Ένα «μήνυμα από τον άλλο κόσμο» πάνω σε ένα κολιέ ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη νεκρόπολη των 2.300 ετών που εντοπίστηκε στην Αίγυπτο

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για την αρχαία νεκρόπολη που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Μίνια, έξω από το Κάιρο της Αιγύπτου. Μεταξύ των πρώτων πολύτιμων ευρημάτων είναι μια σειρά από πέτρινα φέρετρα αλλά και ένα κολιέ που φέρει ένα «μήνυμα από τον άλλο κόσμο», όπως γράφει τοReuters.

Ευρήματα που εντοπίστηκαν στην νεκρόπολη εκτιμάται πως είναι άνω των 2.000 ετών και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως θα χρειαστούν ακόμη και πέντε

χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Οι πληροφορίες δε που πιστεύουν πως κρύβει η νεκρόπολη, θα είναι ανεκτίμητες.

Ο Mustafa Waziri, επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών, δήλωσε πως τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν βρεθεί συνολικά οκτώ τάφοι αλλά εκτιμά πως υπάρχουν και άλλοι. Όπως έχει δηλώσει, σε αρκετούς από τους τάφους έχουν βρεθεί τεχνουργήματα που ανήκαν σε ιερείς του αρχαίου αιγυπτιακού θεού Θωθ (θεότητα της Σελήνης και της Σοφίας).

Βρέθηκαν επίσης τέσσερα καλά διατηρημένα δοχεία που ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσομοιάζουν με τα πρόσωπα των τεσσάρων γιων του θεού Ώρου. «Περιέχουν ακόμη μουμιοποιημένα εσωτερικά όργανα του νεκρού [που είχε ενταφιαστεί εκεί] και τα βάζα είναι διακοσμημένα με ιερογλυφικά που δηλώνουν και τον όνομα του ιδιοκτήτη τους», ανέφερε ο Waziri.

Αναφέρθηκε μάλιστα με ενθουσιασμό στην «θαυμάσια σύμπτωση» της ανακάλυψης ενός κολιέ την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επάνω στο οποίο όπως διαπιστώθηκε ήταν χαραγμένη στα ιερογλυφικά η ευχή «Καλή χρονιά». Όπως είπε: «Αυτό ήταν ένα μήνυμα που εστάλη σε εμάς από τον άλλο κόσμο».

Ο υπουργός αρχαιοτήτων Κhaled al-Enamyδήλωσε πως έχουν εντοπιστεί 40 σαρκοφάγοι, κοσμήματα, κεραμικά και μια χρυσή μάσκα ενώ οι τάφοι παραπέμπουν στην πρώιμη πτολεμαϊκή περλίοδο στο 300πΧ περίπου. «Αυτό είναι μόνο η αρχή» είπε στους δημοσιογράφους. «Πολύ σύντομα θα προσθέσουμε ένα νέο αρχαιολογικό αξιοθέατο στην Μέση Αίγυπτο».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο μιας ιέρειας, ο οποίος χρονολογείται πως είναι 4.400 ετών. Είναι διακοσμημένος με σπάνιες και πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες που απεικονίζουν την ιέρεια Χετπέτ σε διάφορες σκηνές.

Keywords
Τυχαία Θέματα