ΕΕ προς δυτικά Βαλκάνια: Πρέπει να εργαστείτε σκληρότερα για να γίνετε μέλη της Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξή τους πως θα πρέπει να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις προτού να τους επιτραπεί να γίνουν μέλη της εύπορης Ένωσης.

Ανησυχώντας για τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια, η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ολοκλήρωσης, δίνοντας στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο μια πιθανή ημερομηνία ένταξης το

2025.

Ωστόσο πολλές χώρες της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το αν πρέπει να ενταχθεί στην Ένωση μια περιοχή που σπαράχτηκε από εθνικιστικούς πολέμους στη δεκαετία του 1990 και την οποία συνοδεύει η φήμη της ανομίας.

Λένε πως οι υποψήφιες -η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Βοσνία- πρέπει να βελτιώσουν τις δημοκρατικές επιδόσεις τους και να ξεριζώσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως ορισμένοι όροι θα πρέπει να εκπληρωθούν, πως η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας, πως η στρατηγική δεν είναι μια πρόσκληση να καταργηθούν οι προϋποθέσεις», δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στη Βουλγαρία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Η Γερμανία ηγείται του στρατοπέδου των σκεπτικιστών, υπογραμμίζοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τη διαφθορά και το κράτος δικαίου σε χώρες που έχουν γίνει μέλη της ΕΕ από το 2004, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά και από τις δύο πλευρές, Πρέπει να είμαστε ανοικτοί και πρέπει να ζητάμε πολλές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Περιφερειακές διενέξεις εμποδίζουν επίσης τη διαδικασία ένταξης με τη Σερβία ―και ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ― που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, και της ΠΓΔΜ που δεν έχει επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Η Ισπανία, όπου μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη και τους αυτονομιστές της Καταλονίας εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε εξέφρασε την ελπίδα πως οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες θα οδηγήσουν σύντομα σε έναν συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, η οποία εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρξει μια πολιτική λύση τον Ιούνιο», είπε ο Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει να ξεκινήσει τότε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Αλβανός ομόλογός του Ντίτμιρ Μπουσάτι είπε πως η περιοχή χρειάζεται χρήματα από την ΕΕ για την ανάπτυξή της και όχι μόνο συμβουλές για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

«Το κράτος δικαίου έρχεται πρώτο αλλά δεν υπάρχει κράτος δικαίου χωρίς οικονομική ανάπτυξη», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα