Ευθανασία για την φάλαινα που παρασύρθηκε και εγκλωβίστηκε στον Σηκουάνα

Η όρκα που έχει εγκλωβιστεί στον Σηκουάνα (26 Μαϊου 2022)

Μια άρρωστη ”φάλαινα-δολοφόνος” που έχει εγκλωβιστεί στον ποταμό Σηκουάνα θα υποβληθεί ευθανασία, αφού όλες οι προσπάθειες να την οδηγήσουν πίσω στη θάλασσα απέτυχαν. Οι δε επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υφίστατο πονούσε σε οδυνηρό βαθμό και  βρισκόταν πλέον στο τελικό στάδιο της ασθένειας της.

Η αρσενική όρκα μήκους 4 μέτρων  εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις εκβολές του Σηκουάνα στις 16 Μαΐου

μεταξύ του λιμανιού της Χάβρης και της πόλης Χονφλερ στη Νορμανδία, προτού κολυμπήσει δεκάδες μίλια για να φτάσει δυτικά της πόλης της Ρουέν.

Μετά τις επαφές με Γάλλους επιστήμονες και μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στα θαλάσσια θηλαστικά, η τοπική νομαρχία προσπάθησε το Σάββατο να οδηγήσει την όρκα πίσω στη θάλασσα με ένα drone που εκπέμπει ήχους όρκας.

Η αντίδραση της φάλαινες όμως στα ηχητικά ερεθίσματα ήταν ”ασταθής” και ”ασυνάρτητη” όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νομαρχία.

Οι ήχοι από την φάλαινα που καταγράφηκαν ως αντίδραση στο ηχητικό ερέθισμα αναλύθηκαν και οι ειδικοί κατέληξαν πως έμοιαζαν με κλήσεις σε βοήθεια. 

«Η προσπάθεια επιστροφής  της φάλαινας στη θάλασσα έχει αποτύχει και για να αποφευχθεί η αύξηση των επιπέδων άγχους της, πάρθηκε απόφαση να σταματήσει η επέμβαση το βράδυ»,  την Κυριακή η Νομαρχία. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν εικόνες και δεδομένα από την παρέμβαση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζώο έπασχε από βλεννομυκητίαση ή μαύρο μύκητα, μια ασθένεια που παρατηρείται στις φάλαινες στη Βόρεια Αμερική αλλά δεν είχε παρατηρηθεί ακόμα στην Ευρώπη.

Μετά τη μόλυνση του δέρματος εξασθενημένων ζώων, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, γεγονός που εξηγεί τoν αποπροσανατολισμό της φάλαινας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η ασθένεια φαίνεται πως έχει προχωρήσει πολύ και πιθανότατα προκαλούσε μεγάλο πόνο στο θαλάσσιο θηλαστικό.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ομάδα εμπειρογνωμόνων συμπέρανε ομόφωνα ότι η μόνη δυνατή λύση ήταν η ευθανασία του ζώου για να τερματιστεί η ταλαιπωρία του και, επίσης, η διενέργεια προηγμένης ανάλυσης της ασθένειας που μεταφέρει», ανέφερε η νομαρχία.

Εμπειρογνώμονες από την γαλλική υπηρεσία για τη βιοποικιλότητα καθώς και από τη ΜΚΟ Sea Shepherd ήταν μεταξύ των ειδικών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠινγκελάπ: Το νησί της αχρωματοψίαςΛούβρο: Άνδρας μεταμφιεσμένος σε ηλικιωμένη πέταξε τούρτα στη Μόνα ΛίζαΣχέδιο καταστροφής του Starlink του Έλον Μασκ ζητούν Κινέζοι επιστήμονες
Keywords
Τυχαία Θέματα