«Εμφύλιος» στο Bitcoin: Τι είναι και πώς δημιουργήθηκε το Bitcoin Cash, ο «κλώνος» του ψηφιακού νομίσματος

Έναν νέο αντίπαλο απέκτησε το γνωστό ψηφιακό νόμισμα Bitcoin- ο οποίος, στην ουσία, είναι ο...εαυτός του (ή, για την ακρίβεια, ένας «κλώνος» του).

Ο κώδικας λογισμικού του Bitcoin χωρίστηκε στα δύο την Τρίτη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του αποκαλούμενου Bitcoin Cash, ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαφωνίας στην κοινότητά του όσον αφορά σε προτεινόμενες αλλαγές, ώστε να γίνονται ταχύτερα οι συναλλαγές.

Πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται μια ομάδα από miners (προγραμματιστές που στην ουσία παρέχουν την ισχύ
των υπολογιστών τους για τους σκοπούς της λειτουργίας του όλου συστήματος του Bitcoin) οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στην Κίνα. Αυτό που έκαναν ήταν να προκαλέσουν μία «διακλάδωση» (ο όρος που χρησιμοποιούνται είναι «πηρούνι», «fork») στο blockchain του Bitcoin (πρόκειται για τον «πυρήνα» της τεχνολογίας του ψηφιακού νομίσματος, ένα «κατάστιχο» όπου καταγράφονται όλες οι συναλλαγές), με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας «αλυσίδας»- του Bitcoin Cash.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έλαβε χώρα έπειτα από μια μακρά σειρά διαφωνιών στην κοινότητα του ψηφιακού νομίσματος σχετικά με αλλαγές στον κώδικά του. Αν και είχε θεωρηθεί πως είχε βρεθεί συμβιβαστική λύση, υπό τη μορφή ενός «μηχανισμού» γνωστού ως SegWit2X, αυτοί που διαφώνησαν ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η διαφορά «φιλοσοφίας» ανάμεσα στο SegWit2X και το Bitcoin Cash είναι ότι το δεύτερο θυμίζει μία «λωρίδα κυκλοφορίας» με μεγαλύτερα αυτοκίνητα, ενώ το πρώτο δύο λωρίδες με μικρότερα.

Η εμφάνιση του Bitcoin Cash έχει προκαλέσει προβληματισμό στον χώρο, καθώς προκάλεσε πτώση (όχι «καταποντισμό», αλλά αξιοσημείωτη) στην αξία του Bitcoin, ενώ το Bitcoin Cash, παρά την «αργή» έναρξή του σημειώνει άνοδο. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC, η τιμή του αυξάνεται συνέχεια, παρά την έλλειψη κρίσιμης υποστήριξης από σημαντικούς «παίκτες» της κοινότητας των «κρυπτονομισμάτων» (όπως αποκαλούνται τα ψηφιακά νομίσματα, που χρησιμοποιούνται συχνά για πιο «διακριτικές» online συναλλαγές, καθώς είναι δυσκολότερος ο εντοπισμός και η παρακολούθησή τους από τις αρχές). Σημειώνεται ότι όσοι είχαν στην κατοχή τους ήδη bitcoins, έλαβαν και τον ίδιο αριθμό Bitcoin Cash (παίρνοντας, στην ουσία, ένα «μέρισμα»).

Τις πρώτες ώρες μετά το «fork», η τιμή του νέου νομίσματος βρισκόταν χαμηλά, ωστόσο έκτοτε έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας τα 600 δολάρια. Όσον αφορά στο Bitcoin, αν και η αξία του βρίσκεται ακόμα στα ύψη, (γύρω στα 2.700 δολάρια), σημειώνεται πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Forbes, αυτή τη στιγμή το Bitcoin Cash είναι το τρίτο σε ψηφιακό νόμισμα (από άποψης κεφαλαιοποίησης αγοράς), μετά το Bitcoin και το Ethereum.
Keywords
Τυχαία Θέματα