Έμπολα. Ελπίδα για πρώτη φορά από το νέο εμβόλιο. Τι λέει ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναζητά τα μέσα για την καταπολέμηση του

«31η Ιουλίου 2015. Στο ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσιεύονται τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για ένα από τα υποψήφια εμβόλια κατά του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Η προεπισκόπηση αναφέρει πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 100%. Η ελπιδοφόρα επιστημονική ανακάλυψη, ήρθε εν μέσω της μεγαλύτερης επιδημίας η οποία ξεκίνησε πιθανότατα στη Γουινέα τον Δεκέμβριο του 2013 και μέχρι τον Ιούλιο του 2015 κόστισε περισσότερες από 11.000 ζωές πολιτών της Δυτικής Αφρικής…». Είναι μία από τις «μεγάλες» εκείνες ειδήσεις
που δυστυχώς δεν μας…απασχολούν αρκετά. Εξάλλου το πρόβλημα αφορά κάποιους άλλους, αρκετά μακριά. Στον αιώνα της πληροφορίας και υπό τον βομβαρδισμό των ειδήσεων συχνά η σπουδαιότητά τους δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε αντιληπτή. Κι όμως, η 31η Ιουλίου αποτελεί μια μεγάλη ημέρα για την επιστημονική κοινότητα αλλά και την ανθρωπότητα, που ίσως να είναι και η αρχή για να μπορούμε στο μέλλον- ίσως μάλιστα το άμεσο- να κάνουμε λόγο για ένα από τα μεγάλα ιατρικά επιτεύγματα της εποχής μας. Εφόσον βέβαια εφόσον οι περαιτέρω δοκιμές επιβεβαιώσουν τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα. Και τότε, ποιος ξέρει τι άλλο θα «γράψει» η ιστορία…

Διαβάστε ακόμη: Δυτική Αφρική: Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη επιδημία Έμπολα στην 40 ετών "ιστορία του ιού". Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η δοκιμή του εμβολίου, όπως εξηγούν στη HuffPost Greece, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 στη Γουινέα υπό την εποπτεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και των αρχών της Γουινέας. Επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά με ασθενείς, καθώς και στους εργαζομένους «πρώτης γραμμής» που διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

Η συμμετοχή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ειδικότερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι βρίσκονται από το ξέσπασμα της επιδημίας ακριβώς σε αυτή την «πρώτη γραμμή» αναλαμβάνοντας ένα υψηλό ρίσκο, συμμετείχαν ενεργά στη δοκιμή με τη χορήγηση του εμβολίου σε 1.200 μέλη -γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και εργαστηριακό προσωπικό, προσωπικό καθαρισμού και ομάδων που αναλαμβάνουν τις ταφές.

Συγκεκριμένα, η δοκιμή αφορούσε το εμβόλιο rVSV-EBOV, το οποίο ξεκίνησε από τον αρμόδιο τομέα Δημόσιας Υγείας του Καναδά και πρόκειται για έναν συνδυασμό- αν προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια- του ιού Έμπολα με έναν άλλο πιο «ασφαλή ιό». Με τον τρόπο αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα ουσιαστικά «εκπαιδεύεται» στην καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού.

Η μέθοδος δοκιμής του rVSV-EBOV

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρώτα επιβεβαιώθηκαν 100 περιστατικά ασθενών- που είχαν προσβληθεί από τον ιό- και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν 2.014 άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους σε διάστημα έως και τριών εβδομάδων μετά την εκδήλωση της νόσου.

Η ιατρική κοινότητα αν και αναθαρρημένη από αυτή την εξέλιξη φροντίζει να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Ακόμη και έτσι όμως, αν αναλογιστούμε πώς κατά το τελευταίο- και μεγαλύτερο ιστορικά από 1976 οπότε εμφανίστηκε ο ιός -ξέσπασμα επιδημίας στη Δυτική Αφρική ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχαν κανένα φάρμακο ή εμβόλιο για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, σίγουρα τώρα η επιστημονική κοινότητα έχει για πρώτη φορά μια ευκαιρία…

Μοναδικό επίτευγμα αλλά απαιτούνται περισσότερα δεδομένα
Keywords
Τυχαία Θέματα