Ελληνας φοιτητής σχεδιάζει τα μαχαιροπήρουνα του διαστήματος

Εάν τα ταξίδια στον Άρη πρόκειται να γίνουν μια καθημερινή πραγματικότητα στο μέλλον, μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τρώμε στο διάστημα;

Οι διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας θα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τους αστροναύτες του μέλλοντος, ειδικά για τη διαχείριση όχι μόνο των βασικών αλλά και των συναισθηματικών αναγκών του πληρώματος, σύμφωνα με τον Έλληνα σχεδιαστή Νικόλα Γραφάκο, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Ο Νικόλας Γραφάκος είναι φοιτητής Σχεδίου, με κεντρική έμπνευσή του την αποδόμηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα. Η έρευνά του επικεντρώνεται

στη διερεύνηση των θεμελιωδών αρχών της ανθρώπινης γνώσης με στόχο την κατανόηση του πώς μπορούμε να μάθουμε να αναδημιουργούμε νοητικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε, για την αντίληψη και την επίλυση προβλημάτων.

«Στα επόμενα δέκα έως δεκαπέντε χρόνια θα αρχίσουμε να έχουμε πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας», δήλωσε στο Reuters ο Νικόλας Γραφάκος, «και ακόμα και οι μικρές συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες των αστροναυτών θα είναι πραγματικά κρίσιμες για την επιτυχία της αποστολής».

Here’s a cutlery collection designed for space pic.twitter.com/yInPtxJKE1

Reuters (@Reuters) August 19, 2021

Ο Γραφάκος, απόφοιτος του Royal College of Art και του Imperial College στο Λονδίνο και δημιουργός της συλλογής με μαχαιροπίρουνα Zero-G, λέει ότι ο τρόπος που τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα πρέπει να επανασχεδιαστεί και για αυτό έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην δημιουργία δοχείων για φαγητό και ποτό και σε ένα ιδιαίτερο κουτάλι.

«Τα τρόφιμα στο διάστημα είναι υπό την μορφή υγρών και πολτών, έτσι κολλάνε στο κουτάλι όπως το νερό, αντί να έχουν τις διαφορετικές υφές που έχουμε στη γη, λέει ο Γραφάκος.

«Δεν μπούμε να περιμένουμε από τους αστροναύτες να τρώνε την ίδια χυλώδη, παιδική τροφή για δύο χρόνια».

Η λύση του είναι ένα υβριδικό κουτάλι που μπορεί να πιάσει τα τρόφιμα και να τα αφήσει να τοποθετηθούν στο στόμα, το οποίο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον από τα MIT Media Labs, SpaceX και την NASA.

Μια νέα εποχή στα διαστημικά ταξίδια έχει ήδη ξεκινήσει, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από έναν αγώνα μεταξύ τριών δισεκατομμυριούχων για την ίδρυση της πρώτης ταξιδιωτικής εταιρείας τουριστικών αποστολών στο διάστημα.

Ο Βρετανός Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον πέτυχε τις επιδιώξεις του τον περασμένο μήνα και έγινε ο πρώτος αστρονάυτης με πτήση της Virgin Galactic, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ακολούθησε το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με τον πύραυλο Blue Origin.

Η εταιρέια Space X του Elon Musk έχει ήδη μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει προγραμματίσει να καλωσορίσει τους πρώτους ταξιδιωτικούς επιβάτες από την Γη το 2023 σε ένα ταξίδι στη Σελήνη μετ′ επιστροφής, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιασάκου Μιζάουα.

Δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη αποστολές στον Άρη, αλλά η NASA έχει κληθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ταξίδι μέχρι το 2033.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣουπερνόβα: Για πρώτη φορά καταγράφηκε πλήρως η έκρηξη ενός αστέραGalactica ToursΗ Γερμανία ετοιμάζεται για τον «πόλεμο των άστρων»
Keywords
Τυχαία Θέματα