Δημόσια ή ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Η κατάσταση της οικονομίας της κάθε χώρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλες τις πτυχές της κοινωνίας και φυσικά και την εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά και η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την προοδο μιας χώρας, εφόσον είναι σχεδιασμένη κατάλληλα για να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Η εκπαίδευση παρέχεται κυρίως από τον δημόσιο τομέα και το αρνητικό βέβαια είναι ότι ο τελευταίος επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση του κράτους, αφού χρηματοδοτείται από αυτό.
Η χώρα μας
Η Ελλάδα εξακολουθεί να ασχολείται με ερωτήματα περί δημόσιας ή ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής αστυνομίας και αξιολόγησης. Μήπως όμως το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι τι εκπαίδευση θέλουμε συνολικά και ποιος θα είναι βασικός της στόχος;
Προσωπικά θα ήθελα μια εκπαίδευση που να προάγει την κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και το αίσθημα σε όλους ότι είμαστε μέλη της ίδιας ομάδας/κοινωνίας και όχι ανταγωνιστές. Και βέβαια μία εκπαίδευση που θα δίνει ίσες ευκαιρίες. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον. Και να αναλογιστούμε αν η ύπαρξη έως τώρα μόνο δημοσίου πανεπιστήμιου με εισαγωγή μέσω ενός πολύ ανταγωνιστικού συστήματος εξετάσεων διασφάλιζε αυτό τον στόχο.
Τολμώ να πω ότι η καινούρια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι η τελευταία μου ελπίδα για να δω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σε όλες τις βαθμίδες, άσχετα αν θα συμφωνώ με αυτές. Και όχι αλλαγές του τύπου: αντικαθιστούμε τα Λατινικά με την Κοινωνιολογία και τούμπαλιν. Και οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τις χαμηλότερες βαθμίδες.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικά συγκεντρωτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη των αποφάσεων προέρχεται από το Υπουργείο σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που καταρτίζουν τα αναλυτικά προγράμματα. Τα διοικητικά στελέχη, διευθυντές και εκπαιδευτικοί, έχουν ως έργο την υλοποίηση των προγραμμάτων. Παρατηρείται επομένως μια τυποποίηση του διδακτικού έργου. Η εκπαιδευτική μονάδα, λοιπόν, δεν ενεργεί αυτόνομα, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μικροκοινωνίας, μέσα στην οποία υφίσταται.
Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και στις αποφάσεις του, με αποτέλεσμα να ενεργούν αντιδραστικά. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη στάση αυτή των μεγαλύτερων και δρουν και αυτοί σε πολλές περιπτώσεις αναρχικά. Από την άλλη πλευρά ο εκπαιδευτικός, όλο και πιο πολύ καλείται να αντιμετωπίζει ζητήματα, των οποίων η ρίζα βρίσκεται έξω από την εκπαιδευτική μονάδα, όπως οικογενειακά προβλήματα, παραβατικότητα, οπαδισμός κ.ά. Η μείωση των κονδυλίων και οι ελλείψεις σε υποδομές στις σχολικές μονάδες έχει αλλάξει προς το χειρότερο τον τρόπο εργασίας του, ενώ υπάρχει και πίεση την οποία δέχεται από τους γονείς.
Ο στόχος θα μπορούσε να μετατοπιστεί στην αναζήτηση χαράς στην εκπαίδευση, χωρίς να παραμένουμε αναγκαστικά την αύξηση των κονδυλίων. Μείωση των ωρών διδασκαλίας και του homework στο σπίτι και αντικατάστασή τους με ολοκλήρωση όλων των εργασιών στο σχολείο. Λιγότερες εργασίες και περισσότερη έμφαση σε δεξιότητες που ενισχύουν την ομαδικότητα. Ένταξη του εκπαιδευτικού παιχνιδιού, του μη οργανωμένου παιχνιδιού και του χορού στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Περισσότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις. Δεν θα πρέπει να μεγαλώσουμε μια κουρασμένη γενιά εκπαιδευτικά. Πλέον έχει όλες τις πληροφορίες στα κινητά της. Δουλειά μας είναι να της μάθουμε να αναλύει την πληροφορία με κριτική σκέψη.
Ακόμη παρατηρείται μια τάση στην εκπαίδευση να δίνει έμφαση στον ανταγωνισμό και την τυποποιημένη διδασκαλία, με αποτέλεσμα να μετατρέπει την εργασία των εκπαιδευτικών σε απλή μηχανική άσκηση, με έμφαση στην προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη τυποποιημένη δοκιμή, αντί να παρέχει μια πλούσια και ουσιαστική εμπειρία στον μαθητή. Σε μία εποχή που η τεχνητή νοημοσύνηείναι πλέον γεγονός, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να γίνει ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας παιδείας που θα εκμεταλλεύεται την εξέλιξη της τεχνολογίας και δε θα τη φοβάται.
Εννοείται ότι επίκεντρο της διδακτικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι ο μαθητής, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον εκπαιδευτικό. Οι προτάσεις που έγιναν παραπάνω μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών επίσης. Ένας ξεκούραστος εκπαιδευτικός θα είναι ένας καλύτερος δάσκαλος.
Τα παιδιά επιζητούν από το/τη δάσκαλο/α και τον/την καθηγητή/τρια την ενίσχυση του εγώ τους λόγω του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας που εκλαμβάνουν από το περιβάλλον τους. Ίσως ένα ακόμα σημείο των καιρών που επισημαίνεται είναι ότι τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με ολοένα και περισσότερους προβληματισμούς. Δουλειά μας είναι να ενισχύσουμε και το ¨εμείς¨! Στην εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξει μια βασική κοινωνική πίστη που θα ενσταλάξει την αίσθηση της ευθύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ειλικρίνειας σε όλες τις σχέσεις.
Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ελπίδα και αυτή την ελπίδα να την περάσουμε σε όλους: στους συναδέλφους μας, στους γονείς, στους μαθητές. Μπορούμε να μην παρασυρόμαστε από την λογική της μάζας και από εύκολες αλλαγές. Οι αλλαγές θα φέρουν αντιδράσεις τον πρώτο καιρό, αλλά χρειάζονται χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματα. Πολύ θα ήθελα να δω να ψηφίζονται τα εκπαιδευτικά νομοσχέδια μόνο με ενισχυμένη πλειοψηφία, ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίησή τους μακροπρόθεσμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατρός αποκαλύπτει το δωρεάν «κόλπο» για να χάσει κάποιος κιλά
- Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση αποχώρηση αποφάσισε η Ομπρέλα μετά από μαραθώνια συνεδρίαση - Τι θα κάνει η ομάδα Αχτσιόγλου
- Λαζοπουλος: Το να φύγει ο Τσακαλώτος δεν λέγεται διάσπαση, λέγεται έφυγε μια σταγόνα από το ποτήρι το νερό
- Απίστευτο τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας – Άμορφη μάζα το αυτοκίνητο
- Οδυσσέας Σταμούλης: Η απάντηση στις κατηγορίες για την Κάτια Νικολαΐδου – «Δεν είμαι κάθαρμα, αλήτης ούτε και ζητιάνος»
- Κακοκαιρία από το μεσημέρι με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πότε «χτυπά» την Αττική
- Τσίπρα λένε και… κλαίνε
- Ολέθριες συνέπειες από τις ανεμογεννήτριες σε Έβρο και Ροδόπη καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις - Ζητούν αναστολή έργων στα καμένα
- Ένας παραλίγο καβγάς με τον Δένδια, το τέλος του Σχοινά από Κομισιόν, η Συρεγγέλα γραμματέας και ο κίνδυνος για Κασσελάκη
- Ιερέας ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του – Κατέληξε στο νοσοκομείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- ΗΠΑ: Επιστάτης σχολείου έδωσε σε μαθητές «τρόφιμα με σωματικά υγρά» (Εικόνες)
- Τι είδαμε στην 33η Athens Fashion Week
- Η ποίηση της ελληνικής πέτρας δια χειρός Robert McCabe μαγεύει τη Βουδαπέστη
- Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Συγκρούσεις κοντά σε νοσοκομεία στη Γάζα μετά τη συμφωνία για σύντομες παύσεις μαχών
- Ταξίδι με αεροπλάνο: Οι άγραφοι κανόνες των πτήσεων
- Νερό με λεμόνι: Συμβάλλει στην απώλεια βάρους ή μήπως όχι
- Δεκάδες επιθέσεις σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία από τις 7 Οκτωβρίου
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να επιβάλει νέα κατοχή ή κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο με το αεροσκάφος λίγο πριν την πτώση
- Άνω Λιόσια: Πέταξαν χειροβομβίδες σε μονοκατοικία
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Δημόσια ή ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση;
- ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε πώληση αρμάτων μάχης στη Ρουμανία, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων
- Δεκάδες επιθέσεις σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία από τις 7 Οκτωβρίου
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο με το αεροσκάφος λίγο πριν την πτώση
- Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Συγκρούσεις κοντά σε νοσοκομεία στη Γάζα μετά τη συμφωνία για σύντομες παύσεις μαχών
- Άνω Λιόσια: Πέταξαν χειροβομβίδες σε μονοκατοικία
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να επιβάλει νέα κατοχή ή κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας
- Ταξίδι με αεροπλάνο: Οι άγραφοι κανόνες των πτήσεων
- Νερό με λεμόνι: Συμβάλλει στην απώλεια βάρους ή μήπως όχι
- Τι είδαμε στην 33η Athens Fashion Week
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αιφνίδια επίσκεψη Πούτιν στο γενικό επιτελείο στρατού για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Πάτρα: Νέο μηχάνημα στο Ακοολογικό Εργαστήριο του "Καραμανδανείου" Νοσοκομείου Παίδων
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 10/11 σε περιοχές της Αττικής και πολλά σημεία της Αθήνας
- Γιώργος Σταθάκης: Πολιτική αυτοκτονία η εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
- Συγκλονίζει ο πατέρας της Φαίης Μπακογιώργου στο OPEN: «Όπως ρίξανε στο σκοτάδι το παιδί μου, αυτό να πάθουνε και αυτές - Δεν δείχνω οίκτο»
- Τρομακτικό τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας: Αυτοκίνητο έγινε άμορφη μάζα σιδερικών – Δείτε βίντεο
- Ο Αβέρωφ, η Μαριέττα Γιαννάκου και οι ευρωεκλογές του ’84
- Αιματηρή επίθεση σε αυλή σχολείου της Λάρισας για τα μάτια μαθήτριας - Στο νοσοκομείο 17χρονος μαθητής
- Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Πούτιν στο γενικό επιτελείο του πολέμου στην Ουκρανία
- 40ός Μαραθώνιος της Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα