Έκδοση ομολόγων σε τρεις φάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση με ορίζοντα τη λήξη του μνημονίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και των συμβούλων της Rothschild, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό χρονοδιάγραμμα εκδόσεων ομολόγων έως τη λήξη του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα λειτουργεί παράλληλα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με στόχο να προετοιμάσει τις συνθήκες για τις επόμενες εκδόσεις

ομόλογων. Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να αποδείξει σε δανειστές και επενδυτές ότι μπορεί μετά τη λήξη του προγράμματος να χρηματοδοτεί το χρέος με απευθείας δανεισμό από τις αγορές.

Η επιστροφή στην πραγματικότητα μετά την χριστουγεννιάτικη ραστώνη θα σημάνει τον τελικό κύκλο επαφών μεταξύ όσων προετοιμάζουν τις εκδόσεις στο εσωτερικό προκειμένου να «ζυγίσουν» το κλίμα που επικρατεί για τις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων στις αγορές και στους επενδυτές. Η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, μπορεί να προκάλεσε μεγάλη ευφορία στους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες «η απόφαση για την έξοδο στις αγορές δεν μπορεί να ληφθεί με βάση την πορεία των αποδόσεων για κάποιες ημέρες»

Αυτό σημαίνει ότι το επιτελείο που προετοιμάζει τις εξόδους στις αγορές υπολογίζει την πορεία των επιτοκίων, αλλά παράλληλα υπολογίζει και τις κερδοσκοπικές προθέσεις των επενδυτών, προκειμένου να αποφευχθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια εξόδου. Άλλωστε, οι επενδυτές «βλέπουν» μεγάλη ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έκδοσης.

Οι εκδόσεις ομολόγων

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό έως τον Αύγουστο του 2018 σχεδιάζονται τουλάχιστον τρεις εκδόσεις ομολόγων, αρχής γενομένης με την πρώτη στα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο. Η έκδοση ενός επταετούς ομολόγου ύψους 3 δις ευρώ σχεδιάζεται να γίνει αμέσως μετά το επίσημο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει ακόμα μια έκδοση περί τα μέσα Απριλίου. Ο σχεδιασμός αφορά έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας με το ύψος του να είναι μεταξύ 3 και 5 δις ευρώ, καθώς θα κριθεί από τη ζήτηση που θα υπάρχει αλλά και την πορεία της απόδοσης των ομολόγων.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει τουλάχιστον 5δις ευρώ, αλλά παράλληλα να δοκιμάσει τις προθέσεις των επενδυτών προκειμένου να δανείσουν μακροπρόθεσμα το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόπειρα τοποθετείται χρονικά κοντά στον Αύγουστο, με πιο πιθανό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αυτή θα είναι η τελευταία κίνηση πριν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο και ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις από την πλευρά του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι ο σχεδιασμός θα στεφθεί με επιτυχία, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμα και ευχάριστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρουν των ξένων επενδυτών για ελληνικά ομόλογα είναι αυξημένο, γεγονός που δείχνει ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όπως λένε.

Για την ομαλή εξέλιξη βέβαια στα κυβερνητικά σχέδια θα πρέπει να υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μην υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις στην παγκόσμια Οικονομίας οι οποίες θα προκαλέσουν αντιστροφή του κλίματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα