Επτά αδιάψευστα σημάδια ότι μεγαλώνουμε όμορφα και αρμονικά
Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί παράγοντες μας βοηθούν να απολαμβάνουμε μια ολοκληρωμένη, υγιεινή ζωή. Πράγματα που ξεπερνούν την άσκηση και την καλή διατροφή.
«Το καλό μεγάλωμα, αποτελείται από τρία διαφορετικά συστατικά», θεωρεί ο δρ Παρούλ Γκόγιαλ, γηρίατρος στο Vanderbilt Health στο Νάσβιλ: Tη σωματική υγεία, η συναισθηματική σύνδεση και την ψυχική ευεξία.
Παρακάτω, οι γηρίατροι μοιράζονται τα διάφορα κριτήρια-δείκτες που μαρτυρούν ότι μεγαλώνουμε ακριβώς όπως θα έπρεπε.
1. Αφιερώνουμε χρόνο προκειμένου να μαθαίνουμε διαρκώςΌσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να απορροφήσουμε νέες πληροφορίες, καθώς οι ευκαιρίες για μάθηση είναι περιορισμένες. Γι′ αυτό οι γηρίατροι μας ενθαρρύνουν να αναζητάμε καινούργια ενδιαφέρονται και να προσπαθούμε διαρκώς να μαθαίνουμε κάτι νέο. Είτε πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, για μια άσκηση που θα ενσωματώσουμε στη ρουτίνα της γυμναστικής μας, μια ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο.
Αυτό θα βοηθήσει στο σχηματισμό νέων μονοπατιών στον εγκέφαλο, ώστε να παραμένουμε σε εγρήγορση. Είναι σημαντικό να παλέψουμε ενάντια στη γνωστική έκπτωση, που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.
2. Είμαστε ειλικρινείς ως προς τις ανάγκες μαςΔεν είναι κακό να ενημερώνουμε τον στενό μας κύκλο όταν περνάμε μια δύσκολη στιγμή. Το να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις ανάγκες μας με την οικογένεια και τους φίλους είναι ένα καλό σημάδι.
Επιπλέον, εάν παλεύουμε με την κατάθλιψη και τα συμπτώματα άγχους, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε και τον γιατρό μας. Συχνά, επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι το άγχος ή η κατάθλιψη μετά από μια ορισμένη ηλικία είναι πιο «φυσιολογική», αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και όχι μόνο με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με συμβουλευτική ή μέσω μιας ομάδας θεραπείας (groop therapy)
3. Aνήκουμε σε μια κοινότηταΠροκειμένου να καταπολεμήσουμε τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις, τόσο με τους φίλους, όσο και με την οικογένεια.
Πέρα όμως από τον κύκλο των φίλων και των συγγενών, έχει σημασία να ενταχθούμε και σε ομάδες με βάση τα ενδιαφέροντά μας: Nα εγγραφούμε σε μια λέσχη βιβλίου, σε μια ομάδα για πεζοπορία, σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα. Αν καθόμαστε όλη μέρα σε ένα δωμάτιο, συντροφιά με τους τέσσερις τοίχους και δεν μιλάμε σε κανέναν, ο εγκέφαλός μας παύει να αναπτύσσεται.
4. Δίνουμε προτεραιότητα στη σωματική μας ευεξίαΗ κατανάλωση θρεπτικών τροφών και η τακτική άσκηση είναι σημαντικά και θα πρέπει να μας συνοδεύουν σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα γευμάτων, γεμάτο δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λιπαρά, άπαχο κρέας και τροφές φυτικής προέλευσης.
Το να πίνουμε αρκετό νερό είναι επίσης σημαντικό, όπως και το να επιδιδόμαστε στη σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν κινούμαστε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε προβλήματα στο βάδισμα και την ισορροπία.
Επιπλέον, έχει σημασία να ασκούμαστε, προκειμένου να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα της μυϊκή μας δύναμης, καθώς και της μυϊκής μάζας, που τείνουν να μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Η άρση βαρών, οι πιλάτες, η γιόγκα και το τάι τσι είναι μόνο μερικά από τα σπορ στα οποία αξίζει να αφιερώσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
5. Κάνουμε πράγματα που μας αρέσουνTo να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, όπως το να πηγαίνουμε ταξίδια, να μαθαίνουμε νέες συνταγές ή να παίζουμε καινούργια παιχνίδια με την οικογένειά μας βοηθά να μην πλήττουμε. Η πλήξη καθώς μεγαλώνουμε είναι επικίνδυνη και το να νιώθουμε ότι δεν περνάει η μέρα δεν είναι καλό σημάδι.
Τα χόμπι, η εθελοντική εργασία και το να περνάμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα είναι μερικοί πολύ καλοί τρόποι ώστε να καταπολεμήσουμε την πλήξη.
6. Μιλάμε με τον γιατρό μας για τα φάρμακα που παίρνουμεΤο ότι μας συνταγογραφήθηκε ένα φάρμακο στα πενήντα δεν σημαίνει ότι εξακολουθεί να ενδείκνυται για χρήση, είκοσι, τριάντα ή και σαράντα χρόνια αργότερα. Το σώμα μας αλλάζει συνεχώς και μπορεί πλέον να μην χρειάζεται ορισμένα φάρμακα.
Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας σχετικά με την αποσυνταγογράφηση τυχόν περιττών ή και επικίνδυνων φαρμάκων.
7. Κάνουμε μερικούς υπολογισμούς για το μέλλονΕίναι σημαντικό να μιλήσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για το τι θα θέλαμε να μας συμβεί σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούμε, εάν πέσουμε ή εάν εμφανίσουμε συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης.
Δεν είναι μακάβριο. Με αυτόν τον τρόπο, τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είναι προετοιμασμένα για τυχόν αγχωτικές και έκτακτες καταστάσεις. Είναι απλώς ένας τρόπος να διασφαλίσουμε ότι η φωνή μας θα ακούγεται καθώς μεγαλώνουμε και πως δεν θα παίρνουν οι γύρω μας αποφάσεις για εμάς αυθαίρετα.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συζήτηση με τα παιδιά μας, σχετικά με το είδος της υποστήριξης που επιθυμούμε εάν φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου πια δεν θα μπορούμε να φροντίσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Ή μια συζήτηση με τον/τη σύντροφό μας για μετακόμιση σε ένα μονόροφο σπίτι που δεν θα απαιτεί συχνή χρήση σκάλας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαίρη Χρονοπούλου: «Σιχαίνομαι τα γεράματα - Θέλω να έχω ένα καλό τέλος»
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ιωαννίδη στο “Αλεξάνδρειο Μέλαθρο” (ΦΩΤΟρεπορτάζ)
- Έγκλημα στην Πάτρα – Νεκρές αδελφές με διαφορά 7 ετών: Προσωρινά κρατούμενος ο 35χρονος γιος και ανιψιός τους
- Μαίρη Χρονοπούλου – 6 Οκτωβρίου 2023
- Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου
- «Μετά τη φωτιά» : Η είδηση της πυρκαγιάς συγκλονίζει τους πάντες... - Δείτε το Sneak preview από το 2ο επεισόδιο
- Επτά αδιάψευστα σημάδια ότι μεγαλώνουμε όμορφα και αρμονικά
- Επίσημη έναρξη του Προγράμματος του Ι.Π.Ε. – Οι ενορίες στην Ψηφιακή Εποχή
- Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Χρονοπούλου
- Πέθανε ο ζωγράφος Στέλιος Φαϊτάκης σε ηλικία 47 ετών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Επτά αδιάψευστα σημάδια ότι μεγαλώνουμε όμορφα και αρμονικά
- Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη
- Κατά 31,4% έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
- Διακεκριμένες προσωπικότητες της Κηφισιάς δίπλα στον Β. Ξυπολυτά την επόμενη μέρα
- Πέθανε σε ηλικία 47 ετών ο σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης Στέλιος Φαϊτάκης
- Κασσελάκης: Δεν έχω ίδια άποψη με τον Τσίπρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
- Γυναίκα πήγε στο αεροδρόμιο με κουτί γεμάτο περιττώματα καμηλοπάρδαλης
- Έναρξη ακαδημαϊκού έτους για το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου
- Project Kuiper: Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon στην «κούρσα» του δορυφορικού Ίντερνετ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Επτά αδιάψευστα σημάδια ότι μεγαλώνουμε όμορφα και αρμονικά
- Γυναίκα πήγε στο αεροδρόμιο με κουτί γεμάτο περιττώματα καμηλοπάρδαλης
- Project Kuiper: Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon στην «κούρσα» του δορυφορικού Ίντερνετ
- Διακεκριμένες προσωπικότητες της Κηφισιάς δίπλα στον Β. Ξυπολυτά την επόμενη μέρα
- Κατά 31,4% έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
- Έναρξη ακαδημαϊκού έτους για το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη
- Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου
- Κασσελάκης: Δεν έχω ίδια άποψη με τον Τσίπρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες καταρρίπτουν φέτος όλα τα ρεκόρ
- Ο Άδωνις «παραίτησε» τον διοικητή του ΕΦΚΑ – Τα δύο νέα πρόσωπα
- Πάνος Μιχαλόπουλος: Από την τηλεόραση στα…χωράφια! Η ζωή του ζεν πρεμιέ στη Μεσσηνία και η επανεμφάνιση
- Νέος διοικητής του e-ΕΦΚΑ ο Αλέξανδρος Βαρβέρης
- Δίωρη στάση εργασίας Ναυαγοσωστών στις 9 Οκτωβρίου στη Λάρνακα
- Κυρ. Μητσοτάκης για βραβεία WITSA: Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, τις διαμορφώνει
- Ιπποκράτειο: «Δώρα ζωής» σε 11 ασθενείς τον Σεπτέμβριο
- Μαίρη Χρονοπούλου: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τον θάνατο της ηθοποιού
- Νόμπελ Ειρήνης: «H παγκόσμια στήριξη με κάνει αισιόδοξη» – Η δήλωση της Ναργκίς Μοχαμαντί μέσα από τις φυλακές
- Άμστερνταμ, Λονδίνο, Νέα Υόρκη