ΕΕ: Άνοιξε ο δρόμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο - Γιατί αντιδρούν οι εταιρείες

Την συζήτηση για την μεγαλύτερη  αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα στην  Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε η Ευρωπαική Επιτροπή, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη βιομηχανία πιο ευέλικτη και τα φάρμακα «πιο διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά».

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΕ είναι να παρέχει πιο έγκαιρη και δίκαιη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα στις 27 χώρες.

Οι ασθενείς στη Γερμανία χρειάζονται περίπου 133 ημέρες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα,

έναντι 899 ημερών για τους ασθενείς στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το 92% των «καινοτόμων φαρμάκων» ήταν διαθέσιμα στη Γερμανία, σε σύγκριση με το 30% στα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ και της Ανατολικής Ευρώπης.

 Η πρόταση μειώνει την περίοδο αποκλειστικότητας που δίνεται στα πρόσφατα αναπτυγμένα φάρμακα που εισέρχονται στην αγορά από 10 χρόνια σε οκτώ. Οι εταιρείες μπορούν να το παρατείνουν έως και 10 χρόνια εάν κυκλοφορήσουν το φάρμακο και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ εντός δύο ετών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των φαρμάκων σε σχέση με σήμερα.

Αντιδρούν οι φαρμακευτικές

Ωστόσο, φαρμακευτικές εταιρείες και τα λόμπι του φαρμάκου λένε ότι η κίνηση θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία και τη συνολική διαθεσιμότητα φαρμάκων.

Υποστηρίζουν ότι τα μέτρα μπορεί να αποδειχθούν δύσκολα και δαπανηρά για τις εταιρείες, οι οποίες μπορεί να αποφασίσουν να μην αναπτύξουν ή να λανσάρουν καθόλου νέα φάρμακα εντός της ΕΕ, προτιμόντας την αγορά των ΗΠΑ και Κίνας.

 Ο επικεφαλής του φαρμακευτικού τμήματος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Bayer, Stefan Oelrich, δήλωσε στο Reuters  ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν «καταστροφικό αντίκτυπο», καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν τα αναπτυξιακά έργα.

Ωστόσο, και η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για κινδύνους στον τομέα της καινοτομίας.

Μεγάλες αλλαγές

Μια διετής μείωση της αποκλειστικότητας θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ορισμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ένα σπάνιο φάρμακο, δήλωσε στο CNBC η Arpita Singhal, διευθύνουσα σύμβουλος για την υγεία και τις βιοεπιστήμες στο Alvarez and Marsal.

Η αποκλειστικότητα, θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή αυτό είναι το σημείο στο οποίο το φάρμακο έχει αυξήσει την απήχησή του, είπε.

Η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών, είπε ότι η πρόταση συγκαταλέγεται στα «καλά νέα», καθώς «θα μπορούσε να διευκολύνει τους ασθενείς να αποκτήσουν νωρίτερα πρόσβαση σε φθηνότερα γενόσημα φάρμακα».

Ωστόσο, ο Goyen επέκρινε ορισμένα σημεία της πρότασης λέγοντας ότι «η δυνατότητα αποκλειστικότητας, που θα έδινε σε μια φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει για παράδειγμα, ένα νέο αντιβιοτικό να παρατείνει την περίοδο αποκλειστικότητάς της σε άλλο φάρμακο της επιλογής της, υπονομεύει τα άλλα οφέλη της μεταρρύθμισης. Υπάρχουν δικαιότεροι τρόποι για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών».

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση του χρόνου που απαιτείται για την έγκριση νέων φαρμάκων και στην πρόληψη των ελλείψεων, αλλά και στον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών.

Πληροφορίες από CNBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜητσοτάκης για το δίλημμα των εκλογών: Σταθερότητα ή μπάχαλοΣουδάν: Ολοκληρώθηκε η ασφαλής απομάκρυνση των Ελλήνων, C-130 επιστρέφει με 39 πολίτεςΠάνω από 14.000 Σουδανοί έχουν εισέλθει στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοιξε,anoixe