Δυο πρώην πυροσβέστες βοηθούν εθελοντικά στον διάσωση και τον απεγκλωβισμό ζώων

Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, Διοικητής, και ο Νικόλαος Αδαμόπουλος, Υποδιοικητής της Ειδικής Μονάδας Απεγκλωβισμού Ζώων (Ε. Μ. Α. Ζ.) ήταν δύο πρώην διασώστες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι γνωρίστηκαν τυχαία μέσα σε μία διάσωση δύο σκυλιών που είχαν εγκλωβιστεί 10 μέτρα κάτω από τη γη. Εκείνη την ημέρα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του και να δημιουργήσουν μία εθελοντική ομάδα με μοναδικό σκοπό την διάσωση των ζώων. Η HuffPost μίλησε μαζί τους για την ιδιωτική πρωτοβουλία που έχουν πάρει, την αφοσίωση στον σκοπό τους και την προσπάθεια που κάνουν από την αρχή της λειτουργίας τους να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα να ζήσουν ελεύθερα.

Τι είναι η Ειδική Μονάδα Απεγκλωβισμού Ζώων;

Η Ειδική Μονάδα Απεγκλωβισμού Ζώων - Ε. Μ. Α. Ζ. είναι μία ομάδα ανθρώπων η οποία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύνολο και ασχολείται ξεκάθαρα και μόνο με τις διασώσεις και τους απεγκλωβισμούς ζώων, δηλαδή με τα ζώα τα οποία είναι εγκλωβισμένα και δεν μπορούν να βρουν μία διέξοδο διαφυγής προς την ελευθερία χωρίς την ανθρώπινη παρουσία.

Πώς προέκυψε η δημιουργία αυτής της ομάδας;

Η μονάδα δημιουργήθηκε μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία να παραστούμε σε μία διάσωση στο Αττικό Άλσος όπου ήμασταν άγνωστοι μέχρι τότε. Στο συγκεκριμένο περιστατικό διασώθηκαν δύο σκυλιά τα οποία με τις μεγάλες βροχές το είχαν σκάσει από την αυλή σπιτιού και είχαν βρει ασφαλές καταφύγιο στους Αγωγούς του Αττικού Άλσους δέκα μέτρα κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ανάλογη υπηρεσία στην χώρα μας και δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει προνοήσει για αυτό και όπως είναι γνωστό σε όλους οι εκάστοτε Δήμοι δεν αναλαμβάνουν τέτοια περιστατικά αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την συγκεκριμένη Μονάδα.

Πρόκειται για μία ιδιωτική- εθελοντική πρωτοβουλία. Από που αντλείτε τους πόρους που χρειάζεστε για να λειτουργείτε;

Οι πόροι μας στην αρχή και μέχρι τους δέκα μήνες λειτουργίας μας ήταν αποκλειστικά με δικά μας έξοδα. Αργότερα όταν γίναμε ποιο γνωστοί και τα περιστατικά άρχισαν να γίνονται πιο πολλά αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τον κόσμο οικονομική βοήθεια καθότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιστατικά τα οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε λόγω οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας;

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι κυρίως οικονομικές λόγω έλλειψης πόρων αλλά υπάρχουν και δυσκολίες στην αντιμετώπιση των εκάστοτε περιστατικών λόγω έλλειψης απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και ανθρωπίνου δυναμικού διότι τα περιστατικά απεγκλωβισμού ζώων είναι πάρα πολλά.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί σας;
Τηλεφωνικώς, από τα τηλέφωνα που υπάρχουν στην σελίδα μας στο Facebook, καθώς και με γραπτό μήνυμα στην Σελίδα μας.

Πόσα ζώα έχετε καταφέρει να βοηθήσετε μέχρι τώρα;

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί και απεγκλωβιστεί 24 σκυλία, 58 γάτες, 2 κουνελάκια καθώς και 1 αλεπού νεαρή σε ηλικία η οποία δυστυχώς εξέπνευσε λόγω του σοβαρού τραυματισμού της με το που φτάσαμε στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων.

Ποια είναι η διαδικασία μετά την διάσωση των ζώων; Συνεργάζεστε με κάποιον κτηνίατρο ή φιλοζωική οργάνωση;

Δεν υπάρχει μόνιμη συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία καθότι και αυτά πλέον είναι πλήρη από ζωάκια. Συνεργαζόμαστε όπου παραστεί ανάγκη με όποιες φιλοζωικές πργανώσεις και σωματεία μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό όσον αφορά στην κτηνιατρική περίθαλψη και την προώθηση του ζώου για υιοθεσία ή προσωρινή φιλοξενία. Επίσης συνεργαζόμαστε και με τους εθελοντές που επικοινωνούν μαζί μας για να μας ενημερώσουνε για το εκάστοτε περιστατικό επειδή εμείς δεν αναλαμβάνουμε φιλοξενίες, υιοθεσίες, καταγγελίες κακοποιήσεων κ.λ.π., αλλά καθαρά και μόνο με τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των ζώων.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό που έχετε δει μέχρι στιγμής;

Ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα είναι όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο απεγκλωβισμός των σκυλιών από το φρεάτιο ομβρίων υδάτων στο Αττικό Άλσος σε βάθος 10 μέτρων καθώς η ανάσυρση τους στην επιφάνεια ήτανε πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα λόγω του βάρους των δύο σκυλιών. Επίσης άλλο ένα περιστατικό με απεγκλωβισμό οικόσιτου ζώου ράτσας ελληνικού ποιμενικού το οποίο βρισκόταν στο μεσαίο Διάζωμα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου. Κλήθηκε η Τροχαία Νέας Ιωνίας , όπου με συντονισμένες προσπάθειες σταματήσαμε την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού άλλα δυστυχώς δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε τον σκύλο λόγω της πυκνής βλάστησης και περιορισμένης ορατότητας.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση διάσωσης που συναντάτε πιο συχνά;

Η πιο συνηθισμένη διάσωση είναι τα περιστατικά με νεαρά ή ενήλικα γατάκια τα οποία εγκλωβίζονται για διάφορους λόγους σε φρεάτια υδροσυλλεκτών και αγωγούς ομβρίων υδάτων. Γενικότερα, υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά καθημερινώς με γατάκια που εγκλωβίζονται είτε σε δέντρα είτε σε ταράτσες ή ακόμα και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και είναι άμεση η ανάγκη για τον απεγκλωβισμό τους. Άλλη μια ακόμα περίπτωση διάσωσης που συναντάμε συχνά καθώς και αρκετά δύσκολη είναι ο απεγκλωβισμός σκυλιών τα οποία εγκαταλείπονται καθημερινώς από τους ιδιοκτήτες τους στις εθνικές Οδούς ταχείας κυκλοφορίας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει την προσπάθειά σας;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεχόμαστε κάθε είδους εθελοντική βοήθεια στο έργο μας, είτε αυτή είναι οικονομική ή ακόμα και δωρεές για να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον χειρισμό και την αρπαγή ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί όπως έχουμε αναφέρει τα περιστατικά Απεγκλωβισμού είναι πάρα πολλά και έχουμε άμεση ανάγκη και από Εθελοντές Διασώστες έτσι ώστε να λειτουργούν πολλές Ομάδες Διάσωσης ταυτόχρονα για κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Σαν πρώην Διασώστες της Ε.Μ.Α.Κ και έχοντας παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πάνω στον χειρισμό και την αρπάγη άγριων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την διάσωση και τον απεγκλωβισμό κάθε ζώου που έχει ανάγκη την βοήθεια μας και βρίσκεται εγκλωβισμένο σε κάποιο σημείο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα