Ενέργεια: Στόχος η μείωση κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο

.

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, ανακοινώνουν οι υπουργοί Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεοδ. Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε οτι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα 8 δισ. ευρω για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αναμένεται να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας.

Ο

υπουργός υποστήριξε, οτι η Ελλάδα Θα ζητήσει από την ΕΕ να λάβει γενναίες αποφάσεις για την ενέργεια, καθώς έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά ενώ η φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών είναι ένα μέτρο που έχει υιοθετήσει και η Γερμανία.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, η ΕΕ ίσως και να συμπεριλάβει στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, που θα ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση της, την μείωση κατά 15% της ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τρεις βασικές δράσεις:

Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030

Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης

Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, το δημόσιο πρόκειται να αποτελέσει το παράδειγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% και κατά 30% έως το 2030, με στοχευμένα μέτρα στις 212.000 εγκαταστάσεις του δημοσίου σε όλη της χώρα.

Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.

Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.

Αυξήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια από τα εργοστάσια λιγνίτη 

Ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στην ενεργειακή κάλυψη από τα λιγνιτικά εργοστάσια τόνισε, οτι «η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 50% από το 2015 έως και το 2019, ενώ από το 2019 έως και σήμερα διπλασιάστηκε».

Τους τελευταίους δε μήνες, όπως τόνισε, έχει διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά εργοστάσια καθώς η ενέργεια αυτή είναι φτηνότερη από το φυσικό αέριο.

Βορίδης: Θα υπάρξουν κυρώσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε, πως είναι θέμα ηθικής να εφαρμοστούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από το Δημόσιο ανακοινώνοντας μάλιστα και την επιβολή κυρώσεων σε όσους φορείς δεν εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Κι αυτό γιατί όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, από τους 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα, είναι μόλις 221.

Μπόνους και κυρώσεις

Σύμφωνα με τους υπουργούς οι κυρώσεις προς τις υπηρεσίες του δημοσίου θα είναι οι εξής:

Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.

Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο

Έχουμε βάλει σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.

Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.

Σκυλακάκης: Η αύξηση σε τιμές βενζίνης θα ήταν 10 ευρώ το λίτρο

Ο αναπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης τόνισε πως το κόστος της ενέργειας στο δημόσιο είναι δυσβάσταχτο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ το 2021, το δημόσιο πλήρωσε για ρεύμα 700 εκατ. ευρώ.

«Αν ήταν βενζίνη η αύξηση αυτή θα σήμαινε 10 ευρώ το λίτρο. Αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΕταιρείες ενέργειας: Ξεκινά η φορολόγηση στα υπερκέρδη τους, τι προβλέπει η ΚΥΑΣχολικά γεύματα ή θέρμανση, η νέα «καυτή» πατάτα για την Λιζ ΤραςΗ ενεργειακή κρίση οδηγεί τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης σε μαρασμό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενέργεια, Στόχος, Δημόσιο,energeia, stochos, dimosio