Δύτης ίσως βρήκε χαμένο πυρηνικό όπλο στα ανοιχτά του Καναδά

Ένας δύτης που βουτούσε για να μαζέψει θαλασσινά πιθανώς να ανακάλυψε...μια χαμένη αμερικανική πυρηνική βόμβα στα ανοιχτά του Καναδά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Σον Σμιριχίνσκι έκανε κατάδυση κοντά στη Βρετανική Κολούμπια όταν εντόπισε μια μεγάλη μεταλλική συσκευή που έμοιαζε κάπως με...ιπτάμενο δίσκο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά εκτιμά πως θα μπορούσε να είναι ένα χαμένο πυρηνικό όπλο από αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-36 που συνετρίβη στην περιοχή το 1950.
Ωστόσο, η καναδική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως υπάρχει ενεργό πυρηνικό υλικό.

Παρόλα αυτά, στην περιοχή (κοντά στο αρχιπέλαγος Haida Gwaii) έχουν αποσταλεί πλοία του πολεμικού ναυτικού για να διερευνήσουν το εύρημα.

O Σμιριχίνσκι λέει πως βρήκε το αντικείμενο ενώ έκανε κατάδυση στα ανοιχτά του Pitt Island κοντά στο Haida Gwaii στις αρχές του Οκτωβρίου, κοντά στα σύνορα με την Αλάσκα. «Ήταν μεγαλύτερο από king size κρεβάτι, επίπεδο πάνω, με στρογγυλό κάτω μέρος και είχε μια τρύπα στη μέση» είπε στο BBC. «Βρήκα κάτι πολύ περίεργο, νομίζω πως είναι UFO» είπε χιουμοριστικά στους άλλους δύτες, όταν βγήκε στην ακτή. Η περιοχή είναι πολύ απομακρυσμένη, και όπως είπε έπρεπε να περιμένει λίγες ημέρες πριν πάει στην πόλη και βρει κάποιον που θα μπορούσε να γνωρίζει κάτι για αυτό. Ένας από τους φίλους του, παλιός κάτοικος της περιοχής, του είπε πως «ίσως βρήκες εκείνη την πυρηνική βόμβα που έχασαν εδώ τη δεκαετία του '50».

Τον Φεβρουάριο του 1950, ένα αμερικανικό Β-36 συνετρίβη κοντά στη Βρετανική Κολούμπια ενώ πετούσε προς την αεροπορική βάση Κάρσγουελ στο Τέξας. Πραγματοποιούσε μυστική αποστολή εξομοίωσης πυρηνικού πλήγματος και μετέφερε μια πραγματική πυρηνική βόμβα Mark IV για να διαπιστωθεί εάν μπορούσε να μεταφερθεί το απαιτούμενο φορτίο.

Κάποια στιγμή, οι κινητήρες του έπιασαν φωτιά και το πλήρωμα εγκατέλειψε το αεροσκάφος με αλεξίπτωτο. Από τα 17 μέλη του, πέντε έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η βόμβα περιείχε μόλυβδο, ουράνιο και ΤΝΤ, αλλά όχι πλουτώνιο, οπότε δεν ήταν ικανή να προκαλέσει πυρηνική έκρηξη. Το πλήρωμα έβαλε το αεροσκάφος στον αυτόματο πιλότο και το κατεύθυνε έτσι ώστε να πέσει κάπου στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά τρία χρόνια μετά τα συντρίμμια του βρέθηκαν χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα – στα παραθαλάσσια όρη της Βρετανικής Κολούμπια, σε απόσταση τριών ωρών πτήσης στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί όπου έπρεπε να είχε συντριβεί, 300 χλμ βορειοανατολικά από εκεί που το πλήρωμά του το εγκατέλειψε. Σύμφωνα με τον Ντερκ Σέπτερ, ιστορικό αεροπορίας από τη Βρετανική Κολούμπια, ο αμερικανικός στρατός διερεύνησε τα συντρίμμια, αλλά δεν βρήκε τη βόμβα. «Ήταν μυστήριο για όλους. Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στην κορυφή του, και τους είχε πιάσει παράνοια ότι μπορεί να το έβρισκαν οι Ρώσοι».

Τα μέλη του πληρώματος είπαν ότι πρώτα έριξαν τη βόμβα στη θάλασσα, καθώς φοβήθηκαν τι μπορεί να έκανε η έκρηξη του ΤΝΤ.

Εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Άμυνας είπε στο BBC πως υπήρξε συνεννόηση με τις αμερικανικές αρχές, και πως θεωρείται ότι το αντικείμενο που ανακάλυψε ο δύτης ίσως να είναι όντως η βόμβα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πιστεύουν πως η βόμβα είναι ενεργή ή απειλή σε οποιονδήποτε, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Καναδάς απέστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Ωστόσο, ο Σέπτερ λέει πως η θέση είναι εντελώς λάθος, δεδομένων αυτών που είναι γνωστά για τη συντριβή του αεροσκάφους. «Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Ό,τι και αν βρήκε, δεν είναι η βόμβα». Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CBC News, όταν ο Σμιριχίνσκι είδε στο Google φωτογραφίες βομβών Mark IV, είπε πως έμοιαζε όντως πολύ με αυτό που είδε. «Το αεροπλάνο που μετέφερε τη βόμβα συνετρίβη 50 μίλια νότια από εκεί που βρήκα το αντικείμενο. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Σκεφτόμουν UFO, αλλά μάλλον δεν είναι UFO, σωστά;».

Σημειώνεται πως το περιστατικό- το οποίο παραδέχτηκαν μετά από χρόνια οι ΗΠΑ- ήταν το πρώτο (αλλά όχι το μόνο) περιστατικό «Broken Arrow»- ο κωδικός για ατυχήματα με χαμένα πυρηνικά όπλα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα