Εφηβοι: Ανησυχητικά τα νέα δεδομένα για τη χρήση κινητών στα σχολεία
Στην σύγχρονη πραγματικότητα, οι έφηβοι έχουν πάψει να κρύβουν πια τα κινητά τους από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, χρησιμοποιώντας τα ελεύθερα όχι μόνο κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων αλλά και μέσα στην σχολική αίθουσα.
Σίγουρα προσπαθούν να μην χάσουν τίποτα νεότερο στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με το αίσθημα του FOMO (Fear of Missing Out), να τους διακατέχει. Ανοίγουν το κινητό και χαζεύουν το «feed» με οποιαδήποτε ευκαιρία, ειδικά όταν
Εκπαιδευτικοί, γονείς, ακόμη και οι ίδιοι οι έφηβοι συμφωνούν πως αυτή η αδιάκοπη πηγή αποπροσανατολισμού, όπως είναι το κινητό τηλέφωνο, δεν βοηθά ιδιαίτερα στην μάθηση. Παράλληλα, τους αποκόβει σε μεγάλο βαθμό από την διαδικασία της κοινωνικοποίησης, σε μία ηλικία που την έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ.
Τα νέα ανησυχητικά δεδομέναΜία καινούργια έρευνα της «JAMA Pediatrics» έδειξε ότι οι έφηβοι περνούν περίπου μιάμιση ώρα στα κινητά τους κατά την διάρκεια μιας περίπου επτάωρης σχολικής μέρας. Αυτό το νούμερο αντιπροσωπεύει το 27% από τις έξι περίπου ώρες που ξοδεύουν στην οθόνη του κινητού τους κάθε μέρα.
«Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα δεδομένα, αποκομίζοντας ένα πολυπληθές δείγμα εφήβων χωρίς να γνωρίζουν τις πολιτικές που ισχύουν για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία τους», δήλωσε η Λορήν Χέιλ, καθηγήτρια στο Stony Brook Medicine.
Πρόσθεσε επίσης ότι, «μπορούσαμε να δούμε ακριβώς ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούσαν, για πόσο χρόνο και ποια ώρα της ημέρας. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν δεδομένα δεκατεσσάρων ημερών».
Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους πέρασαν τουλάχιστον εξήντα έξι λεπτά κάθε σχολικής ημέρας χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους και το ένα τέταρτο αυτών μπορεί να ξόδευε δύο ή και περισσότερες ώρες στην οθόνη του κινητού.
Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν περισσότερο οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας ήταν τα μηνύματα, το Instagram, η ροή βίντεο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Ανοίγουν το κινητό τους και χαζεύουν το «feed» με οποιαδήποτε ευκαιρία, ειδικά όταν βλέπουν κάποιο άλλο παιδί να χρησιμοποιεί το κινητό του. Οι επιπτώσεις του προβλήματος«Ο σχολικός χρόνος είναι χρόνος μάθησης, ακρόασης, ανάγνωσης, γραφής και αλληλεπίδρασης με τον πραγματικό κόσμο. Είναι χρόνος αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις, παρέα και αστεία», δήλωσε η Χέιλ ως δασκάλα και μητέρα.
Ακόμη κι αν τα μηνύματα ή οι κλήσεις προέρχονται από τους αγαπημένους μας γονείς, με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά χάνουν την ευκαιρία να ασκήσουν την ανεξαρτησία τους.
Ο δρ Μάικλ Ριτς, παιδίατρος δήλωσε ότι, «έχοντας τη μαμά ή τον μπαμπά στην τσέπη του παντελονιού όλη μέρα, να ρωτάει το παιδί πώς τα πάει ή αν χρειάζεται κάτι δεν θα μάθει ποτέ πώς να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα ως πολίτης».
Συνεχίζει λέγοντας πως, «είναι σημαντικό το σχολείο να διδάσκει στα παιδιά την χρήση των κινητών συσκευών και της τεχνολογίαςως εργαλείο μάθησης».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα μεγαλύτερη χρήση του τηλεφώνου από τα παιδιά γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου με τους γονείς να αναλαμβάνουν την ευθύνη. «Το να ζητάμε από τα σχολεία να περιορίσουν τα κινητά, όταν δεν περιορίζονται καμία άλλη στιγμή στη ζωή ενός παιδιού, δεν είναι αποτελεσματικό», δήλωσε η Σάρι Σαμχί, επιθεωρητής της Baldwin Union Free School District.
Η ευθύνη όμως διαχέεται όχι μόνο στους γονείς αλλά και στις εταιρείας ψηφιακής επικοινωνίας οι οποίες οφείλουν να θέσουν πιο αυστηρά μέτρα για την χρήση εφαρμογών από ανήλικους.
Τι προτείνουν οι ειδικοίΟι περισσότεροι γονείς αποκλείουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τα παιδιά τους από τα κινητά τηλέφωνα. Από την άλλη, οι πρακτικές απαγόρευσης των κινητών ποικίλλουν από σχολείο σε σχολείο. Σε κάποια, επιτρέπεται οι μαθητές να τα έχουν μαζί τους, ενώ σε άλλα υπάρχει ένα ειδικό κουτί στο οποίο τα αφήνουν το πρωί και τα παίρνουν ξανά με το τελευταίο κουδούνι.
Όλα αυτά τα σενάρια έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Από το να αφήνει το παιδί την τάξη για να στείλει κάποιο μήνυμα κρυφά στο διάδρομο, μέχρι να χρειάζεται το κινητό σε μια στιγμή έκτακτης ανάγκης.
Ο Ριτς δήλωσε ότι «η πλειοψηφία των γονέων θέλει τα παιδιά τους να έχουν κινητά ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί στο εκάστοτε σχολείο οφείλουν να αναλάβουν δράση. Ωστόσο, χωρίς την στήριξη των διοικητικών υπαλλήλων δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα από μόνοι τους.
«Ακόμη και οι καλύτεροι κανονισμοί με τις καλύτερες προθέσεις μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάποια πολιτική που μπορεί να εφαρμοσθεί στην αρχή, ίσως στην συνέχεια χρειαστεί να βελτιωθεί», τόνισε η Κέιτλιν Τίσες, βιβλιοθηκονόμος στο Digital Wellness Lab.
Μάλιστα, είναι καλό να περιλαμβάνουμε και τους έφηβους μαθητές σε αυτή την διαδικασία λήψης αποφάσεων, εκπροσωπώντας τη δική τους πλευρά.
Με πληροφορίες από HuffPost U.S.
Related...Γιατί νιώθουμε τόση θλίψη μετά από ένα διήμερο ταξίδι και πώς το ξεπερνάμε στο λεπτόΚαρδιακή κάθαρση: Τι είναι, γιατί σώζει ζωές και ποιοι απαγορεύεται να την παρακάμπτουμεΜάχη με το «Θέλω»: Πώς να επιβιώσετε ή τουλάχιστον να μην υποκύψετε στους μικρούς καταναλωτές- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η «προφητεία» της Ντόρας Μπακογιάννη για τη Σαντορίνη που έγινε viral
- Σεισμική δόνηση 4,0 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού
- Μεγαλοπρεπές άδειασμα από Μακρόν, μεγαλοπρεπέστατα ψεύδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πώληση Meteor στους Τούρκους
- Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
- Διπλό φονικό στη Λάρισα: «Θα σε προσέχω από εκεί ψηλά» – Ο 60χρονος άφησε σημείωμα στην κόρη του
- Τρεις σεισμικές δονήσεις στην Αμοργό, αισθητές και στην Αττική - Σεισμός και στην Πάτρα
- Νέος σεισμός άνω των 5 Ρίχτερ (00:37) στην Αμοργό – Στον χορό των Ρίχτερ η Σαντορίνη, την εγκαταλείπουν οι κάτοικοι -— Οι εκτιμήσεις
- Καιρός: Έρχεται ψυχρό κύμα με χιονοπτώσεις, βροχές και παγετό
- Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Αισθητός και στην Αττική
- Συντάξεις: Αυξήσεις έως 97 ευρώ για όσους βγουν το 2025 [πίνακες]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- H Νία Βαρντάλος στην Αθήνα με την παράσταση της Tiny Beautiful Things
- Εφηβοι: Ανησυχητικά τα νέα δεδομένα για τη χρήση κινητών στα σχολεία
- Χρήστος Μάστορας-Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Το μωρό θα ολοκληρώσει την ευτυχία τους
- Τέμπη: Τί άλλο θα βγάλει το καπέλο του ταχυδακτυλουργού;
- Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η μπάντα του ξεκινούν την ευρωπαϊκή περιοδεία τους
- Toυρκία: «Αλμα» 7,4% και νέο ρεκόρ εξαγωγών προς γείτονες το ο 2024 - 3η η Ελλάδα
- Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί Ταϊλανδοί μεταξύ των ομήρων της Χαμάς
- Σαν το «The Last of Us»: Μύκητας «καταλαμβάνει» αράχνες
- Η ακρίβεια φέρνει αντίδραση: Κίνημα μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ στα Βαλκάνια
- Ανρί Ματίς: Η άγνωστη κόρη του μεγάλου ζωγράφου αποκαλύπτεται σε μία έκθεση
![Εφηβοι, Ανησυχητικά,efivoi, anisychitika](https://images32.inewsgr.com/5534/55344125/efivoi-anisychitika-ta-nea-dedomena-gia-ti-chrisi-kiniton-sta-scholeia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Εφηβοι: Ανησυχητικά τα νέα δεδομένα για τη χρήση κινητών στα σχολεία
- H Νία Βαρντάλος στην Αθήνα με την παράσταση της Tiny Beautiful Things
- Ανρί Ματίς: Η άγνωστη κόρη του μεγάλου ζωγράφου αποκαλύπτεται σε μία έκθεση
- Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η μπάντα του ξεκινούν την ευρωπαϊκή περιοδεία τους
- Σαν το «The Last of Us»: Μύκητας «καταλαμβάνει» αράχνες
- Σχεδόν όλα τα κράτη έχασαν την προθεσμία του ΟΗΕ για τους νέους κλιματικούς στόχους
- Χρήστος Μάστορας-Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Το μωρό θα ολοκληρώσει την ευτυχία τους
- Toυρκία: «Αλμα» 7,4% και νέο ρεκόρ εξαγωγών προς γείτονες το ο 2024 - 3η η Ελλάδα
- FT: Εγγραφο αποκαλύπτει τον μεγάλο οικονομικό φόβο της Ρωσίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί Ταϊλανδοί μεταξύ των ομήρων της Χαμάς
- Μουσείο στην Πολωνία προκαλεί με σκέτο «Μακεδονία» - «Είναι το σωστό» απαντά στη HuffPost
- Τέμπη: Τί άλλο θα βγάλει το καπέλο του ταχυδακτυλουργού;
- Η ακρίβεια φέρνει αντίδραση: Κίνημα μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ στα Βαλκάνια
- Ο καιρός στην Κρήτη την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025
- Στις top περιοχές της Αττικής για κατοικία ο Πειραιάς
- Αγορά ακινήτων: Στην κορυφή της ζήτησης η Ελλάδα – Οι περιοχές για τα «χοντρά πορτοφόλια» (πίνακες)
- Τραγωδία στην Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 55 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο
- Παγωνιά και ασθενείς βροχές - Πού θα χιονίσει