Επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα εντός του 2018

Τη Μόσχα εντός του 2018 αναμένεται να επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώσε ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μάσλοφ με μια συνέντευξη Τύπου εφ′ όλης της ύλης, που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη του Πάσχα.

Ο κ. Μασλόφ αναφερόμενος στις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις τόνισε πως «η Ελλάδα είναι

ένας αξιόπιστός εταίρος». Μάλιστα, διαφώνησε με δημοσιεύματα ή ισχυρισμούς που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τους οποίους οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν παγώσει. «Και οι δύο πλευρές έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ότι δήθεν οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ ή ότι έχουν παγώσει» είπε ο Ρώσος πρεσβευτής, επισημαίνοντας ότι «συμβαίνει το εντελώς αντίθετο».

«Και αυτό το αποδεικνύει- όπως είπε - και ο διάλογος μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει μεταξύ τους 4 συναντήσεις και 7 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο κ. Μάσλοφ αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας, είπε ότι μεθαύριο θα συνέλθει μια κοινή ομάδα εργασίας για να συζητήσει ζητήματα στον τομέα των μεταφορών, ενώ στις 24 Απριλίου θα συνέλθει ακόμη μια ομάδα εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του αμερικανού Πενταγώνου και τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις πωλήσεις των ρωσικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία , όπως και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα συστήματα κατά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είπε: «Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ».

Στο ερώτημα, αν τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάσλοφ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν. Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο κ. Μάσλοφ, επισημαίνοντας τη συνεργασία αυτή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας , όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά και στην Συρία, είπε ότι συνιστά ένα παράδειγμα του για το πως «μια βαθιά κρίση ( μεταξύ δύο χωρών) μπορεί να μετατραπεί σε συνεργασία».

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Τουρκίας , η έναρξη της κατασκευής του οποίου ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα, ο κ. Μάσλοφ, επιδιώκοντας να καθησυχάσει του φόβους που προκαλεί η κατασκευή του σε ένα σεισμογενές περιβάλλον, είπε ότι «λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιους σταθμού , όπως και όλοι οι σεισμογενείς παράγοντες της περιοχής».

Παράλληλα, αντέταξε στους φόβου αυτούς τη μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία που έχει η Ρωσία στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα