«Εγκαρδίως»: Ένας τόμος - αφιέρωμα στον επιστήμονα και ακαδημαϊκό Νίκο Ζία
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, 23 Απριλίου, το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει τον τόμο «Εγκαρδίως», ο οποίος αποτελεί αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα Νίκο Ζία (1939-2020), τον επιστήμονα και τον ακαδημαϊκό δάσκαλο, ο οποίος για περισσότερα από πενήντα χρόνια εργάστηκε ακάματα για την προστασία, την ανάδειξη, την προβολή, της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου και υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση και πίστη για δεκαετίες το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Όπως δήλωσε η αρμόδια
Φιλοπερίεργο πνεύμα, υπηρέτησε, δόκιμα, και την τεχνοκριτική, γράφοντας στα σημαντικότερα περιοδικά της εποχής του. Δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μελέτη του έργου του Κόντογλου. Με τη διδακτορική του διατριβή -«Η Κοσμική Ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου»- και μελετώντας συστηματικά το έργο του, αναδείχθηκε ο εγκυρότερος μελετητής του.
Ο Νίκος Ζίας, με κύρια την αίσθηση του καθήκοντος, δεν πολιτικοποίησε τη θέση του. Συνεργάστηκε άριστα και αποδοτικά με τη Μελίνα -«που είναι ο Ζίας μου;» ρωτούσε-, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Αντώνη Σαμαρά.
Όταν, τον Μάρτιο του 1999, βρέθηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού ως Γενική Γραμματέας ο «κ. Ζίας» μαζί με τους στενούς του συνεργάτες Δημήτρη Κωνστάντιο και Ισίδωρο Κακούρη, ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν δίπλα μου ως φίλοι και συνάδελφοι. Παρά τη στενή μας σχέση και τη δική του προτροπή ποτέ δεν μπόρεσα να τον προσφωνήσω διαφορετικά. Ήταν και θα είναι για μένα ο «κ. Ζίας», όπως άλλωστε ήταν και ο «κ. Μπούρας». Μέλος στα Κεντρικά Επιστημονικά Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού με οξυδέρκεια και πραότητα, με ευθυκρισία και ευθύτητα έδινε λύσεις σε σύνθετα επιστημονικά προβλήματα. Ήταν ο «κ. Ζίας», που του ζητούσα τη γνώμη του σε πολλά και δύσκολα υπηρεσιακά θέματα ξέροντας την εντιμότητά του και το ορθό του λόγου του.
Ήταν τιμή για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του. Δεν βρίσκω μεγαλύτερο έπαινο για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, που τα έργα του -υποδειγματικά της επιστημοσύνης, της αποτελεσματικότητας, της σοφίας του-μνημονεύονται και θα μνημονεύονται».
Η μακρόχρονη, πολύπλευρη και μεγάλη προσφορά του Νίκου Ζία στην τεκμηρίωση, προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων εντός και εκτός Ελλάδας, το πλούσιο επιστημονικό και διδακτικό του έργο, σε συνδυασμό με την ευγένεια, τη δημοκρατικότητα και το σεβασμό προς υφισταμένους και συνεργάτες που τον χαρακτήριζε στα διοικητικά του καθήκοντα, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και κίνητρο για την έκδοση αυτού του τόμου.
Είχε σχεδιαστεί να επιδοθεί στο Νίκο Ζία από τους μαθητές και τους συνεργάτες του ως έκφραση τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό του. Παρόλο που δεν πρόλαβε να του παραδοθεί εν ζωή, διατηρεί το νήμα της παρουσίας του μέσα από τις επιστημονικές συμβολές, που περιλαμβάνει.
Οι 34 επιστημονικές εργασίες, που παρουσιάζονται στον τόμο, επεκτείνουν τους θεματικούς ορίζοντες, που άνοιξε ο Νίκος Ζίας, και δίνουν περαιτέρω εναύσματα για τη συνέχιση των πρωτοπόρων δραστηριοτήτων, που εκείνος εγκαινίασε σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Κατανέμονται σε τρεις θεματικές ενότητες που αφορούν την «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη», την «Νεότερη ελληνική τέχνη» και την «Πολιτιστική Διαχείριση, Μουσειολογία, Συντήρηση». Οι θεματικές αυτές αντιστοιχούν στα επιστημονικά ενδιαφέροντα του τιμώμενου και συνάπτονται με τομείς της διοίκησης και διαχείρισης που ανέλαβε, τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και σε ιδρύματα με αντικείμενο τον πολιτισμό.
Ο τόμος συνοδεύεται επίσης από εισαγωγικά κείμενα που αναφέρονται αναλυτικά στη ζωή, στα ενδιαφέροντα, στην πολύπλευρη δράση και στο επιστημονικό έργο του Νίκου Ζία, ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμου διευθυντή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων από τη σύστασή του, το 1997, έως το 2015.
Ο αφιερωματικός τόμος των 410 σελίδων, αποτελεί έκδοση, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κ. Ακρίβος: Ο Καραϊσκάκης ήταν άγγελος, επειδή απλούστατα πέρασε από το καμίνι του διαβόλουΜα γιατί να διαβάσουμε ένα βιβλίο σήμερα«Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι»: Η ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα με χιούμορ και ρεαλισμό- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα δεδομένα για το ραντεβού εμβολιασμού των 40-49 ετών
- Ξεκίνησε από την Αθήνα για οδοντίατρο στο Κιλκίς: Τον πήρε τηλέφωνο η αστυνομία (pics)
- Δύο άτομα έπεσαν στις ράγες του Μετρό στην Πανόρμου και στον Χολαργό - Νεκρή μία γυναίκα
- Ιωάννα Μαλέσκου: Αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές με... χορό της κοιλιάς
- Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Η υπουργική απόφαση
- Ένα κόλπο για τον καφέ που ελάχιστοι γνωρίζουν
- Γιατροί και υγειονομικοί λένε «όχι» στην ασυλία της Επιτροπής για την πανδημία
- Άννα-Μαρία Λογοθέτη: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι που ξεχώρισε στο «3,2,1»
- Λοιμωξιολόγοι: Ανοίγουν αύριο Σάββατο 24/4 τα malls- Click in shop σε Θεσσαλονίκη-Κοζάνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Top 5 φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίζεις κάθε μοναδική στιγμή!
- Νεκρή απεγκλωβίστηκε γυναίκα που έπεσε στις ράγες του μετρό
- LIVE: Παρακολουθήστε δωρεάν το 2ο event του IMC 201 για την Επιστήμη και την Τεχνολογία
- Ενεργειακή “επανάσταση”: Ο δρόμος για ένα δίκαιο και πιο πράσινο αύριο
- Έως 2 Μαΐου η μεταβατική περίοδος για τα self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
- «Εγκαρδίως»: Ένας τόμος - αφιέρωμα στον επιστήμονα και ακαδημαϊκό Νίκο Ζία
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Εγκαρδίως»: Ένας τόμος - αφιέρωμα στον επιστήμονα και ακαδημαϊκό Νίκο Ζία
- Έως 2 Μαΐου η μεταβατική περίοδος για τα self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
- Νεκρή απεγκλωβίστηκε γυναίκα που έπεσε στις ράγες του μετρό
- Ενεργειακή “επανάσταση”: Ο δρόμος για ένα δίκαιο και πιο πράσινο αύριο
- Top 5 φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίζεις κάθε μοναδική στιγμή!
- LIVE: Παρακολουθήστε δωρεάν το 2ο event του IMC 201 για την Επιστήμη και την Τεχνολογία
- Balenciaga: Η Ακρόπολη και τα άλλα ταξίδια που μας περιμένουν
- Συνοδεία ένοπλων το οξυγόνο στα νοσοκομεία, ενώ η Ινδία σπάει κάθε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού
- Δήμος Αθηναίων: Τριετές σχέδιο για τον Πολιτισμό και στήριξη καλλιτεχνών
- Sky Pool: Η πρώτη ιπτάμενη, διαφανής πισίνα του κόσμου άνοιξε στο Λονδίνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επανεξέταση των αδειοδοτήσεων για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Σουλίου
- Ομολογία της JP Morgan για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Κάτι δεν καταλάβαμε καλά
- Κοιλάδα των Τεμπών: Η στάση που επιβάλλεται να κάνεις
- Lockdown: Ανοίγουν mall και κέντρα αισθητικής
- Γερμανία: Οι «αρνητές» επιτίθενται σε δημοσιογράφους
- Πάτρα: Στην ΜΕΘ νοσηλεύεται 17χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα
- Φ.Γεννηματά: Η τακτική του κ. Μητσοτάκη έχει χωρίσει την κοινωνία σε δυο στρατόπεδα
- Ρωσία: 398 νεκροί και πάνω από 8.800 νέα κρούσματα
- Η UEFA δεν τιμωρεί τους 12 «αποστάτες» της ESL
- Θάνατοι σε γηροκομείο της Κρήτης: «Έχει στηθεί ολόκληρη πλεκτάνη εις βάρος μας» λέει η ιδιοκτήτρια