Ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορά στην αφαίρεση από τη λίστα Λαγκάρντ των τριών ονομάτων των συγγενών του.

Από τους 13 δικαστές, οι τρεις είχαν την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της νόθευσης. Οι πέντε εξέφρασαν την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος και οι πέντε ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος.

Στη συνέχεια οι πέντε που είχαν
την άποψη ότι πρέπει να απαλλαγέι ενώθηκαν με τους πέντε που είχαν την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος, και έτσι σχηματίστηκε η πλειοψηφία των δέκα δικαστών που τον έκριναν ένοχο σε βαθμό πλημμελλήματος για νόθευση εγγράφων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, που αφορά στην απόπειρα απιστίας, ο πρώην υπουργός κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

Η εισαγγελέας, κα Δημητρίου, πρότεινε να του επιβληθεί ποινή πέντε ετών, ωστόσο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος ζήτησε να αναγνωρίσει το δικαστήριο στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ώστε να έχει μειωμένη ποινή.

Στην τοποθέτησή της ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού, η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, εξαπέλυσε μύδρους κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό . Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ακριβώς επειδή έχει φοβερές περγαμηνές, έχει υπάρξει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, μέλος του ΟΟΣΑ, ακριβώς για αυτά τα προσόντα του, δεν πρέπει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, γιατί με τις πράξεις του, αν και είχε όλα αυτά τα προσόντα, έβαλε σε φοβερές περιπέτειες τον ελληνικό λαό, και συμπλήρωσε ότι αυτή η δίκη δεν είναι μόνο δίκη του πρώην υπουργού αλλά δίκη όλου του ελληνικού λαού. Επιπλέον όλη αυτή η ιστορία κόστισε εκατ. στον ελληνικό λαό, πρόσθεσε, για αυτό και δεν δικαιούται ο πρώην υπουργός το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει και όταν επέστρεψαν οι δικαστές ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η εισαγγελέας ζήτησε ποινή τεσσάρων ετών. Εκ των συνηγόρων ο κ. Δημακόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση της εισαγγελέως τείνει προς τα ανώτερα όρια και ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει το ελάχιστο.

Πρόεδρος: τι εννοείτε το ελάχιστο, δέκα ημέρες;

Δημακόπουλος: Εμείς κ. πρόεδρε ζητάμε το ελάχιστο

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να αποφασίσει την οριστική ποινή.
Keywords
Αναζητήσεις
dipoliki diataraxi kai dikastiria
Τυχαία Θέματα