Εμβόλιο AstraZeneca: Προειδοποίηση EMA για μια ακόμη παρενέργεια στο αίμα

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) πρόσθεσε μια ακόμη σπάνια πάθηση του αίματος στις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, την ίδια ώρα που η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου απευθύνει προληπτικές συμβουλές σχετικά με το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής.

Η προσθήκη του πολύ σπάνιου συνδρόμου από τον EMA στον κατάλογο πιθανών παρενεργειών έρχεται τη στιγμή που εξετάζει άλλες αναφορές για καρδιακή φλεγμονή σε εμβολιασθέντες.

Το

σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια κατάσταση που προκαλεί διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση που με τη σειρά της επιφέρει πόνο, ναυτία και κόπωση ή, στη χειρότερη περίπτωση, νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο EMA ανέφερε ότι η επιτροπή ασφάλειας διενήργησε μια εις βάθος επισκόπηση έξι αναφερόμενων περιπτώσεων της πάθησης σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca - 78 εκατομμύρια δόσεις του είχαν χορηγηθεί εντός της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έως τα τέλη Μαΐου.

«Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες και εντός τεσσάρων ημερών από τον εμβολιασμό», δήλωσε ο EMA. «Τρεις εξ αυτών είχαν ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και ένας πέθανε στη συνέχεια».

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε τα άτομα με ιστορικό της συγκεκριμένης ασθένειας να μην λάβουν τον εμβόλιο.

Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο οργανισμός σκέφτεται να εκδώσει προληπτικές συμβουλές για άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής μετά τη σύσταση του EMA.

Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος της MHRA, Τζούν Ρέιν, σημείωσε ότι «τα νέα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής προκαλείται από το εμβόλιο της AstraZeneca».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕSelf test τέλος από 1η Ιουλίου για τους εμβολιασμένουςΟλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοΐούΕΜΑ: Η πρόσβαση στα εμβόλια πρέπει να εξασφαλιστεί για όλο τον κόσμο
Keywords
Τυχαία Θέματα