Ε.Ε: Παραμένει το χάσμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία απείλησαν την Παρασκευή να μπλοκάρουν μια νέα σειρά μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση της οξείας ενεργειακής κρίσης επειδή διότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται στις λεπτομερείς προτάσεις της Κομισιόν, δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.

Οι επίμονες διαφωνίες μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ εγείρουν την προοπτική ότι

οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ δεν θα μπορέσουν να δώσουν οριστική έγκριση για το ανώτατο όριο σε μια συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου, όπως αναμενόταν.

Οι τέσσερις χώρες ανέφεραν σε μια συνάντηση εθνικών απεσταλμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιθυμούν μια συνολική πρόταση για το ανώτατο όριο από την Κομισιόν πριν από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις διπλωματικές πηγές.

Διαφορετικά, δεν θα συμφωνούσαν σε ολόκληρο το πακέτο μέτρων προς έγκριση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης την έναρξη κοινών αγορών φυσικού αερίου από το μπλοκ και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία συντάσσει τους νόμους της ΕΕ προς έγκριση από τα κράτη μέλη-  υποσχέθηκε την Παρασκευή να υποβάλει έγκαιρα μία πρόταση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προς συζήτηση στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει κοινή επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα προς τα 27 κράτη-μέλη, «η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών) που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Ωστόσο, οι πιθανότητες να είναι έτοιμη για έγκριση στις 24/11 είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τις πηγές που συμμετείχαν ή ενημερώθηκαν για τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις της Παρασκευής.

Οι τέσσερις χώρες δεν μπορούν από μόνες τους να μπλοκάρουν μια συμφωνία. Αλλά θα μπορούσαν αν οικοδομήσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό μεταξύ των περισσότερων κρατών της ΕΕ που ζητούν εδώ και μήνες για ένα ανώτατο όριο φυσικού αερίου για να μειώσουν τις υψηλές τιμές της αγοράς.

Απέναντι τους βρίσκεται ένα μικρό αλλά ισχυρό μπλοκ με επικεφαλής τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία υποστηρίζει ότι ένα πλαφόν θα αποθαρρύνει τους προμηθευτές του φυσικού αερίου και θα μειώσει τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, τα 15 κράτη-μέλη που υπογράφουν την επιστολή για πλαφόν στο φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία,προειδοποιούσαν ότι θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν παρουσιάσει πρόταση για το πλαφόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου. Το μέτωπο της ομάδας των 15 χωρών ήταν αρραγές στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής συνεχίζοντας την άσκηση πιέσεων προς την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο. 

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα το περίγραμμα ενός διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου και μια νομοθετική πρόταση αμέσως μετά» αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «η Επιτροπή δεσμεύεται να παράσχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρότασή μας της 18ης Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».

The Commission is committed to deliver an effective mechanism to limit excessive #gas prices, in line with our proposal of 18 October & the #EUCO conclusions. We'll present next week the outline for a gas market correction mechanism & a legislative proposal swiftly afterwards.

— Kadri Simson (@KadriSimson) November 11, 2022

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚατά 67% αυξημένοι οι λογαριασμοί ρεύματος στην ΕΕ, παρά τα μέτρα των κυβερνήσεωνΣκρέκας: Διπλό επίδομα θέρμανσης για όσους γύρισαν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο φέτοςΗ Ευρώπη στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο, με το Μπακού να θέτει όρους
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ε Ε, Παραμένει,e e, paramenei