Ελβετία: Στη Γενεύη ο υψηλότερος κατώτατος μισθός στον κόσμο

Οι ψηφοφόροι στη Γενεύη της Ελβετίας, συμφώνησαν - και πώς να μην συμφωνούσαν άλλωστε - για έναν κατώτατο μισθό που ισοδυναμεί με 25 δολάρια την ώρα ή 3.86o ευρώ το μήνα σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι ο υψηλότερος στον κόσμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το 58% των ψηφοφόρων στο καντόνι τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας που ορίζει τον κατώτατο μισθό στα 23 ελβετικά φράγκα την ώρα, το οποίο υποστηρίχθηκε από έναν συνασπισμό συνδικαλιστικών ενώσεων και στόχευε στην «καταπολέμηση της φτώχειας, υπέρ της κοινωνικής ένταξης και στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ενώ

η Ελβετία δεν έχει εθνικό νόμο για τους κατώτατους μισθούς, η Γενεύη είναι το τέταρτο από τα 26 καντόνια που ψηφίζει επί του θέματος τα τελευταία χρόνια μετά τις πόλεις Νεσατέλ, Γιούρα και Τιτσίνο.

«Αυτός ο νέος ελάχιστος μισθός θα ισχύει για περίπου το 6% των εργαζομένων στο καντόνι από την 1η Νοεμβρίου», δήλωσε στο CNN ο κρατικός σύμβουλος της Γενεύης, Μάουρο Πόγκια.

Το Communauté genevoise d’action syndicale, μια ομπρέλα συνδικάτων στη Γενεύη, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «μια ιστορική νίκη, η οποία θα ωφελήσει άμεσα 30.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι γυναίκες».

Η απόφαση επαινέθηκε επίσης από τον Μισέλ Καράτ, πρόεδρο του Groupement transfrontalier européen, μια ένωση εργατών που μετακινούνται μεταξύ της Γενεύης και της γειτονικής Γαλλίας.

Ο Καράτ είπε στον Guardian ότι η πανδημία του κορονοϊού «έχει δείξει ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του ελβετικού πληθυσμού δεν μπορεί να επιβιώσει στη Γενεύη», και υποστήριξε ότι ο νέος κατώτατος μισθός είναι «ο ελάχιστος για να μην πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας και να βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση«.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Γενεύης, η τοπική εκτελεστική εξουσία, δήλωσε σε τοποθέτησή της κατά της απόφασης ότι ο ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι «ο υψηλότερος στον κόσμο».

Ενα μέτρο που εισήγαγαν οι πολίτες

Το ελβετικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας καλεί τους ψηφοφόρους να ασκούν το δικαίωμά τους τέσσερις φορές το χρόνο, και επιτρέπει στους πολίτες να συλλέγουν υπογραφές για την καθιέρωση «λαϊκών πρωτοβουλιών» που θα θεσπιστούν.

«Σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν, οι πρωτοβουλίες για τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ελάχιστου μισθού στη Γενεύη είχαν απορριφθεί από τους πολίτες» εξήγησε ο Πόγκια, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Υπουργείου Ασφάλειας, Εργασίας και Υγείας για το καντόνι της Γενεύης.

Οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες διεξήχθησαν το 2011 και το 2014, και στην τελευταία περίπτωση, ήταν ένα εθνικό δημοψήφισμα για την καθιέρωση ενός ωριαίου κατώτατου μισθού 22 ελβετικών φράγκων, το οποίο απορρίφθηκε από το 76% των ψηφοφόρων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, έγινε αποδεκτή μια νέα ψηφοφορία για το θέμα αυτό, με μισθό 23 Ελβετικά φράγκα ανά ώρα, ή ελαφρώς πάνω από 4.000 Ελβετικά φράγκα ανά μήνα για εργασία 41 ωρών την εβδομάδα.

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθός του, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός είναι 7,25 δολάρια την ώρα.

Η Γενεύη, βέβαια, είναι η 10η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με Ερευνα για το Κόστος Ζωής του Economist Intelligence Unit.

Η Ελβετία, εξάλλου, είναι από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου, αλλά η οικονομία της δεν γλίτωσε από τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Συνολικά, η ομάδα οικονομικών εμπειρογνωμόνων της ελβετικής κυβέρνησης αναμένει ότι το ελβετικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6,2% το 2020 και η μέση ανεργία θα είναι περίπου 3,8% - η χειρότερη οικονομική ύφεση από το 1975.

Ο Μάικλ Γκραμπ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deloitte στην Ελβετία, πιστεύει ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε αντίκτυπο στον καθορισμό του αριθμού των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας για τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα στον τομέα των υπηρεσιών επηρεάστηκαν περισσότερο από τα μέτρα της καραντίνας που εφαρμόστηκαν στην Ελβετία.

«Σίγουρα επηρέασε τις ψήφους υπέρ στο 60% περίπου» εκτιμάει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμη περισσότερα καντόνια θα θεσπίσουν νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς στο μέλλον. Ωστόσο, ο Πόγκια δεν πιστεύει ότι η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψηφοφορία.

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες, δεδομένης της ισχυρής κάλυψης κοινωνικής ασφάλισης στην Ελβετία, οι οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19 περιορίζονται επί του παρόντος, παρόλο που ήδη χάνονται θέσεις εργασίας στους τομείς που έχουν επηρεαστεί άμεσα, όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια». είπε.

Ουρές για δωρεάν φαγητό

Κι όμως η πλούσια Ελβετία αποτυγχάνει σε αυτό που θα περίμενε κανείς να της είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί: την στήριξη των πιο αδύναμων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Απόδειξη της αποτυχίας είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Γενεύη.

Οι εικόνες με χιλιάδες ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές άνω του 1 χλμ. σε δωρεάν διανομή τροφίμων έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Πρόκειται για χαμηλόμισθους, εργαζόμενους χωρίς χαρτιά ή/και ασφάλιση, που βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι της εργατικής τάξης και έχασαν τις δουλειές και τα εισοδήματά τους ελέω κορονοϊού.

Μη έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβουν κρατική στήριξη οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην φιλανθρωπία για να επιβιώσουν. Οι ανάγκες ήταν τόσο μεγάλες που τελικά ομάδες εθελοντών και τοπικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να λειτουργήσουν μια φορά την εβδομάδα, μια τράπεζα τροφίμων.

Οι εικόνες αυτές με τις ατελείωτες ουρές ανάγκασε ορισμένους κατοίκους της Γενεύης να αναγνωρίσουν χωρίς περιστροφές τις βαθείες ανισότητες που κρύβει η πόλη τους και που παλαιότερα αγνοούσαν ή αρνούνταν να αποδεχθούν.

Παράδοξο θα έλεγε κανείς καθώς η Γενεύη φιλοξενεί υπηρεσίες του ΟΗΕ, του ΠΟΥ, το Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Yπατης Αρμοστείας. Και όμως το πνεύμα και οι αξίες αυτών των οργανισμών αυτών δεν φαίνεται να έχουν διαποτίσει πολλούς από τους ανθρώπους της πόλης.

Ενώ οι Ελβετοί πολίτες και οι επιχειρήσεις έλαβαν οικονομική στήριξη από το κράτος κατά το lockdown οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, και πλέον ευάλωτοι, αφέθηκαν στην τύχη τους.

Ακόμη και αλλοδαποί εργαζόμενοι με νόμιμες άδειες φοβούνταν να υποβάλλουν αιτήσεις για την κρατική βοήθεια, μήπως στη συνέχεια δεν τους τις ανανέωναν. Άλλοι πάλι δεν ήξεραν καν πως είχαν δικαίωμα να λάβουν την κρατική βοήθεια.

(με πληροφορίες από CNN)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος: ρεαλιστικός στόχος το 2021, το 50% των εσόδων του 2019 Google: Χρηματοδότηση ενός εκατ. δολαρίων για την Ελλάδα Πιέζουν οι αεροπορικές εταιρείες για τεστ και όχι καραντίνα
Keywords
Τυχαία Θέματα