Εκκλησία Διαλεγόμενη. Εκκλησία Εγκλωβισμένη
Κάποτε, ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος έγραφε στις «Περικοπές ενός απόκρυφου ευαγγελίου», πως «τίποτα δε χτίζεται πάνω στην πέτρα… όλα πάνω στην άμμο χτίζονται, μα εγώ θα χτίζω πάνω στην άμμο, σαν να ήταν η άμμος πέτρα». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Εκκλησία το άνοιγμα της τα πρώτα αποστολικά χρόνια∙ χρόνια αβεβαιότητας, εκπλήξεων, εμπειριών. Τίποτε δεν ήταν σίγουρο. Το μόνο σίγουρο, τα βέβαια βήματα σε αβέβαια εδάφη.
Εκκλησία διαλεγομένη. Εκκλησία εγκλωβισμένη. Ο νους μου πηγαίνει στο 2017. Όταν στα Τρίκαλα,
Το ζήτημα δεν είναι τι Εκκλησία θέλουμε. Το ζήτημα είναι εάν αφήνουμε την Εκκλησία να είναι αυτό που γίνεται. Κάποιοι θα μιλήσουν για λησμονιά της ωραιότητος, άλλοι για απουσία όλων εκείνων των αυθεντικών και γνήσιων στιγμών που γίνονται εμπειρίες και άλλοι, επιμελώς, και με τρόπο εγκληματικό θα θάψουν την Εκκλησία. Ναι, μία Εκκλησία θαμμένη κάτω από τα χώματα. Και γι’ αυτό φρόντισαν καλά όσοι γνωρίζουν να περιεργάζονται δολιότερες μορφές υποκρισίας. Μα, η Εκκλησία πορεύτηκε σε έναν κόσμο ξένο προς τη δική της ιδιοσυγκρασία, φύση. Ο κόσμος στον οποίο αναπτύχθηκε ο λόγος της και γεννήθηκαν όλα τα βιώματα της χαρισματικής φύσης δεν ήταν ένας κόσμος φιλόξενος, οικείος προς αυτό που είναι η Εκκλησία. Κι όμως, παρόλα αυτά οι απόστολοι τόλμησαν κι έβγαλαν την Εκκλησία προς τα έξω, στον κόσμο, χωρίς η ίδια να γίνει κόσμος.
Τίθεται ένα δίλημμα. Η Εκκλησία διαλέγεται προς τις ανάγκες του κόσμου τούτου ή εγκλωβίζεται, φοβούμενη μήπως απωλέσει όλα όσα την κάνουν να είναι Εκκλησία; Αν απαντούσαμε με τρόπο φιλοσοφικό στο ερώτημα αυτό, πολύ φοβούμαι πως η Εκκλησία θα έτεινε προς την ιδεολογία και ο καθένας μας ως άλλος Πλάτων θα αναζητούσε την αλήθεια στις σκιές των τειχών του σπηλαίου. Αν απαντούσαμε με τρόπο θεολογικό και ιστορικά εκκλησιαστικό, έχω την αίσθηση πως ο τρόπος αυτός θα ήταν ο τρόπος των αποστόλων, των Πατέρων. Ένας τρόπος ανοίγματος, συνάντησης, σάρκωσης, σάρκωσης ενός πολιτισμού που δεν φοβάται μήπως πέσει στα χέρια ανόμων, αλλά ενός πολιτισμού που εντός του θα σαρκώνει το ανέλπιστο και αναπάντεχο, μεταμορφώνοντας το σε ιστορική ευκαιρία.
Ακόμη και σε καιρούς δύσκολους, καιρούς που απειλούσαν, όχι την εκκλησιαστική ταυτότητα, αλλά την προοπτική της μετοχής στα πράγματα του κόσμου τούτου, η Εκκλησία ανοίχτηκε. Δεν φοβήθηκε. Είχε τη βεβαιότητα της τριαδικής παρουσίας, του πληρώματος εντός της φύσεως της, την επίγνωση του σκοπού της και τρόπου μετοχής στον σκοπό αυτό. Και παρά το γεγονός ότι συνάντησε κινδύνους, απειλές, αλλοιώσεις που επιδίωκαν να αποσπάσουν τον άνθρωπο από τη μετοχή στο πνεύμα της, στη ζωή της, εκείνη ως κιβωτός που χωράει τα αχώρετα, συνάντησε τα πρόσωπα των ανθρώπων, των καιρών, των συνθηκών. Ήλθε σε κοινωνία, ανέπτυξε λόγο, παρήγαγε πολιτισμό, έδωσε τη μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος που δίνει ζωή και χάρη. Ερχόμενη, λοιπόν, σε συνάντηση με το διαφορετικό, κατάφερε το ανέλπιστο. Εξέπληξε. Σάρκωσε το διαφορετικό, χώρεσε τα αχώρετα, δημιουργώντας στον άνθρωπο τη βεβαιότητα της συνύπαρξης, της συμπόρευσης, μέσα σε κοινωνίες διαφορετικές, αλλοπρόσαλλες, ασυμβίβαστες.
Συμβαίνει, όμως, και το αντίθετο. Κι αυτό, από όλους εκείνους που, εντός των τειχών της Εκκλησίας, εγκλωβίζουν την αλήθεια της, τη δυναμική της και δεν την αφήνουν να γίνει. Θα μου πείτε, γιατί αυτό συμβαίνει εντός της Εκκλησίας; Είναι απλά τα πράγματα. Οι δολιότερες μορφές υποκρισίας έχουν προέλθει από ανθρώπους που ζουν εντός των τειχών της Εκκλησίας. Δεν εγκλωβίζει την Εκκλησία ο άθεος, ο δύσπιστος. Τολμώ να πω πως ο άθεος είναι ένας εν δυνάμει πιστός, ενώ ένας υποκριτής είναι ένας ακόμη άπιστος που με βάναυσο τρόπο λεηλατεί κάθε τι που δεν του ανήκει και το ιδιοποιείται. Όμως, η Εκκλησία δεν είναι κτήμα του. Δεν ανήκει σε κανένα σύλλογο, οργάνωση, σωματείο η Εκκλησία. Και δεν έχει ανάγκη από υπερασπιστές που σφετερίζονται το όνομα της.
Η Εκκλησία διαλέγεται. Η φύση της έχει χαρακτήρα μεταμορφωτικό. Και η μεταμόρφωση δεν αποτελεί μονομερής τοποθέτηση εντός των πραγμάτων, αλλά εκπληττόμενη απροϋπόθετη κένωση, άδειασμα, έτσι ώστε να χωρέσει εντός των τειχών της ακόμη και η πιο αναρχική και τσαλακωμένη ύπαρξη. Όταν, για παράδειγμα, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ξεκινούσε ήδη από τα πρώτα χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας αυτή τη συνάντηση και κοινωνία λόγου με κάθε ετερότητα, ποιος θα περίμενε σε μία συμπόρευση ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις; Κι όμως. Το πρόσωπο του συκοφαντείται από όλους εκείνους που θεώρησαν την ορθοδοξία δικό τους τσιφλίκι, την αλήθεια της προσωπικό κεκτημένο και την πορεία της δική τους υπόθεση. Φωνές, και το σημειώνω και πάλι, εντός των τειχών της Εκκλησίας που δαιμονίζονται στη θέα ενός οικουμενικού διαλόγου. Μα, αυτό δεν είναι χάρισμα της Εκκλησίας; Να συνδιαλέγεται στο σύγχρονο κόσμο, χωρίς να προδίδει την αλήθεια της; Αν η Εκκλησία θελήσει να παραμείνει εγκλωβισμένη, τότε παραμένει νεκρό σώμα, μουσειακό έκθεμα.
