Διορία 48 ωρών για συμφωνία. «Βαρύ» πακέτο μέτρων 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 κατέθεσε η κυβέρνηση

Τελεσίγραφο έως την Τετάρτη το βράδυ έδωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε στην Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων το οποίο θα πρέπει να έρθει άμεσα προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή. Οι δανειστές έδωσαν δύο 24ωρα σε κυβέρνηση και θεσμούς να εξετάσουν και να διαπραγματευτούν τις Ελληνικές προτάσεις, με στόχο να φέρουν την τελική συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη το βράδυ.

Μετά τις χθεσινές
(Δευτέρα) πολιτικές διαπραγματεύσεις το ενδιαφέρον επιστρέφει στο τεχνικό επίπεδο και για αυτό ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη ώστε να έχουν επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε ότι «το Eurogroup, ζήτησε από τους θεσμούς να ξεκινήσουν την ανάλυση των νέων προτάσεων και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες, με σκοπό να υπάρξει μια τελική συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup ίσως πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το γεγονός που άλλαξε το κλίμα στην πλευρά των εταίρων ήταν ότι η Αθήνα έστειλε προτάσεις οι οποίες σχεδόν προσέγγισαν το κείμενο πέντε σελίδων των δανειστών, το οποίο είχε παραδώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν τις Ελληνικές προτάσεις ως πλήρως εμπεριστατωμένες με συγκεκριμένα ποσά και προβλέψεις, οι οποίες δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν θέσει οι θεσμοί το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις οι οποίες θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι δύο πλευρές έως και την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η σημαντικότερη διαφορά αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τις πρόωρες συντάξεις, καθώς στα υπόλοιπα δημοσιονομικά θέματα οι αποκλίσεις είναι ελάχιστες.

Το χρονοδιάγραμμα

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι δύο πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 25-26 Ιουνίου. Μια ημέρα νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί για ακόμα μια φορά Eurogroup ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις Ελληνικές προτάσεις, μετά και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να θέσει τα προαπαιτούμενα, των οποίων η υλοποίηση θα οδηγεί σε εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

Μέχρι την εκταμίευση όμως θα πρέπει το Ελληνικό κοινοβούλιο να έχει ξεκινήσει την ψήφιση των νόμων, ενώ στη συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα κοινοβούλια έξι Ευρωπαϊκών κρατών (μεταξύ αυτών και το Γερμανικό) τα οποία προβλέπουν τέτοιες διαδικασίες.

Άγνωστο παραμένει το τελικό ποσό που θα λάβει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Μόνο δεδομένο θεωρείται ότι το ύψος του θα τελικού ποσού θα είναι ανάλογο με τη διάρκεια της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2014 και ακόμα 1,4 δισ. ευρώ για το 2015. Επίσης προς εκταμίευση είναι η δόση που εκκρεμεί από την πλευρά της Ευρώπης ύψους 3,6δισ ευρώ, αλλά και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει χρήση μέρους των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) συνολικού ύψους 10,9δισ ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μέχρι το τέλος του μήνα, δεν είναι σίγουρο ότι οι θεσμοί θα προλάβουν να εκταμιεύσουν μέρος των χρημάτων ώστε η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Υπό αυτές τις συνθήκες τα σενάρια που υπάρχουν είναι η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ώστε η δόση να πληρωθεί από μια έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων. Πιθανό είναι και το σενάριο νέας μετάθεσης της δόσης για μερικές ημέρες, εφόσον όμως κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει σε τελική συμφωνία πρίν από το τέλος Ιουνίου.

Το χρέος

Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις για το χρέος ως «το κλειδί με το οποίο θα αποφευχθεί μια εμπλοκή στο εσωτερικό της κυβέρνησης κατά την ψήφιση των μέτρων». Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει πέσει ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς η Αθήνα επιθυμεί στη συμφωνία να υπάρχει σαφής αναφορά στη διευθέτηση του.

Από την πλευρά τους οι δανειστές δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, αν και εμφανίζονται διατεθειμένοι να επαναδιατυπώσουν την υποσχετική που είχαν δώσει το Νοέμβριο του 2012 για τη διευθέτηση του.

Τα στρατόπεδα και ο παράγοντας Σόιμπλε

Στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις αναδείχτηκαν τα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ευρωζώνης σχετικά με την κατάληξη του Ελληνικού ζητήματος. Στους σκληροπυρηνικούς συγκαταλέγονται το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αντίθετα Γαλλία και Κομισιόν επιδιώκουν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από τις τοποθετήσεις και τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Eurogroup έγινε σαφές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποτελεί το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στο δρόμο προς μια συμφωνία.

Σε αντιδιαστολή με το θετικό κλίμα που φάνηκε από τις δηλώσει των περισσότερων ηγετών, υπουργών και αξιωματούχων, ο κ. Σόιμπλε συνέχισε να κινείται σε γραμμή ρήξης προτείνοντας κατά τη διάρκεια του Eurogroup ακόμα και την επιβολή capital controls και διακοπή της παροχής ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες τοποθετήσεις από την πλευρά των δανειστών έδειχναν στην κατεύθυνση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σόιμπλε εμμένει στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και για αυτό ζητά από την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την πολιτική διαπραγμάτευση, επιμένει να παραπέμπει για τις όποιες αποφάσεις στου θεσμούς.

Παράλληλα, απαιτώντας από τους θεσμούς να επιβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους φέρνει σε αντιπαράθεση τους Ευρωπαίους με το ΔΝΤ, ενώ ζητά να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύεται από νέα μέτρα.

Τα μέτρα

Το βαρύ και προφανώς υφεσιακό πακέτο μέτρων θα στοιχίσει στους Έλληνες φορολογούμενους 2,69 δισ ευρώ (1,51% του ΑΕΠ) φέτος και 5,207 δισ ευρώ (2,87% του ΑΕΠ) το 2016. Σύμφωνα με την Ελληνική πρόταση τα μέτρα συνολικού ύψους 7,899 δισ. ευρώ στη διετία θα προκύψουν από:

ΦΠΑ. Η διατήρηση των τριών συντελεστών 6%-13%-23% και η μετάταξη προϊόντων θα φέρουν έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,360 δισ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες τα φάρμακα παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή 6% και η ενέργεια στο 13%. Στο 13% μετακινείται και ο τουρισμός, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά, αν και όλα δείχνουν ότι τελικά θα καταργηθούν.

Πρόωρες συντάξεις. Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016

Αύξηση εισφορών. Η ακύρωση της μείωσης κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων φέρνει έσοδα 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. το 2016

Αύξηση εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνει από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. φέτος και 270 του χρόνου

Καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016.

Αύξηση της εισφοράς στα επικουρικά Ταμεία από 3 στο 3,5% για 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016

Έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ. Εσοδα 945 εκατ. φέτος και 405 το 2016.

Αύξηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από το 26% στο 29% με έσοδα 410 εκατ. ευρώ το 2016.

Αύξηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο έσοδα 220 εκατ. ευρώ φέτος και 250εκάτ. ευρώ το 2016.

Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016

Επιβολή φόρου στις διαφημίσεις για έσοδα 100+100 εκατ. ευρώ στη διετία

Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και πισινών με στόχο 47 + 47 εκατ. ευρώ.

Φρουτάκια (VLTs) με στόχο έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016.

Άδειες κινητής τηλεφωνίας από 4G και 5G με στόχο 350 εκατ. ευρώ το 2016.

Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων για το ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και τον ΟΣΕ.

Τραπεζική ρευστότητα

«Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως διασφαλισμένες» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απατώντας στα σενάρια επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital control). Όπως εξηγούν η ΕΚΤ παρακολουθεί σε «πραγματικό χρόνο» την πορεία των τραπεζών και θα παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, αυξάνοντας την παροχή ρευστότητας, όπως έκανε άλλωστε δύο φορές μέσα στη χθεσινή ημέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όσο οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία θα επανέλθει η ομαλότητα και στις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να περιοριστεί η ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ μέσω του ELA.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα