Ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο από κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Ενδιαφέρον για γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έδειξαν κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης «δεύτερου Πρίνου» στα βάθη του. Την ύπαρξη του κοιτάσματος επιβεβαιώνει η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το συγκεκριμένο κοίτασμα πιθανότατα έχει αποθέματα 80 με 100 εκατομμυρίων βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν κρύβεται και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας. Να σημειώσουμε ότι για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη αρχίσει να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση μετά τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, η οποία είναι πιθανό να γίνει με γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν δείξει κολοσσοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol.

Η πρώτη συμφωνία είναι πιθανό να κλείσει μέσα στο 2017, ενώ το ενδιαφέρον των πολυεθνικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, αλλά επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που έχουν διατρηθεί στην Ιταλία και στην Αλβανία. Στη γειτονική χώρα βρίσκομται ήδη η Shell, η καναδική Petromanas και η επίσης καναδική Bankers Petroleum.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κινητικότητα που αναπτύσσεται στις γειτονικές AOZ διευκολύνει τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τη διοίκηση του ομίλου. Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τόσο την αναζήτηση εταίρου για το σύνολο των περιοχών, όσο και την περίπτωση να ανοίξουν αρχικά την «πόρτα» για κάποιες εκ των περιοχών, συνεχίζοντας τις έρευνες αυτόνομα στις υπόλοιπες, με στόχο να εισπράττουν μεγαλύτερο τίμημα, αναλαμβάνοντας βέβαια το σχετικό ρίσκο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας του Ισραήλ, Εϊτάν Παρνάς, συνοδευόμενος από τον πρώην αντιπρόεδρο της ισραηλινής αρχής Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και τον Μος Αβινχάι, πρόεδρο της «Energy Efficiency Company». Στόχος ήταν η συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα