Εκλογές και σενάρια αυτοδυναμίας: Τρεις αριθμοί που πρέπει να συγκρατήσουμε

Φωτογραφία αρχείου 17/07/2003

Οι δημοσκοπήσεις έχουν βάλει «φωτιά στα τόπια».

Στα κομματικά επιτελεία έχουν σχηματίσει ειδικές task forces για να συγκεντρώνουν στοιχεία και πληροφορίες από δημοσκόπους, καθώς αυτές οι εκλογές με την απλή αναλογική είναι εξ αντικειμένου κάτι πρωτόγνωρο. 

Πέραν όλων των άλλων, υπό την έννοια ότι δεν έχει εκπαιδευτεί να μετράει με αυτό τον τρόπο τα «κουκιά» το πολιτικό

προσωπικό, καθώς οι αριθμοί είναι πολύ σχετικοί και τα προγνωστικά πολύ «εύθραυστα». 

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σταθερές που μάλλον κρατούνται ως «εκλογικά μυστικά» από όσους γνωρίζουν σε βάθος τον εκλογικό νόμο και καταγράφουν τις κυλιόμενες μετρήσεις. Συνομιλώντας με έναν από τους ικανότερους πολιτικούς - εκλογικούς «παρατηρητές», συγκράτησα και μοιράζομαι μαζί σας τα εξής τρία σημεία:

1. Θα ακούσατε ή θα ακούσετε από πολλούς ότι ο «μαγικός αριθμός» για σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας στις 21 Μαϊου - με την απλή αναλογική - είναι 47%. Δεν είναι ακριβώς αυτό. O «μαγικός αριθμός» είναι το 46,2%, όπως με διαβεβαιώνουν (προφανώς όχι από ένα, αλλά από δύο ή περισσότερα κόμματα). Η διαφορά είναι ένας δεκαδικός αριθμός αλλά ίσως έχει τη σημασία του στο τέλος.

2. Υπάρχει, όμως, μία προϋπόθεση για να αποδειχθεί αρκετό το 46,2%. Αυτή είναι να συγκεντρώσουν συνολικά τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής ποσοστό της τάξης του 8% και άνω. Δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να συμβεί αυτό. Ειδικά εάν το «κόμμα Κασιδιάρη» τεθεί εκτός εκλογικής κούρσας από τον Άρειο Πάγο - όμως αυτό μην το «δένετε», ας περιμένουμε πρώτα να δούμε τι θα πούνε οι δικαστές. Είναι κάπως περίπλοκο νομικό ζήτημα, ακούω.

3. Υπάρχει κι ένα ακόμα ενδιαφέρον σενάριο: Μπορεί - θεωρητικά - να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας στις 21 Μαίου και με ακόμα χαμηλότερο ποσοστό από το 46,2%. Θα έφτανε και το 44,3% αλλά και πάλι υπό μία συγκεκριμένη προϋπόθεση: Να συγκεντρώσουν συνολικά τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής ποσοστό της τάξης του 11% και άνω (που σημαίνει, να βρεθούν στη Βουλή μόνο πέντε κόμματα). Θεωρητικά γίνεται, όμως είναι πολλά τα «αν»...

Related...Κασιδιάρης: Το νομικό τέχνασμα με δεύτερο κόμμα του ανοίγει το δρόμο για τις κάλπεςΤουρκία: Ξαφνική αδιαθεσία Ερντογάν σε ζωντανή συνέντευξη - Διακόπηκε στον αέραΠέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε: Τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής που έσπασε κατεστημένα
Keywords
Τυχαία Θέματα