Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο λέιζερ που διώχνει μακριά τους κεραυνούς

Σε μια επιστημονική ανακάλυψη που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ερευνητές ανέπτυξαν ένα μηχανισμό λέιζερ που δύναται να εκτρέψει τους κεραυνούς. Το αλεξικέραυνο λέιζερ θεωρείται από τους δημιουργούς του το μεγαλύτερο βήμα για την προστασία από καταιγίδες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Photonics, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η εφεύρεση τους κατάφερε να εκτρέψει τέσσερις κεραυνούς σε απόσταση πολλών δεκάδων μέτρων από το έδαφος, ακόμη και

υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το αλεξικέραυνο λέιζερ με ύψους που αγγίζει το 1,5 μέτρο, μήκος που φτάνει τα οκτώ μέτρα και βάρος μεγαλύτερο από τρεις τόνους, τοποθετήθηκε στην κορυφή του όρους Σάντις, περίπου 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το λέιζερ βρίσκεται δίπλα σε έναν πύργο τηλεπικοινωνιών, εξοπλισμένο με ένα «παραδοσιακό» αλεξικέραυνο.

Κατά τη διάρκεια τριών μηνών, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, οι ερευνητές παρακολούθησαν την απόδοση της αναβαθμισμένης κατασκευής λέιζερ, η οποία ενεργοποιούνταν κάθε φορά που προβλέπονταν καταιγίδες. Στόχος των επιστημόνων ήταν να δούν αν υπήρχε διαφορά με ή χωρίς το λέιζερ.

Αλεξικέραυνο λέιζερ εναντίον παραδοσιακού αλεξικέραυνου

Ένα παραδοσιακό αλεξικέραυνο προσελκύει τους κεραυνούς και στη συνέχεια τους στέλνει στο έδαφος. Το αλεξικέραυνο λέιζερ ναι μεν λειτουργεί με την ίδια περίπου λογική, ωστόσο αντί να δρα μέσω ενός μεταλλικού πόλου, το κάνει δημιουργώντας κανάλια ιονισμένου αέρα.

Το αλεξικέραυνο λέιζερ θα μπορούσε στο μέλλον να αυξήσει την έκταση της περιοχής που δύναται να προστατεύσει. Μάλιστα, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το εν λόγω επίτευγμα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα αεροδρόμια, τα σημεία εκτόξευσης, καθώς και άλλες σημαντικές τοποθεσίες υποδομής προστατεύονται από κεραυνούς που σκοτώνουν έως και 24.000 ανθρώπους ετησίως.

Πηγή: skynews

Πριν φύγετε...Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ σε διαδήλωσηΙταλία: Τα ακριβά και πολυτελή γούστα του αρχηγού της Μαφίας - Τι βρήκαν στο σπίτι τουΜέγκαν και Χάρι: Δεν δεχόμαστε την συγγνώμη του Τζέρεμι Κλάρκσον για το άρθρο «μίσους»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες,epistimones