Ελληνoκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τραγουδούν μαζί με τους Αναστασιάδη-Ακιντζί σε συναυλία στην κατεχώμενη Αμμόχωστο

Σε γιορτή συναδέλφωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετατράπηκε η συναυλία που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης κάτω από το φως του φεγγαριού στον μεσαιωνικό πύργο του Οθέλλου, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην οποία έδωσαν το "παρών" οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και
Μουσταφά Ακιντζί. Οι δυο ηγέτες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους, εισήλθαν στον πύργο του Οθέλλου με μουσική υπόκρουση το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Τηλλυρκώτισσα».

Τον αύλιο χώρο του πύργου κατέκλυσαν εκατοντάδες θεατές και από τις δυο κοινότητες της Κύπρου, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη συναυλία όρθιοι. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, οι διαπραγματευτές, Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο πύργος του Οθέλλου, όπου δόθηκε η συναυλία, είναι το μεγαλύτερο έργο, που ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP], με συνολικό κόστος εργασιών επείγουσας αποκατάστασης 1,025 εκατ. ευρώ.

Στη συναυλία, το δικοινοτικό μουσικό σχήμα «Κυπρογένεια», στο οποίο συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, παρουσίασε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια. Οι δυο ερμηνευτές του σχήματος, Λάρκος και Ατίς γνωρίστηκαν σε αυτό ερωτεύτηκαν και το περασμένο Σάββατο έκαναν πολιτικό γάμο. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συνεχάρησαν τους δύο ερμηνευτές για τον γάμο τους. Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε στον Νίκο Αναστασιάδη ένα από τα τέσσερα εγγόνια του.

Η συναυλία άρχισε με το ποίημα «Εις την Κύπρο» του μεγάλου Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917), το οποίο μελοποίησε ο Λάρκος Λάρκου. Το ερμήνευσε ο ίδιος μαζί με την σύντοφο του Ατίς. Για την συναυλία το μετέφρασε στα τουρκικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος απάγγελε τους στίχους, ενώ το τραγουδούσαν οι δύο ερμηνευτές. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το πολυαγαπημένο κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι:«Το γιασεμί στην πόρτα σου, γιασεμί μου...». Το ερμήνευσε πολύ μελωδικά η Ατίς, ενώ σιγοτραγουδούσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και οι θεατές.

Αναστασιάδης και Ακιντζί μαζί στη σκηνή

Στο τέλος της συναυλίας, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, ανέβηκαν στην εξέδρα για να ευχαριστήσουν μουσικούς και ερμηνευτές. Όλοι μαζί έδωσαν τα χέρια, τα σήκωσαν ψηλά και χαιρέτισαν το κοινό, το οποίο τούς καταχειροκρότησε. Αποχωρώντας από την συναυλία οι δύο ηγέτες τόνισαν: «Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ενωμένοι έχουμε μέλλον».

Πρώτος μίλησε στους δημοσιογράφους ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υπενθύμισε ότι με τον κ. Αναστασιάδη είχαν βρεθεί, στις 8 Ιουνίου, και παρακολούθησαν μαζί μια θεατρική παράσταση στη Λεμεσό. «Η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, είτε είναι Λεμεσός, είτε Αμμόχωστος δεν κάνει καμία διαφορά» σημείωσε. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση, όπου κάθε σημείο του νησιού θα ανήκει σε όλους μας. Αυτό σημαίνει μια λύση που θα βασίζεται στις ομοσπονδιακές αρχές .Εργαζόμαστε γι `αυτό, εργαζόμαστε πολύ σκληρά και φυσικά χρειαζόμαστε τη στήριξη των κοινοτήτων μας» επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Είδαμε, συνέχισε, για άλλη μια φορά, όπως και στη Λεμεσό, ότι ο πολιτισμός μας ενώνει. « Αν ενωθεί (το νησί) έχουμε μέλλον, αλλά αν συνεχίσει η σημερινή κατάσταση και μείνουμε διαιρεμένοι δεν βλέπω κανένα μέλλον. Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια λύση και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο» κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτό που προσπαθούν με τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο, «είναι επανένωση του νησιού, πάντα στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει, ότι θα είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των τεσσάρων ελευθεριών, να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα, όπως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Είναι και οι δύο, είπε, δεσμευμένοι να εργαστούν ακούραστα για να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που θα δώσει το δικαίωμα στον κάθε Κύπριο να αισθάνεται ελεύθερος. Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε τα καλύτερα σε όλους τους Κυπρίους και έκανε έκκληση για ενότητα.

Τα μηνύματα των επισήμων

Πριν αρχίσει η συναυλία, τους δύο ηγέτες, τους επισήμους και το κοινό καλωσόρισαν οι Ανδρούλα Βασιλείου και Ζεχρά Σόνια, της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, οι οποίες αναφέρθηκαν στο πικρό παρελθόν και στο κοινό μέλλον, που μπορούν να έχουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. «Ολοι» πρόσθεσαν «πρέπει να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να οικοδομήσουν ένα νέο μέλλον για την Κύπρο και τον λαό της».

Ειδικότερα, η Ανδρούλα Βασιλείου, τέως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, κάλεσε τους δύο ηγέτες «να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης, του μίσους και της διχόνοιας και να προχωρήσουν στο δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου». Η Επιτροπή για τον Πολιτισμό, ανέφερε η κ. Βασιλείου, πιστεύει ακράδαντα ότι, μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων, «θα μπορέσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση κλίματος ειρήνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, γνωρίζοντας καλύτερα την κουλτούρα και τις παραδόσεις ο ένας του άλλου αλλά και βοηθώντας να συνειδητοποιήσουμε και πόσα κοινά έχουμε οι δύο κοινότητες».

Ο λογικός και ο μόνος δρόμος, αν δούμε και τη γεωγραφική μας θέση, δεν είναι ο πόλεμος, αλλά η ειρήνη «και πρέπει να ξέρουμε ότι σε αυτόν τον δρόμο πρέπει μαζί να προσπαθήσουμε από καρδιάς» ανέφερε η Ζεχρά Σόνια. Από αυτή την άποψη, είπε, η προσπάθεια και η βούληση που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες είναι πολύ σημαντική. «Πρέπει να χτίσουμε ξανά τα θεμέλια μιας νέας Κύπρου, που θα βασίζεται στην ειρήνη και τη συνεργασία, με την δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού, που ενώνει και δεν διαμοιράζεται» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα