Δύο περιστατικά αλλαντίασης στη χώρα, διεθνής κινητοποίηση από τον ΕΟΔΥ για τη σωτήρια αντιτοξίνη

Κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο έγινε από τον ΕΟΔΥ για την ανεύρεση του αντίδοτου στη μόλυνση από αλλαντίαση από την οποία προσβλήθηκε ζευγάρι αλλοδαπών μετά από κατανάλωση κονσερβοποιημένων - από τους ίδιους - σπαραγγιών.

Με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκε η αντιτοξίνη για την αλλαντίαση σε χώρα του εξωτερικού και μεταφέρθηκε αεροπορικώς, με επείγουσες διαδικασίες στην Αθήνα, προκειμένου να χορηγηθεί εντός του πρώτου

24ωρου στους δύο ασθενείς - κάτι που επετεύχθη, αναφέρει το ErtNews.

Η αλλαντίαση είναι ίσως η πιο τοξική μορφή δηλητηρίασης. Είναι σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που παράγεται από νευροτοξίνη και το αντίδοτό της είναι δυσεύρετο διεθνώς. Σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσφατο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για την προμήθεια της δραστικής ουσίας ώστε να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.

Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση σε υγειονομικές μονάδες της Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2004-2021 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη και ένα ύποπτο κρούσμα σε ενήλικα.

Προσοχή στην παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται από τον ΕΟΔΥ, η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕBeginNGS: Ο ΕΟΔΥ εισάγει έλεγχο για εκατοντάδες γενετικές ασθένειες σε νεογνά στην ΕλλάδαΕΟΔΥ: 61.139 κρούσματα, 134 θάνατοι και 89 διασωληνωμένοιΙός του Δυτικού Νείλου: «Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια», προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύο, ΕΟΔΥ,dyo, eody