Είναι το ψηφοδέλτιο για το Brexit...εμπνευσμένο από αυτό για το δημοψήφισμα προσάρτησης της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ;

Το 1938 και αφού ήδη το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστρίας είχε καταλάβει την εξουσία και η 8η στρατιά της Βέρμαχτ είχε ουσιαστικά εισβάλει στη χώρα, διεξήχθη ένα καθ' όλα στημένο δημοψήφισμα στο οποίο οι Αυστριακοί καλούνταν να απαντήσουν εάν επιθυμούν ή όχι η χώρα τους να προσαρτηθεί στη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίλτερ. Φυσικά, δεν υπήρχε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα που θα ανακοινωνόταν να είναι αρνητικό.

Προκειμένου όμως
να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό υπέρ του «ναι» το ψηφοδέλτιο ήταν σχεδιασμό με τέτοιο τρόπο ώστε να προδιαθέτει ψυχολογικά τον ψηφοφόρο υπέρ της προσάρτησης (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία από το ψηφοδέλτιο που ακολουθεί το «ναι» στη προσάρτηση έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του ψηφοδελτίου).

Τώρα, 68 χρόνια μετά, ο επικεφαλής του βρετανικού τμήματος του European People's Party (EPP) Dirk Hazell υποστηρίζει πως το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ, είναι σχεδιασμένο με ανάλογο τρόπο. Δηλαδή, με τρόπο που επηρεάζει ψυχολογικά τους ψηφοφόρους που καλούνται να πουν «ναι» ή «όχι» στην παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια να πουν. Στη προκειμένη περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο Hazell, η λέξη «Leave» βρίσκεται στο κέντρο του ψηφοδελτίου και ο ίδιος εκτιμά πως έτσι οι Βρετανοί μπορεί να επηρεαστούν και να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Ο Hazell, ανέβασε στο διαδίκτυο, φωτογραφίες από τα δύο ψηφοδέλτια για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Χίτλερ κατάφερε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους εξαιτίας (και) του σχεδιασμού του ψηφοδελτίου προκειμένου να εξασφαλίσει το «ναι» στην προσάρτηση σε ποσοστό 99,7%.

«Το ψηφοδέλτιο του 1938 έχει μείνει στην ιστορία» για το πως μπορείς να παραπλανήσεις τους ψηφοφόρους, είπε ο Hazell στο EurAcitv.com. «Αλλά νομίζω πως κατά κάποιο τρόπο το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος (σ.σ. για το Brexit) είναι χειρότερο και από αυτό του Χίλτερ» σε ό,τι αφορά τον τρόπο που επηρεάσει το υποσυνείδητο του ψηφοφόρου.

Ωστόσο, το EPP που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999, τηρεί...αποστάσεις από τις θέσεις που διατύπωσε το μέλος της με τον εκπρόσωπο του Siegfried Muresan να κάνει λόγο για μία «απαράδεκτη» σύγκριση ενώ δεσμεύτηκε πως το το κόμμα δεν προτίθεται να αναμειχθεί στο δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.

«Το ΕΡΡ εκτιμά πως πρόκειται για μια απαράδεκτη σύγκριση δεδομένου μάλιστα ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι μια καθ' όλα δημοκρατική χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «Το ΕΡΡ δεν θα εμπλακεί στο βρετανικό δημοψήφισμα. Η επιλογή αφορά αποκλειστικά τους βρετανούς πολίτες και πιστεύουμε πως το δημοψήφισμα {...} θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα δημοκρατικά στάνταρτς».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα