Δόμνα Μιχαηλίδου: Αθλούμαστε για τον αυτισμό, κάνουμε ορατή την «αόρατη» αναπηρία

Ο αυτισμός είναι μία «αόρατη» αναπηρία, παρότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία εμφανίζεται σε τουλάχιστον μία στις 50 οικογένειες. Η διαγνωστική έκρηξη των τελευταίων χρόνων, κάνει τους ειδικούς να αναζητούν τις αιτίες πίσω από αυτή την αυξητική εμφάνιση γεννήσεων στο φάσμα του αυτισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η Υφυπουργός Εργασίας

και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρμόδια για την κοινωνική πολιτική του Υπουργείου, μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσαν έναν διαδικτυακό αθλητικό «μαραθώνιο». Μπορούμε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας να τρέξουμε, να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο και να καταγράψουμε τις επιδόσεις μας στο www.raceforautism.gr

Η Υφυπουργός μιλά για τη συγκεκριμένη δράση αλλά και για το σχέδιο δράσης που εκπονεί το Υπουργείο για την πρώιμη διάγνωση του αυτισμού.

Ποιος και πώς μπορεί να πάρει μέρος στο raceofautism.gr;

Όλοι μας, δεν εξαιρείται κανείς! Δεν πρόκειται για έναν αγώνα με νικητές και ηττημένους αλλά για μία συμβολική πράξη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απέναντι στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Μπορούμε απλώς να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο ή να τρέξουμε. Η συμμετοχή είναι αυτή που μετράει. Ο τρόπος είναι εξαιρετικά εύκολος. Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα www.raceforautism.gr και ακολουθούμε τα βήματα. Κατεβάζουμε την εφαρμογή, δηλώνουμε το άθλημα που μας ενδιαφέρει και αφού αθληθούμε, ανεβάζουμε τις επιδόσεις μας και εάν θέλουμε μία φωτογραφία. Δεν ξεχνάμε φυσικά να βάλουμε στα κοινωνικά μας δίκτυα το #raceforautismgr.

Ποιες είναι οι πολιτικές δράσεις και τα προγράμματα που «τρέχει» το Υπουργείο σχετικά με τα άτομα με αναπηρία;

Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας είναι στην κορυφή της ατζέντας μας καθημερινά. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ένα ολοκληρωμένο, οριζόντιο, συνεκτικό και αναλυτικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία. Έχουμε προβλέψει εδώ και μήνες αύξηση κατά 12% στα κονδύλια του προϋπολογισμού μας για τα αναπηρικά επιδόματα και προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την πρώιμη διάγνωση, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, την αποϊδρυματοποίηση παρέχοντας σε κάθε στάδιο όλα τα εργαλεία για την ενδυνάμωση των συμπολιτών μας με αναπηρία μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Με την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών εξατομικευμένης φροντίδας μέσω της θέσπισης του προσωπικού βοηθού στοχεύουμε στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινή και την επαγγελματική τους ζωή, την ανεξάρτητη διαβίωση τους και την πρόληψη και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης. Ακόμα θεσμοθετούμε την κάρτα αναπηρίας. Με την επίδειξή της, οι κάτοχοι θα απολαμβάνουν σειρά παροχών, υπηρεσιών και δικαιωμάτων, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό αναπηρίας τους, κάποια ιατρική γνωμάτευση, άλλες κάρτες ή δελτία αναπηρίας που υφίστανται αποσπασματικά σήμερα. Επίσης, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, ώστε όλοι οι πολίτες με αναπηρία να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις προσβασιμότητας στα σπίτια τους, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους των κατοικιών τους. Τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό, θεσμοθετούμε νέο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών όπου θα προβλέπεται στη λειτουργία τους η πρώιμη διάγνωση. Για πρώτη φορά προβλέπεται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ο υποχρεωτικός και τακτικός έλεγχος όλων των παιδιών προκειμένου να επιτευχθεί πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση σε παιδιά με δυσκολίες/διαταραχές/αναπηρίες.

Δηλαδή τι ακριβώς αλλάζει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Πώς είναι δυνατή η διάγνωση σε παιδιά 0-4 ετών;

Η προσχολική ηλικία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη ενός παιδιού. Κατά τη διάρκειά της χτίζονται μηχανισμοί παροχής αναπτυξιακών δυνατοτήτων και κοινωνικών δεξιοτήτων καθοριστικών για την κοινωνική ένταξη και εξέλιξή των παιδιών μας. Σήμερα η επιστήμη διαθέτει αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία και τεχνικές που βοηθούν στον εντοπισμό των περισσότερων περιπτώσεων διαταραχών του αυτιστικού φάσματος ακόμα και από την ηλικία των 18 μηνών. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η έγκαιρη διάγνωση και η επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση μπορεί να ανατρέψει την πορεία και την πρόγνωση της σοβαρής αυτής διαταραχής έως και κατά 50%.

Ο αυτισμός ανήκει στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές που δεν είναι δυνατόν –έως τώρα τουλάχιστον- να διαγνωστούν προγεννητικά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, 1 στα 50 παιδιά που γεννιούνται σήμερα, βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ποσοστό που τον καθιστά πιο κοινό από ασθένειες όπως ο παιδικός καρκίνος και ο διαβήτης.

Η πρώιμη παρέμβαση θα επιτευχθεί με τη χρήση σταθμισμένων τεστ και εξειδικευμένων ερωτηματολογίων. Η έγκαιρη ανίχνευση θα οδηγεί και στην έγκαιρη παρέμβαση. Οι γονείς θα επικουρούνται στο έργο τους και θα βοηθιούνται ώστε να μην εναποτίθεται αποκλειστικά στην οικογένεια η αναζήτηση ειδικών για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού τους. Η πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του αυτισμού είναι μία επένδυση για όλους μας. Μια επένδυση άμεση στις δεξιότητες των ίδιων των παιδιών, στο επίπεδο διαβίωσης των οικογενειών τους αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και εν τέλει την ανάπτυξη της χώρας μας.

Πηγή: dinamiprosforas.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι αλλαγές για τα ζώα συντροφιάς: Στείρωση ή αποστολή DNA - Διαφορετικά πρόστιμο 1.000 ευρώΡάλι Ακρόπολις: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας την ΠέμπτηΤην Τρίτη ξεκινά το πρόγραμμα για την τρίτη δόση - Ποιους αφορά η πρώτη φάση
Keywords
Τυχαία Θέματα