Επισιτιστική ανασφάλεια
Του Γιώργου Ατσαλάκη- Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης
Είναι ευρέως γνωστό πλέον, κυρίως μετά την εξέγερση κατά την «Αραβική άνοιξη» του 2010 ότι εάν δεν μπορεί να θραφεί ο κόσμος, θα θραφούν οι συγκρούσεις.
Η πρόσφατη πραγματικότητα ξαναέφερε στην επιφάνεια κάτι που είχαμε σχεδόν ξεχάσει: ότι χώρες με αυταρχικούς ηγέτες και ανελεύθερα συστήματα διακυβέρνησης, μόλις αποκτήσουν ισχύ, μπορούν να εκβιάζουν
Η ανισορροπία στις αγορές δημιουργείται όταν οι ζητούμενες ποσότητες δεν προσφέρονται. Στον τομέα των τροφίμων οι άσχημες καιρικές συνθήκες μπορεί να δημιουργήσουν ανά πάσα στιγμή έλλειψη της προσφοράς με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση τη άνοδο των τιμών. Η έλλειψη της προσφοράς επιδεινώνεται με γεωπολιτικά γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία. Στα τρόφιμα όμως και κυρίως στα σιτηρά υπάρχουν περαιτέρω παρενέργειες καθώς αποτελούν την καθημερινή διατροφή σχεδόν όλου του πληθυσμού. Οι εξαγωγές τροφίμων είναι απαραίτητες για το 80% του πληθυσμού που εισάγει τρόφιμα για την διατροφή του.
Οι ανάγκες των φτωχών χωρών είναι πιο επιτακτικές καθώς δεν διαθέτουν καθόλου αποθέματα. Σήμερα τα όποια αποθέματα σιτηρών δεν βρίσκονται στις φτωχές εισαγωγικές χώρες αλλά βρίσκονται στις αναπτυγμένες χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε αποθηκευτικούς χώρους.
Η Ουκρανία είναι από καιρό μια από τις πιο σημαντικές χώρες, που παράγει τρόφιμα όχι μόνο για τον δικό της πληθυσμό, αλλά για όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η Ουκρανία παράγει πολλά λιπάσματα.Το 57% της γης στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε για καλλιέργειες το 2019 – καθιστώντας την μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες στον κόσμο.
Συγκριτικά, την ίδια χρονιά οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ενεργά το 17% της γης τους για καλλιέργειες. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς ηλιελαίου, που χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα παραγωγής και καλλιεργεί το 4% του παγκόσμιου σιταριού. Επειδή όμως παράγουν πολύ περισσότερα από ό,τι καταναλώνουν, η Ουκρανία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, 13 % των εξαγωγών καλαμποκιού και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου στον κόσμο.
Το μαύρο έδαφος στην Ουκρανία είναι ασυνήθιστα γόνιμο.Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της είναι φθηνότερες από αυτές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η χώρα διαθέτει βαθιά λιμάνια που της δίνουν εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Αυτός ο συνδυασμός επέτρεψε στην Ουκρανία να γίνει βασικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, και να χαρακτηριστεί ως ο σιτοβολώνας της Ευρώπης.
Οι Ουκρανοί λόγο του αποκλεισμού των λιμανιών από την Ρωσία, κατάφεραν να μεταφέρουν μόνο ένα ποσοστό της περσυνής τους συγκομιδής με τραίνα και αυτοκίνητα. Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία έχει διαφορετικό εύρος σιδηροδρομικών ραγών (σοβιετικές 1,52 mm έναντι ευρωπαϊκών 1,435 mm) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, επομένως, τα σιτηρά πρέπει να εκφορτωθούν και να επαναφορτωθεί στα σύνορα προκαλώντας πολλά προβλήματα και αυξάνοντας υπέρμετρα το κόστος μεταφοράς.
Με τις περισσότερες εκτάσεις ουκρανικής γεωργικής γης να μετατρέπονται σε πεδία μάχης και οι δρόμοι και οι λιμενικές υποδομές υπό επίθεση από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της Ουκρανίας έχει καταρρεύσει πλήρως. Υπάρχουν περιορισμοί στις ώρες εργασίας στα αγροκτήματα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και υπάρχουν περιορισμοί στις μετακίνησεις αγροτικού εξοπλισμού λόγω ελέγχων στους δρόμους.
Ακόμα κι αν κηρυχθεί ειρήνη αύριο, τα χωράφια της Ουκρανίας είναι γεμάτα με εκρηκτικά, που οι αγρότες θα έπρεπε να καθαρίσουν, ο γεωργικός εξοπλισμός έχει καταστραφεί, οι ειδικευμένοι εργάτες έχουν φύγει στον πόλεμο.Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι η έλλειψη των συστατικών που δημιουργούνται στα συνθετικά λιπάσματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές τους έχουν τριπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας.
Πολλά προβλήματα συμβάλλουν σε αυτή την έλλειψη, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούνται από καταιγίδες και υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Για πρώτη φορά, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο – μείωσαν τις ποσότητες λίπασματος και ελπίζουν να μην έχουν καταστροφικές αποδόσεις.
Το άζωτο που χρησιμοποιείται στα περισσότερα συνθετικά λιπάσματα παράγεται με συνδυασμό του αζώτου, με υδρογόνο, με μεθάνιο για την παραγωγή αμμωνίας, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία άλλων μορφών άζωτου, συμπεριλαμβανομένου της νιτρικής αμμωνίας και της ουρίας. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία τόσο για την παροχή του απαιτούμενου μεθανίου όσο και ως πηγή θερμότητας για την αντίδραση. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σημαίνουν ακριβότερα λιπάσματα.
Η τιμή της ποτάσας συστατικό πολλών λιπασμάτων, που διαπραγματεύεται στο Βανκούβερ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι καλό για τους αγρότες και για τις τιμές των τροφίμων. Η Ρωσία είναι η 2η και η Λευκορωσία η 3η χώρα παραγωγής ποτάσας στον κόσμο.
Οι μειωμένες εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα πλήξουν ιδιαίτερα την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου πηγαίνει μεγάλο μέρος του σιταριού της χώρας. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 80% των εισαγωγών σιταριού του Λιβάνου και είναι κορυφαίος προμηθευτής χωρών όπως, η Σομαλία, η Συρία και η Λιβύη. Η Αίγυπτος εισάγει σχεδόν τα δύο τρίτα του σιταριού που καταναλώνει, καθιστώντας την το μεγαλύτερο στον κόσμο εισαγωγέας σιταριού.
Περισσότερο από το 80% του σιταριού που εισάγει η Αίγυπτος προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Και ενώ πολλές από τις εισαγωγές προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση, η Αίγυπτος επεξεργάζεται επίσης αυτά τα εμπορεύματα για εξαγωγές στην Ανατολική Αφρική. Έτσι, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία θα γίνει αισθητός σε πολλά έθνη.
Διάγραμμα : η Μακροχρόνια εξέλιξη της τιμής του σίτου ανά bushelΑρκετά κράτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δουν την εμφάνιση κοινωνικών συγκρούσεων τα προσεχή χρόνια λόγω της αδυναμίας για ομαλό επισιτισμό των πληθυσμών τους, είτε λόγω ελλείψεις ποσοτήτων είτε λόγω υπερβολικών τιμών.Πρόκειται, για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Νιγηρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ιορδανία, την Τυνησία, τον Λίβανο, το Πακιστάν, την Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες. Μικρότερο κίνδυνο συγκρούσεων ενδέχεται να έχουν και άλλες χώρες με σημαντική εξάρτηση από τα εισαγόμενα τρόφιμα, όπως το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, η Ρουμανία, κλπ.
Άλλες χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων βρίσκονται στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής οι οποίες εισάγουν το 85% του σιταριού που καταναλώνουν, ενώ τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Τανζανία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Σενεγάλη και στη Μοζαμβίκη.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (Word Food Program (WFP) προμηθεύεται το 50% των προμηθειών του σε σιτηρά από την περιοχή Ουκρανίας-Ρωσίας και τώρα αντιμετωπίζει δραματικές αυξήσεις κόστους στις προσπάθειές του για την καταπολέμηση των επισιτιστικών έκτακτων ανάγκων σε όλο τον κόσμο.
Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή του Σαχέλ δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν το επόμενο γεύμα τους. Αν δεν λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται τώρα, θα υπάρξει πείνα, μετανάστευση και αποσταθεροποίηση.Οι χώρες των δώδεκα μεγάλων εισαγωγέων σίτου, δηλαδή της Ινδονησίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Νιγηρίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αλγερίας, των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας, του Μπαγκλαντές, του Μαρόκου και της Ιαπωνίας, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 34% του συνολικού όγκου. Οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στην περίπτωση επέκτασης της απαγόρευσης των εξαγωγών σίτου.
Σύμφωνα με το διάγραμμα, στο παρελθόν η μικρότερη τιμή του σίτου ήταν $2,5 ανά bushel τον Ιούλιο του 1999 και η υψηλότερη τιμή ήταν τον Μάρτιο του 2008 στα $12. Τον Ιανουάριο του 2021 η τιμή ήταν $6, τον Φλεβάρη του 2022 η τιμή έφτασε στα $12, δηλαδή διπλασιάστηκε. Σήμερα η τιμή έχει υποχωρήσει ελαφρά στα $9,5 όπως δείχνει το διάγραμμα. Οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, καθώς έρχονται στην παγκόσμια αγορά οι φετινές σοδιές σιτηρών, οι οποίες περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος παραγωγής εξ αίτιας της αύξησης των τιμών των σπόρων, των λιπασμάτων των ζιζανιοκτόνων και της ενέργειας.
Η διεθνής κοινότητα σε πρώτη φάση έχει οργανώσει με νηοπομπές και διεθνή πολεμική συνοδεία να επιβλέψει την ασφαλή εξαγωγή των 25 εκατ. τόνων εγκλωβισμένων σιτηρών της Ουκρανίας που είχαν συσσωρευτεί μέχρι τον Μάιο το 2022. Το εγχείρημα όμως προχωρά πολύ αργά και δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών έχει διοχετευθεί στις αγορές, οπότε η πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από την ομαλή διάθεση των σιτηρών δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.
