Εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού LNG από την ΕΕ φέτος αξίας 5,3 δις ευρώ

Ρεκόρ ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου εισάγει φέτος από την Ρωσία η ΕΕ παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να ”απογαλακτιστεί” από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Global Witness που παρουσιάζουν οι Financial Times, το Βέλγιο και η Ισπανία

ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού LNG μετά την Κίνα

Συνολικά, οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2023 συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021, πριν δηλαδή των ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ η αύξηση φαίνεται μεγάλη καθώς τα προηγούμενα χρόνια το μπλοκ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες LNG λόγω της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η άνοδος είναι πολύ πιο έντονη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία ήταν 6%την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει η Global Witness.

Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης βιομηχανίας Kpler, η οποία έδειξε ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7%περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι.

Η Global Witness είπε ότι το κόστος του LNG που εισήχθη το συγκεκριιμένο επτάμηνο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται», σχολίασε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή πλοίο – σημαίνει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

Ο μεγαλύτερος όγκος έρχεται από την Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek ενώ μερίδια διατηρούν η γαλλική TotalEnergies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο.

Η επιχείρηση απαλλάσσεται από εξαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Εκτός από τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν στη Ρωσία τη στιγμή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα των εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να περικόψει τις προμήθειες όπως έκανε για τους αγωγούς φυσικό αέριο πέρυσι.

Ο Alex Froley, ανώτερος αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS, είπε ότι «οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές στην Ευρώπη λένε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν συμβατικούς όγκους εκτός εάν απαγορευτεί βάσει πολιτικής απόφασης».

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ θα προκαλούσε ορισμένες διαταραχές στη ναυτιλία καθώς θα πρέπει να αναδιαταχθούν τα πρότυπα του παγκόσμιου εμπορίου, «αλλά τελικά η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει άλλους προμηθευτές και η Ρωσία άλλους αγοραστές».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην αγοράζουν ρωσικό LNG.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, η κυβέρνηση της οποίας έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο δήλωσε τον Μάρτιο ότι στο LNG πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι «παράλογη».

Ο Καρδί Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, είπε ότι το μπλοκ «μπορεί και πρέπει να απαλλαγεί πλήρως από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας».

Αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν επισημάνει μια συνολική προσπάθεια για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προειδοποίησαν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών LNG μπορεί να προκαλέσει ενεργειακή κρίση παρόμοια με πέρυσι, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα .

Ένας αξιωματούχος είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι ”αποθήκες” φυσικού αερίου είναι γεμάτες περισσότερο από 90% πριν από το χειμώνα, εξακολουθεί να υπάρχει «πολλή νευρικότητα» εάν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες.

Το ρωσικό LNG αντιπροσώπευε τα 21,6 εκατομμύρια, ή το 16% των συνολικών 133,5 εκ. κυβικών μέτρων εισαγωγών LNG της ΕΕ (που ισοδυναμούν με 82 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή του μπλοκ μετά τις ΗΠΑ.

Πηγές: Financial Times, Global Witness 

Keywords
Τυχαία Θέματα