Επιλέγω να κλείσω με τα λόγια του Χρυσόστομου Σταμούλη. Έτσι, όπως με τον γνωστό τρόπο του, εκθέτει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Έρως και θάνατος». «Ίσως, λοιπόν, να ήλθε ο καιρός σήμερα να σκάψουμε και να βρούμε κάτω από τα χώματα την αληθινή Εκκλησία. Μια ανασκαφή που μαζί με την αποκάλυψη του λησμονημένου θα επιτρέψει και την ανακάλυψη όλων εκείνων των επιπέδων των επιχωματώσεων, που σταδιακά και ανεπαίσθητα έκρυψαν το πρόσωπο της Ορθόδοξης θεολογίας, αναδεικνύοντας στη θέση της τα φετίχ μιας ιδεολογικής θεολογίας και Ορθοδοξίας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αίγιο: Καίει στην κατάθεσή της τον οδηγό η κοπέλα που ήταν μαζί του- Είχε παρελθόν με τις Αρχές
- Προσοχή: Αυτά είναι τα ροφήματα και ποτά που ανεβάζουν το ουρικό οξύ
- Δείτε πιο είναι το επιδόρπιο που καθαρίζει τις αρτηρίες!
- Bοήθεια λαθρομετανάστες στο σπίτι του Τσίπρα
- Άφωνος έμεινε ο καθηγητής με το γραπτό φοιτητή στην Κοζάνη!
- Ισπανία: 17 μωρά με το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου» μετά από λάθος σε φάρμακο!
- Ανέκδοτο: Ο..γιατρός!!
- Ο Παύλος Χαϊκάλης έμεινε μισός μετά τον χωρισμό του
- Τραγωδία στη Θάσο: Πνίγηκε παιδί 4 χρονών που έπαιζε στη θάλασσα
- Σεισμός τώρα – Που έγινε σεισμός πριν από λίγο, τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Εξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη - Η ασθένεια επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα
- Τι σημαίνουν οι εφιάλτες και πώς θα τους σταματήσουμε
- Ενα εκατ. υπογραφές το αίτημα κατά της απόφασης Τζόνσον για αναστολή του Κοινοβουλίου
- Συρία: 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ
- Μεξικό: Πολύνεκρη επίθεση κακοποιών σε μπαρ της Κοατσακοάλκος
- Το Μπούενος Αιρες ζήτησε από το ΔΝΤ την αναδιάρθρωση του χρέους
- Εκκλησία Διαλεγόμενη. Εκκλησία Εγκλωβισμένη
- Συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη: Τι θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Εκκλησία Διαλεγόμενη. Εκκλησία Εγκλωβισμένη
- Ενα εκατ. υπογραφές το αίτημα κατά της απόφασης Τζόνσον για αναστολή του Κοινοβουλίου
- Το Μπούενος Αιρες ζήτησε από το ΔΝΤ την αναδιάρθρωση του χρέους
- Συρία: 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ
- Εξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη - Η ασθένεια επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα
- Μεξικό: Πολύνεκρη επίθεση κακοποιών σε μπαρ της Κοατσακοάλκος
- Τι σημαίνουν οι εφιάλτες και πώς θα τους σταματήσουμε
- Συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη: Τι θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός
- Κρανίο 3,8 εκατ. ετών ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης στη FAZ: «Στο Βερολίνο έρχομαι γιατί χρειαζόμαστε επενδύσεις»
- Αυτό το βίντεο είναι η απόδειξη γιατί τα Κουφονήσια είναι ο μικροσκοπικός παράδεισος του Αιγαίου [βίντεο]
- Πότε επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
- Πανελλαδικές: Ας μιλήσουμε κάποτε για την ουσία του προβλήματος με τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
- Το άγχος που προκαλούν τα social media μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση από αυτά
- ΠΟΥ: Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη - Επανεμφάνιση και στην Ελλάδα
- Ειρήνη Καζαριάν – ηθοποιός: Στροφή στην καριέρα, για την νικήτρια του GNTM 2
- Φιέστα
- Τραγωδία! Πνίγηκε 4χρονη - Διέφυγε από την προσοχή των γονιών της