Η συνέχεια όμως του πολέμου μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων εκπλήρωσης των σιτηρών (futures) αλλά και τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με λιπάσματα.
.Στο παρελθόν η μέση μηνιαία εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας ήταν περίπου 5 εκ. τόνοι. Ο συνδυασμός των χερσαίων και θα λάσιων μεταφορών έχει ήδη επιτύχει τον στόχο πριν τον πόλεμο καθώς έχουν εξαχθεί τουλάχιστον 23 εκ από τα 25 εκ του περασμένου Μαΐου.
Ένα νέο παγκόσμια πρόβλημα που έχει πλέον προτεραιότητα στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και η επίλυση του είναι άμεσης προτεραιότητας, είναι η επισιτιστική ανασφάλεια.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠώς η συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική κρίσηΟΗΕ: 14 εκατομμύρια ξεριζωμένοι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοβαρό τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού – Νεκρή 29χρονη οδηγός – Δείτε φωτογραφίες
- Ο στρατιώτης που φόρεσε τη στολή του Λοχαγού και εκτέλεσε 150 αθώους
- Black Friday: Πότε είναι η μέρα με τις τεράστιες προσφορές
- Λουκέτο στα λουτρά Σιδηροκάστρου - Πέθαναν δύο ηλικιωμένοι
- Ήβη Αδάμου - Ο λόγος που αρνείται να μετακομίσει στην Αθήνα με τον Μιχάλη Stavento και την κόρη τους
- Συντάξεις: Διπλό Bonus για τους συνταξιούχους – Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και η επιταγή ακρίβειας
- Για πρώτη φορά: Κακούργημα θα θεωρείται η πρόκληση ατυχήματος από υπερβολική ταχύτητα
- Σοκαριστικό τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού: Αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με ταξί – Απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις μια γυναίκα
- Συνταξιούχοι: Μποναμάς σε 3,9 εκατ. δικαιούχους μέχρι 22 Δεκεμβρίου
- ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ»: Ενα καλάθι κοροϊδία...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η τάση της εβδομάδας: Το τουίντ ντε πιες πιο σύγχρονο και αριστοκρατικό από ποτέ
- Χερσώνα: "Νεκρή" πόλη εν αναμονή σφοδρών μαχών. Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν (Εικόνες)
- Ο ελληνικός τουρισμός απέναντι στην κλιματική αλλαγή
- Μουντιάλ 2022: Οι μεγάλοι απόντες από το τουρνουά στο Κατάρ
- Το να κλείσουμε το επόμενο ταξιδιωτικό μας εισιτήριο μέσω κινητού δεν είναι καθόλου καλή ιδέα
- Ιατρική ακριβείας και εθνική γονιδιωματική τράπεζα στην Ελλάδα
- «Disenchanted»: Η Έιμι Άνταμς επιστρέφει με το μαγικό της ραβδί στο παραμυθένιο σίκουελ
- Διηπειρωτικό πύραυλο φέρεται να δοκίμασε η Βόρεια Κορέα
- Στο εργαστήριο του Γιώργου Σταθόπουλου
- Tinder: Ολο και περισσότεροι πληρώνουν για εύρεση συντρόφου παρά την ακρίβεια
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Επισιτιστική ανασφάλεια
- Ο ελληνικός τουρισμός απέναντι στην κλιματική αλλαγή
- Ιατρική ακριβείας και εθνική γονιδιωματική τράπεζα στην Ελλάδα
- Διηπειρωτικό πύραυλο φέρεται να δοκίμασε η Βόρεια Κορέα
- Μολότοφ και εμπρηστικοί μηχανισμοί στην Πολυτεχνειούπολη
- Στους 22 οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στο στενό Καφηρέα στην Εύβοια
- Η τάση της εβδομάδας: Το τουίντ ντε πιες πιο σύγχρονο και αριστοκρατικό από ποτέ
- Το να κλείσουμε το επόμενο ταξιδιωτικό μας εισιτήριο μέσω κινητού δεν είναι καθόλου καλή ιδέα
- Στο εργαστήριο του Γιώργου Σταθόπουλου
- «Disenchanted»: Η Έιμι Άνταμς επιστρέφει με το μαγικό της ραβδί στο παραμυθένιο σίκουελ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πορτοσάλτε κατά Ευμορφίδη: «Κακώς μπήκε έτσι στο Προεδρικό Μέγαρο»
- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ 21 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ
- Συναγερμός στις Σέρρες: Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένα μέσα σε ιαματικά λουτρά – Τα αναπάντητα ερωτήματα
- Αφιέρωμα Ηλεκτροκίνηση: Οι καλύτερες επιλογές για να κινείσαι με ελάχιστο κόστος
- Θεσσαλονίκη: «Πάμε γειτονιά», το μήνυμα από κρεοπώλες – Πιο φθηνά κρέατα
- Θύμα του διαδικτύου; Η 23χρονη που επιτρέπει στους followers της να παίρνουν… σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή της
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο: Που θα επικεντρωθεί στην παρέμβασή του
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τριήμερο κακοκαιρίας με κινδύνους