Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες δοκιμές όπλων της, ο αριθμός των οποίων φέτος έχει φθάσει σε επίπεδο που δεν είχε προηγούμενο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Το επιτελείο «εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ICBM», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η εκτόξευση του —τουλάχιστον ενός—

βαλλιστικού πυραύλου έγινε προς ανατολική κατεύθυνση, προς την ανατολική θάλασσα, επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε ισάριθμες ημέρες.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα φέτος. Η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών όπλων-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά από το 2017, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποτίθεται τής απαγορεύουν την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την πρώτη από το 2017 και έβδομη στην ιστορία της, εκτίμηση που συμμερίστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Την ένταση ανέβασαν ακόμα περισσότερο τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, σε κάποια από τα οποία συμμετείχε και η Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα καταδίκασε με έντονο τρόπο την «απολύτως απαράδεκτη» εκτόξευση.

«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», είπε ο κ. Κισίντα, επιμένοντας πως η οπλική δοκιμή αυτή ήταν «εντελώς απαράδεκτη». Διευκρίνισε πως δεν έχει αναφερθεί καμιά ζημιά σε πλοία ή αεροσκάφη που κινούνταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, ο πύραυλος κατέπεσε περίπου 210 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χοκάιντο.

«Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο κ. Κισίντα από την Ταϊλάνδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά στην Ιαπωνία.

«Τονίσαμε (στην Πιονγκγιάνγκ) πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε τέτοιες ενέργειες», επέμεινε.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε  εκτάκτως με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά και έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ και για αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και ζητάμε εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις παράνομες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες», κατήγγειλε στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης.

Η Χάρις, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στην Μπανγκόκ, συναντήθηκε με τους πέντε αυτούς ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου «για να συζητήσουν για την πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ- σο, της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Χλωρίνη: Πότε η χρήση της μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη και ζημιογόναΜούχλα και υγρασία: Ο αντίκτυπός τους στην υγεία μας είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι νομίζαμεΤα φύκη θα μας σώσουν; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιστεύει ακράδαντα
Keywords
Τυχαία Θέματα