Είναι η Τουρκία διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την Ελλάδα;
Τους τελευταίους μήνες, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε μείωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Η επιθετική ρητορική της Άγκυρας έφυγε από το προσκήνιο, ενώ και οι συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ελαχιστοποιήθηκαν. Οι συναντήσεις των δυο ηγετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο και στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, συνέβαλαν
Είναι γεγονός πως μετά τους σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο και σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις κακές διπλωματικές σχέσεις που έχει με τη Δύση, δημιουργήθηκαν οι πολιτικές προϋποθέσεις διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου. Η Τουρκία όμως παρόλο που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως διαλλακτική και υπέρ των διαπραγματεύσεων, δε φαίνεται να έχει αλλάξει τους στόχους της ή να έχει μετριάσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες της. Η ένταση μεταξύ κυανόκρανων και κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα της Κύπρου κατά τη διάρκεια του θέρους και η προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο νησί, είναι ενδεικτικό παράδειγμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου που εξακολουθεί να διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή. Οι επανειλημμένες δηλώσεις του τούρκου προέδρου περί ανάγκης λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, είναι ενδεικτικές των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής ηγεσίας.
Επιπλέον, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός της ύπαρξης του Δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας που αποτελεί βασικό πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με αυτό, η μη οριοθέτηση της τουρκικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση τις θέσεις της Τουρκίας, προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως τον εγκλωβισμό του χερσαίου χώρου της Τουρκίας και την παρεμπόδιση του δικαιώματός της για πρόσβαση στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονταν μπροστά από αυτόν. Επίσης, κλείνει η είσοδος της Αττάλειας, ενός εκ των πιο σημαντικών λιμανιών της Ανατολικής Μεσογείου, παρεμποδίζονται οι θαλάσσιες μεταφορές της Τουρκίας στον άξονα Ανατολή-Δύση, ενώ προκαλούνται προβλήματα ασφαλείας και άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το 2015, η Τουρκία επιθυμεί να δείξει σε διεθνές επίπεδο ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ναυτικής της ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο τρίγωνο Κρήτη-Καστελλόριζο-Κύπρος.
Επίσης, ως αναθεωρητική δύναμη, η Τουρκία ήδη από το 1973 κατέστησε σαφές το εύρος των θεμάτων που επιθυμεί να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τη μόνη διαφορά μεταξύ των δυο χωρών, η Τουρκία θέτει επί τάπητος, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν του ορίου των 6 ν.μ., απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Ακόμα, το διαφορετικό εύρος του εναερίου χώρου, που είναι 10 μίλια, σε σχέση με το εύρος των χωρικών υδάτων που είναι 6, τα όρια του FIR Αθηνών, καθώς και το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα όρια της Ζώνης Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο και τα επιχειρησιακά όρια στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με την κρίση των Ιμίων το 1996, η Τουρκία πρόσθεσε στον κατάλογο των θεμάτων που διεκδικεί και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».
Το 2011, το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν προέκυψε η συζήτηση σχετικά με την πιθανή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Μαζί όμως με αυτά τα θέματα, ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν την τουρκική εξωτερική πολιτική, είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που η ίδια επιμένει να αποκαλεί «τουρκική».
Επίσης, δεν μπορεί να λησμονηθεί από την Ελλάδα το γεγονός πως το Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων των δύο χωρών, παραβιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ακόμα, η Ελλάδα οφείλει να έχει υπόψη της τη μεταναστευτική κρίση στον Έβρο όταν το Μάρτιο του 2020, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να παραβιάσουν μαζικά τα χερσαία σύνορα και να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια, με την Τουρκία να μην κάνει τίποτα για να τους εμποδίσει, καθώς και την στρατιωτική κρίση του θέρους του ίδιου έτους, όταν η Τουρκία επιχείρησε να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η διπλή κρίση του 2020 αποδεικνύει πως η Τουρκία διαρκώς επεξεργάζεται σχέδια για την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία για να τα εφαρμόσει.
Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη μια εξομάλυνση των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, καθώς τα θέματα που έχει θέσει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τόσα πολλά και αγγίζουν τον πυρήνα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δυο πλευρών. Η απροθυμία της Τουρκίας να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές πολιτικές της και η συνεχής επιδίωξή της να αναγκάσει την Ελλάδα να προβεί σε μονομερείς υποχωρήσεις και μάλιστα υπό την απειλή δημιουργίας νέων τετελεσμένων επί του πεδίου, καθιστούν την τωρινή μείωση των εντάσεων προσωρινή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δηλητηρίασε τον σύντροφό της λίγες ώρες αφότου κληρονόμησε 30 εκατομμύρια δολάρια
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται κακοκαιρία τύπου «Π» με βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει
- Αφροδίτη Γραμμέλη: «Η εικόνα που είδαμε για το «Νύχτα Στάσου» είναι τραγική»
- «Με γράπωσε από τα μαλλιά και με κλώτσαγε» – Τι καταγγέλλει η έγκυος για τον ξυλοδαρμό από γόνο επιχειρηματικής οικογένειας
- Τέλος στην υποχρέωση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές - Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Νοεμβρίου
- Ιταλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις, υπερχείλισε η λίμνη Κόμο
- Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, λόγω των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα
- Σέλτικ: Απέκλεισε τους οργανωμένους οπαδούς της «Green Brigade» μετά την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
- Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Το Ισραήλ αρχίζει να μετράει τις πρώτες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Είναι η Τουρκία διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την Ελλάδα;
- Το μάθημα από την Γάζα
- Ανέστιοι στην πόλη τους
- Tέσσερα βήματα-κλειδιά για να βγάλουμε νοκ άουτ τις επίμονες αρνητικές σκέψεις
- Οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Πιάτο ημέρας: Σπαγγέτι με σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού
- Αναβαθμίστηκε το επιβλητικό Audi Q8
- Ελκτικές ακτίνες: Ενα όνειρο Επιστημονικής Φαντασίας που είναι πλέον κοντά στην πραγματικότητα
- Το ένα και μοναδικό ορεκτικό που ωφελεί καρδιά, οστά, έντερο και βοηθά στην απώλεια βάρους
- Νέες ταινίες: Αλμοδόβαρ, Μαντς Μίκελσεν στη «Γη της Επαγγελίας» και τρόμος στο «Μίλα μου»
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Είναι η Τουρκία διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την Ελλάδα;
- Το μάθημα από την Γάζα
- Tέσσερα βήματα-κλειδιά για να βγάλουμε νοκ άουτ τις επίμονες αρνητικές σκέψεις
- Το ένα και μοναδικό ορεκτικό που ωφελεί καρδιά, οστά, έντερο και βοηθά στην απώλεια βάρους
- Πώς έχει επιδράσει στον οργανισμό μας η αλλαγή της ώρας
- Πιάτο ημέρας: Σπαγγέτι με σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού
- Η Νένα Μεντή στο αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»
- Νέες ταινίες: Αλμοδόβαρ, Μαντς Μίκελσεν στη «Γη της Επαγγελίας» και τρόμος στο «Μίλα μου»
- Οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Αναβαθμίστηκε το επιβλητικό Audi Q8
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ακριβότερο διαζύγιο στον κόσμο θα είναι του Ρώσου ολιγάρχη Ποτάνιν
- Καρκίνος του μαστού: Το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευσή του
- Ελκτικές ακτίνες: Ενα όνειρο Επιστημονικής Φαντασίας που είναι πλέον κοντά στην πραγματικότητα
- Νυχτερινό ρεύμα 2023: Οι νέες ώρες για φθηνότερο ρεύμα από 1/11
- Οδός Ζαρίφη 2 με την Κατερίνα Ζαρίφη, καθημερινά στις 14:00
- Καμπ Κορασίδων (Κ16) στη Βουλιαγμένη
- Άνετες νίκες για Νικς και Κλίπερς
- Η Σάκκαρη πάλεψε, αλλά… λύγισε στο τέλος
- Έκαναν την ανατροπή οι Σπερς με… μπροστάρη Γουεμπανιάμα
- Ο Μητσοτάκης στο ΤikTok αποκαλύπτει τι γίνεται στις συναντήσεις των 27 στις Βρυξέλλες