Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αλλά και για πάγωμα φόρων εξήγγειλε η Ελισάβετ

Ανακοινώθηκε και επίσημα δια βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ η πρόθεση της της κυβέρνησης να διενεργηθεί δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη του 2017, το οποίο θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Βέβαια, αυτό που φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη αίσθηση μεταξύ των Βρετανών είναι η εξαγγελία δημοψηφίσματος
για πάγωμα των φόρων έως το 2020, η οποία όμως συνοδεύεται από περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, αύξηση του αφορολογήτου ορίου αλλά, όπως τονίζει και η βρετανική έκδοση της Huffington Post, κατάργηση των προνομίων στέγασης νέων έως 21ετών, ένα θέμα στο οποίο έχει τεράστιες κοινωνικέ συνέπειες.

«Επαναδιαπραγμάτευση» των σχέσεων με την ΕΕ

Η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την καθιερωμένη της ομιλίας στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη των εργασιών του, ανέγνωσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον και ως αναμενόταν εξήγγειλε και τη πρόθεση του να προωθήσει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών», ανέφερε η βασίλισσα ενώ οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν την Πέμπτη και θα ακολουθήσει συζήτηση στη βουλή των Κοινοτήτων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατόπιν της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ.

Και δημοψήφισμα που θα...παγώνει του φόρους

Πέραν όμως αυτού του δημοψηφίσματος, η βασίλισσα κατά την ομιλία της ανακοίνωσε και ένα δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το οποίο θα «παγώνει» τους φόρους για τα νοικοκυριά έως το 2020. «Θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και των κοινωνικών εισφορών τα επόμενα πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 2.000 λίρες για να φτάσει, μέχρι το 2020, στις 12.500 λίρες. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τις 30 πρώτες ώρες εργασίας τους κάθε εβδομάδα.

Παράλληλα προωθείται η μείωση κατά 3.000 λιρών του ανώτατου ποσό των κοινωνικών παροχών που δίνονται στις οικογένειες ενώ περικόπτονται και τα προνόμια στέγασης για νέους κάτω των 21 χρόνων κάτι που, όπως τονίζεται στην βρετανική έκδοση της Huffington Post, είναι σχεδόν καταστροφικό αφού αναγκάζει αρκετούς νέους να επιστρέψουν είτε στο δρόμο είτε σε σπίτια στα οποία βιώνουν την κακοποίηση.

Το σύνολο αυτών των μέτρων στοχεύει στην εξοικονόμηση 12 δισεκ. λιρών κατ' έτος, ώστε το κράτος να παρουσιάσει πλεονασματικό προϋπολογισμό κατά το οικονομικό έτος 2018-2019, όπως έχει δεσμευτεί ο Κέμερον.

Πηγή: Huffington Post UK

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα