ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση πληθωρισμού στο 1,6% τον Σεπτέμβριο αλλά περαιτέρω ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Επιβραδύνθηκε εκ νέου η ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,6% από αύξηση 2,7% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 12% τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Επιβράδυνση, που οφείλεται αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας, καθώς στα τρόφιμα και είδη διατροφής προέκυψαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 9,4%.

Ειδικότερα, σε ετήσια σύγκριση υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (4,8%), Κρέατα- γενικά (8,4%), Ψάρια- γενικά (4,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6,7%), Έλαια και λίπη

(16,1%), Φρούτα- γενικά (13,9%), Λαχανικά- γενικά (17,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,2%), Λοιπά τρόφιμα (9,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,7%).

Επίσης, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε:

Ένδυση και υπόδηση (6,2%), Ενοίκια κατοικιών (6,3%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%), Στερεά καύσιμα (19,2%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (2%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (5,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,3%), Οικιακές υπηρεσίες (7,2%), Φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%), Αυτοκίνητα καινούργια (3%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (6,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (0,9%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5,3%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (7,9%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,2%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (5,8%), Κινηματογράφους- θέατρα (10,6%), Πακέτο διακοπών (9,1%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,8%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (5,6%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), ’Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,8%), Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (82%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (3,5%) και Ηλεκτρισμό (1,2%).

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, ξεχωρίζει η αύξηση των τιμών στο Φυσικό αέριο κατά (14,4%), ενώ υπήρξαν νέες ανατιμήσεις και σε: Δημητριακά για πρωινό (5,2%), Ελαιόλαδο (6,7%), ’Αλλα βρώσιμα έλαια (6%), Λαχανικά νωπά (10,2%), Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (5,2%), Ενοίκια κατοικιών (0,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,4%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,3%) και Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (5,1%).

Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (0,8%), ‘Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (1,7%), Μοσχάρι (0,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (2,2%), Λαχανικά κατεψυγμένα (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (1%), Ηλεκτρισμό (0,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,3%), ’Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,8%) και Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (10,9%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

- 9,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

- 2,5% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

- 6,2% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

- 3,7% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

- 5,6% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

- 3% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

- 3,1% στην ομάδα Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών.

- 3% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- 4,8% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.

- 2,4% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

- 15% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, στερεά καύσιμα.

- 3,1% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Σε μηνιαία σύγκριση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 2,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021.

Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Το ΔΝΤ προβλέπει αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 και το 2024

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος και 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με της Ελλάδας.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3%, αντίστοιχα.

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχιστεί, με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 10,8% φέτος και το 9,3% το 2024 από 12,4% πέρυσι.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος που θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024.

Η παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι έδειξε ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αργή και δεν είναι ομοιόμορφη.

Προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 3% φέτος, όσο προβλεπόταν και τον Ιούνιο, και 2,9% το 2024 έναντι οριακά υψηλότερης πρόβλεψης τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις παραμένουν χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο (περίοδος 2000-2019) που ήταν 3,8%.

Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, ενώ για την κινεζική οικονομία 5% και 4,2%, αντίστοιχα.

«Παρά την ανθεκτικότητα που υπήρξε φέτος με την ανάκαμψη μετά το εκ νέου άνοιγμα και την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει εφησυχασμός», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία της πριν την πανδημία και υπάρχουν αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚαθησυχαστικοί οι αρτοποιοί για την τιμή του ψωμιού: «Πολύ βιαστική και αδικαιολόγητη αύξηση»Ε.Ε.: «Φρένο» σε διαφορετική επιβάρυνση για χειραποσκευές στις αεροπορικές εταιρείεςΚλιματική κρίση: 15 εκατ. ευρώ την ώρα κοστίζουν οι ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Keywords
Τυχαία Θέματα