«Ελληνικός Πόλεμος»: Η φονική μάχη Ελλήνων και Ρωμαίων στις Κυνός Κεφαλές στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (και στα κινητά σας)

«Ελληνικός Πόλεμος» (Greek War) είναι το όνομα ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού στρατηγικής το οποίο φιλοξενείται εδώ και λίγες ημέρες στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Αντικείμενό του είναι η φονική μάχη μεταξύ των Μακεδόνων του Φιλίππου του Ε′ και των Ρωμαίων στις Κυνός Κεφαλές, κοντά στα Φάρσαλα, το 197 πΧ.

Την επιστασία και επιμέλεια γι’ αυτό είχε ο χειρουργός – ουρολόγος Μάριος Ξηρομερίτης, ενώ η εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Αντώνη Καρακωνσταντάκη. Η ψηφιακή

– διαδικτυακή έκδοση του παιχνιδιού οφείλεται στον Βαγγέλη Αντωνόπουλο.

«Ο «Ελληνικός Πόλεμος» θα εμπλουτίσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου: Ηγεμόνες και Βασίλισσες, Πρίγκιπες, Χίμαιρες και Άτλαντες και, φυσικά, οι δυο στρατοί – Μακεδόνες και Ρωμαίοι – περιμένουν μικρούς και μεγάλους φίλους, για να τους διασκεδάσουν και να τους διδάξουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίξουν το παιχνίδι και στο smartphone τους- την εφαρμογή για Android μπορούν να βρουν εδώ.

Η μάχη των Κυνός Κεφαλών

Η μάχη αποτέλεσε κομβικό σημείο του Δευτέρου Μακεδονικού Πολέμου, μεταξύ του βασιλείου της Μακεδονίας, υπό τον Φίλιππο τον Ε’, και της Ρώμης, που είχαν αναμετρηθεί ξανά κατά τον Πρώτο Μακεδονικό Πόλεμο, ο οποίος είχε φέρει τους Ρωμαίους στα ελληνικά πράγματα ως συμμάχους της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Επικεφαλής των Ρωμαίων στις Κυνός Κεφαλές ήταν ο Τίτος Κόιντος Φλαμινίνος, επικεφαλής 34.000 ανδρών. Το μακεδονικό στράτευμα, υπό τον Φίλιππο, απαρτιζόταν από 16.000 φαλαγγίτες, επιπλέον 7.500 πεζικό και 2.000 ιππείς. Η βροχή και η ομίχλη πριν τη μάχη είχε ως αποτέλεσμα μακεδονικές δυνάμεις να βρεθούν σε λόφους, όπου συγκρούστηκαν με τις ρωμαϊκές προφυλακές με τους Μακεδόνες να υπερτερούν σε εκείνη τη φάση.

Ο Φλαμινίνος ενίσχυσε τις δυνάμεις του, και ο Φίλιππος έκανε το ίδιο, με τους Μακεδόνες να διατηρούν το πλεονέκτημα στην αρχή, απωθώντας τους Ρωμαίους- ωστόσο στην πραγματικότητα επρόκειτο για τακτική, καθώς η μακεδονική φάλαγγα (πανίσχυρη σε σύγκρουση κατά μέτωπο, σε ομαλό έδαφος) βρέθηκε σε ανώμαλο έδαφος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει προβλήματα στη συνοχή της και να ανοίξουν κενά στο «τείχος» των σαρισών. Οι Ρωμαίοι πέρασαν από το αριστερό πλευρό της μακεδονικής παράταξης και βρέθηκαν πίσω της, με αποτέλεσμα ο μακεδονικός στρατός να «σπάσει», ενώ, σύμφωνα με αναφορές, ο Φλαμινίνος έριχνε στη μάχη ελέφαντες. Το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο για τους Μακεδόνες: Ο στρατός του Φιλίππου υπέστη βαρύτατες απώλειες και συνετρίβη, και ο Μακεδόνας βασιλιάς αναγκάστηκε να δεχτεί ειρήνη με ταπεινωτικούς όρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα