον κόσμο, εξάγοντας όχι μόνο το φυτό και τα παράγωγά του, αλλά και τεχνογνωσία. Όλοι θα κριθούμε για τα έργα μας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Γιώργης Οικονομόπουλος: Οι καρκινοπαθείς με την κάνναβη ζουν καλύτερα και περισσότερο Ζακλίν Πόιτρας: Ζητάμε έκδοση κάρτας ασθενούς για την ιατρική χρήση της κάνναβης Χρήστος Κοντογιάννης: Θα ανοίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας με την φαρμακευτική κάνναβη
Keywords
Τυχαία Θέματα