Μια "συγγνώμη, χωρίς συγγνώμη" από τον Μπάιντεν στον Μακρόν

Προς εξομάλυνση φαίνεται πως βαίνουν οι σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ μετά την επικοινωνία Τζο Μπάιντεν-Εμμανουέλ Μακρόν, τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο και την παραδοχή περί λανθασμένων χειρισμών στην υπόθεση της αμυντικής συμφωνίας με Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία που είχε ως συνέπεια την ακύρωση της συμφωνίας του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων.

Ήδη ο γάλλος πρέσβης επιστρέφει στην Ουάσιγκτον

ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και ΗΠΑ έχουν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

″Συγγνώμη, χωρίς συγγνώμη”

Σύμφωνα με αναλυτές, κατά την επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, ουσιαστικά ο Μακρόν έλαβε από τον Μπάιντεν μία κλασική ”συγγνώμη, χωρίς συγγνώμη”. Δηλαδή μια συγγνώμη για τη διαδικασία (η έλλειψη διαβούλευσης), αλλά όχι για την ίδια την πολιτική απόφαση (τη σύναψη της συμφωνίας Aukus).

Και η όλη επικοινωνία συνοδεύτηκε, όπως σχολιάζει το ΒΒC, από μία φωτογραφία του Μπάιντεν που χαμογελούσε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Μακρόν, σε μια προσπάθεια να δείξει πως όλα πάνε καλά.

Σε ό,τι αφορά την κοινή δήλωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι το ίδιο το γεγονός πως είναι κοινή αφού συνήθως εκδίδονται ξεχωριστές. Συνεπώς, οι δύο ηγέτες ήθελαν να δείξουν πως το διάρκειας 30 λεπτών τηλεφώνημα ήταν σε φιλικό τόνο και πως υπάρχει διάθεση συνεννόησης, συνεργασίας και εν τέλει κοινή γραμμή.

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ήταν ο Μπάιντεν αυτός που τηλεφώνησε στον Μακρόν, κάτι που εκτιμάται πως ήταν επιθυμία του Παρισίου να τονιστεί, αφού αυτό ήταν το θιγόμενο μέρος.

Στη συνέχεια, υπάρχει η εξής αναφορά: ”Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα ήταν επωφελές εάν είχαν γίνει ανοιχτές διαβουλεύσεις”. Και αυτή η φράση εκτιμάται πως προστέθηκε κατ′ αίτημα της Γαλλίας και ισοδυναμεί με έμμεση παραδοχή λάθους αλλά όχι και μια συγγνώμη για τις συνέπειες που προκάλεσε η σύναψη της ίδιας της συμφωνίας.

Και ο Μπάιντεν όμως πέρασε το δικό του μήνυμα μέσα από την ανακοίνωση αφού επέμεινε, με σχετική αναφορά, στο όλο νόημα περιεχόμενο προηγούμενων δηλώσεων του πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβάλουν περισσότερο για την ενίσχυση της άμυνας της ηπείρου.

Η κοινή ανακοίνωση κλείνει με μια αιχμηρή, όπως σχολιάζεται, υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ζώνη του Σαχελ στην Αφρική, όπου η Γαλλία έχει έντονη παρουσία και έχει επενδύσει σε πολλές επιχειρήσεις.

Όπως εκτιμάται από αναλυτές, η κοινή δήλωση ήταν σαφώς πολύ καλά σχεδιασμένη ώστε και οι δύο πλευρές να πάρουν αυτό που ήθελαν και να προχωρήσουν.

Ένα τηλεφώνημα βέβαια και τα χαμόγελα του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια αυτού είναι ένα πράγμα. Τι θα γίνει όμως όταν οι δύο πρόεδροι συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο τον επόμενο μήνα στην Ευρώπη, ίσως αποδειχθεί πως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εξάλλου, όπως πολλοί επισημαίνουν, ο Μακρόν έχει μπροστά τους προεδρικές εκλογές το 2022 και το μπρα ντε φερ με τον Μπάιντεν ήταν μια σημαντική υπόθεση για την ενίσχυση του προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας. Απο΄ένα σημείο και μετά βέβαια χρειαζόταν μια έξοδο διαφυγής από την κρίση που είχε προκληθεί. Και το τηλεφώνημα του Μπάιντεν, του προσέφερε ακριβώς αυτό.

Γέφυρες και μεταξύ Βρυξελλών-Ουάσιγκτον

Σε κάθε περίπτωση, η εξομάλυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας βοηθά και στην εξομάλυνση των σχέσεων Βρυξελλών - Ουάσιγκτον καθώς οι πρώτες είχαν επίσης ανεβάσει πολύ τους τόνους για λόγους ουσιαστικούς αλλά και σε ένδειξη συμπαράστασης στη Γαλλία.

Έτσι, της επικοινωνίας Μπάιντεν-Μακρόν ακολούθησε και συνάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν επίσης στη Νέα Υόρκη και αφού και οι Βρυξέλλες είχαν σηκώσει τους τόνους έναντι της Ουάσιγκτον, δείχνοντας την στήριξή τους στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μπορέλ και Μπλίνκεν χαιρέτισαν την κοινή δήλωση Μπάιντεν- Μακρόν, τονίζοντας πως αυτή ”συμβάλλει στην αποσαφήνιση της κατάστασης”.

Μπορέλ και Μπλίνκεν «επιβεβαίωσαν την ισχυρή συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ. Δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Υπογράμμισαν τη σημασία των αμυντικών προσπαθειών της ΕΕ, οι οποίες θα συμβάλουν επίσης σε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ. Από την άποψη αυτή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε την ανάγκη έναρξης ενός ολοκληρωμένου δομημένου διαλόγου για την ασφάλεια και την άμυνα».

Πηγές: BBC, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ ισλαμιστής ιμάμης της Αγιας Σοφιάς στην τουρκική πολιτική σκηνή - Οργισμένοι οι κοσμικοίΣχεδιάστρια κοσμημάτων σταρ του Χόλλυγουντ η γυναίκα που βρέθηκε στην Κροατία με απώλεια μνήμηςΓιατί το Ηνωμένο Βασίλειο ξέμεινε από CO2
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Μακρόν,bainten, makron