Εκλογές στο Αφγανιστάν: Έκρηξη κοντά σε εκλογικά κέντρα

Οι Αφγανοί κλήθηκαν το Σάββατο στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, μια εκλογική διαδικασία στην οποία ρίχνουν βαριά σκιά οι απειλές των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν. Οι κάλπες έκλεισαν το μεσημέρι σύμφωνα με δήλωση εκλογικού αξιωματούχου.

Πάνω από 9,6 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με την αφγανική Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή. Εξ αυτών, περί το ένα τρίτο είναι γυναίκες.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι τα 5.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα

προστατεύουν συνολικά 72.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων παρέμειναν κλειστά, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν εν μέσω καταγγελιών ότι η εκλογική διαδικασία ήταν προβληματική και η συμμετοχή των ψηφοφόρων μικρή, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι ένα αμφίβολο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα, σε μεγαλύτερο χάος.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών δεν αναμένονται πριν από την 17η Οκτωβρίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά, πριν από την 7η Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση που κάποιος προεδρικός υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό 51% των ψήφων, θα διεξαχθεί ένας δεύτερος εκλογικός κύκλος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Οι αντάρτες των Ταλιμπάν επιτέθηκαν κατά αρκετών εκλογικών τμημάτων σε όλο το Αφγανιστάν, προκειμένου να εκτροχιάσουν την εκλογική διαδικασία, αλλά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας απέτρεψαν την βία μεγάλης κλίμακας.

Οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οποιοσδήποτε συμμετάσχει στη διαδικασία διακινδυνεύει να γίνει στόχος επίθεσης.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Χουσάλ Σαντάτ, προέτρεψε τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Η συμμετοχή παραμένει άγνωστος Χ, τόσο εξαιτίας των απειλών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, όσο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της σημερινής κυβέρνησης. Συνεργάτες υποψηφίων είπαν πως υπολογίζουν ότι θα πήγαιναν να ψηφίσουν περίπου 4,5 εκατ. εκλογείς. Ορισμένοι αναλυτές όμως φοβούνται πως η συμμετοχή ενδέχεται να μην ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Στον δεύτερο γύρο των πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών, το 2014, είχαν συμμετάσχει σχεδόν 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε εκρήξεις και επιθέσεις με ρουκέτες στο Αφγανιστάν εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε σχολείο που χρησιμοποιείτο ως εκλογικό κέντρο, στην περιοχή Σορκ Ροντ στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ο Σοχράμπ Καντερί, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου.

Άλλη έκρηξη μέσα σε τζαμί που χρησιμοποιείτο ως εκλογικό τμήμα στην πόλη Κανταχάρ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, όπως δήλωσε ο Μοχάμαντ Καζίμ Αζάντ, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Στην επαρχία Κουντούζ, τουλάχιστον ένας παρατηρητής των εκλογών σκοτώθηκε σε επιθέσεις με ρουκέτες, σύμφωνα με μέλη του τοπικού επαρχιακού συμβουλίου.

Οι επιθέσεις συνέβησαν ενώ οι Αφγανοί προσέρχονταν στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας παρά τις προειδοποιήσεις των Ταλιμπάν να μην πάνε να ψηφίσουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το πρωί (τοπική ώρα, 05.30 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Αξιωματούχοι στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν (IEC) δήλωσαν ότι δεν είχαν επαφή με 901 από τα 4.942 εκλογικά κέντρα σε όλη της χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Στείλαμε εκλογικό υλικό σε 4.942 κέντρα αλλά λάβαμε κάποιες αναφορές ότι μόνο 4.041 είναι ανοικτά», δήλωσε ο Χαουά Αλάμ Νουριστανί, επικεφαλής της IEC.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Γιάνη, έφερες τα χρήματά σου από την Ελβετία. Aλλά έδιωξες όλο το χρήμα από την Ελλάδα ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι που εκδιώχθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες τους
Keywords
Τυχαία Θέματα