Επιστράφηκαν δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου που είχαν εξαφανιστεί πριν από 20 χρόνια

.

Δύο σημειωματάρια που ανήκουν στον Βρετανό φυσιοδίφη Κάρολο Δαρβίνο, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιέχει το διάσημο σκίτσο του «Δέντρου της Ζωής» και είχαν εξαφανιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επιστράφηκαν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Τα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου του 2022 σε μια ροζ σακούλα με έναν φάκελο στον οποίο αναγραφόταν «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους, δήλωσε η βιβλιοθήκη την Τρίτη (5/4).

Ο ιστορικός Τζίμ Σέκοντ, είπε στο BBC

ότι τα σημειωματάρια περιείχαν πρώιμα σχέδια του «Δέντρου της Ζωής».

.

«Είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έγγραφα σε ολόκληρη την ιστορία της επιστήμης», είπε ο Σέκοντ στο BBC. «Η θεωρία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης είναι πιθανώς η πιο σημαντική θεωρία στις περιβαλλοντικές επιστήμες της ζωής και της Γης, και αυτά είναι τα σημειωματάρια στα οποία συντάχθηκε αυτή η θεωρία».

Τα σημειωματάρια είναι γνωστά ως Σημειωματάρια Μεταστοιχείωσης επειδή ο Δαρβίνος θεώρησε σε αυτά για πρώτη φορά πώς τα είδη θα μπορούσαν να «μεταμορφωθούν» από τις προγονικές σε μεταγενέστερες μορφές.

.

Τα δύο σημειωματάρια είχαν απομακρυνθεί από την αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν τον Σεπτέμβριο του 2000.

Τον Ιανουάριο του 2001 σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.

.

Για αρκετά χρόνια, οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κι άλλα αντικείμενα.

Ωστόσο, μόλις το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠέθανε ο "σύγχρονος Δαρβίνος", Έντουαρντ Γουίλσον. Οι ανακαλύψεις για τον κόσμο των μυρμηγκιώνΓκαλαπάγκος: Κατέρρευσε η «Αψίδα του Δαρβίνου»Ο Στίβεν Χόκινγκ κοντά στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο. Που θα ενταφιαστεί η τέφρα του
Keywords
Τυχαία Θέματα