Επτά τρόποι να απαλλαγούμε από τις ενοχλητικές σφήκες την άνοιξη

Άνοιξη, καλός καιρός, εξωτερικοί χώροι, κι ώρα για να απολαύσουμε με μια διάθεση πιο χαλαρή, μετά από επτά μήνες, τις βόλτες μας με το άνοιγμα της εστίασης.

Μόνο που συνήθως τέτοια εποχή δεν είμαστε μόνοι μας, αφού την εμφάνιση τους κάνουν και οι γνωστές κιτρινόμαυρες «αιθέριες υπάρξεις», μετά μουσικής πάντα, οι σφήκες.

Και κάθε φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο ερώτημα. Πως να τις αντιμετωπίσουμε, απομακρύνοντας

τες, χωρίς να γίνουν «ενοχλητικές» και σε καμία περίπτωση «επιθετικές».

Εδώ είναι που έρχεται ο ειδικός Γουόλτερ Μέρφι για να μοιραστεί μαζί μας επτά τρόπους για να χαρούμε τις μέρες που έρχονται, κάτω από τον πολύ σημαντικό κανόνα, «μακριά και αγαπημένοι».

Δεν τις διώχνουμε με τα χέρια μας

Μπορεί να φαίνεται σαν την πιο φυσική αντίδραση, αλλά αν μια σφήκα αποφασίσει να μας «συνοδέψει» στο μεσημεριανό μας γεύμα, το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να κουνάμε ακανόνιστα τα χέρια μας σε μια προσπάθεια να τις απομακρύνουμε.«Αυτές οι κινήσεις μπορούν να διεγείρουν ή να εξοργίσουν την σφήκα, καθιστώντας πιο πιθανό να μας τσιμπήσει», λέει ο Γουόλτερ Μέρφι.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και χαλαροί. «Εάν σκοτώσουμε μια σφήκα, μπορεί να πιστεύουμε ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα.Ωστόσο, οι νεκρές και πεθαμένες σφήκες εκπέμπουν φερομόνες που προσελκύουν άλλες σφήκες στην περιοχή, οπότε δυνητικά επιδεινώνουμε την κατάσταση.

Αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα

Πέρα από τις μυρωδιές του φαγητού, ένα πράγμα που προσελκύει τις σφήκες είναι τα έντονα χρώματα. Συνεπώς καλό θα ήταν να αποφύγουμε να φορέσουμε αντίστοιχα ρούχα.

«Προτιμάμε χρώματα απαλά, μειώνοντας σημαντικά την περίπτωση να μας τσιμπήσουν. Λευκό, ταμπά, γκρι, παστέλ, εκρού, χαρακτηρίζονται «ασφαλή» χρώματα σε αντίθεση με το κίτρινο, το κόκκινο ή το πορτοκαλί».

Ανάβουμε κεριά σιτρονέλας

Τα κεριά από σιτρονέλα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσουμε τις σφήκες σε απόσταση χωρίς να χρειάζεται να τις σκοτώσουμε ή να ψεκάσουμε χημικά γύρω από τα παιδιά και τα κατοικίδια μας. Τα κεριά απελευθερώνουν μια φρέσκια, χαρακτηριστική οσμή που θα κάνει το φαγητό μας δύσκολο να εντοπιστεί από σφήκες, μέλισσες, μύγες και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Καλύπτουμε το φαγητό μας

Όσο περισσότερο αφήνουμε το φαγητό μας εκτεθειμένο τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνει την εμφάνιση της η σφήκα. Μόνη ή με παρέα. «Ο καλύτερος τρόπος για να μην δώσουν ”βροντερό” παρόν είναι να έχουμε καλυμμένο το φαγητό μας», εξηγεί ο Γουόλτερ Μέρφι, «καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να το μυρίσουν».

Έτσι αν κάνουμε πικνίκ, βάζουμε στο πιάτο μας την απαραίτητη ποσότητα και η υπόλοιπη μένει στο τάπερ. Την ίδια τακτική επαναλαμβάνουμε και στο τραπέζι, καλύπτοντας τις πιατέλες, αφού σερβιριστούμε.

Όση λιγότερη πρόσβαση έχει (στο φαγητό) τόσο πιο γρήγορα θα βαρεθεί και θα φύγει.

Φυτεύουμε αρωματικά φυτά

Μια πρώτης τάξεως στρατηγική κίνηση για το σπίτι. Οι σφήκες απεχθάνονται τις έντονες μυρωδιές των αρωματικών φυτών όπως ο φρέσκος δυόσμος.

«Όχι μόνο ομορφαίνουμε τον κήπο μας και γεμίζουμε τον χώρο με υπέροχη μυρωδιά αλλά ταυτόχρονα απωθούμε τις σφήκες με τον πλέον φυσικό τρόπο», λέει ο Γουόλτερ Μέρφι.

Ψεκάζουμε τον χώρο με λάδι δυόσμου ή μέντας

Για να το φτιάξουμε βάζουμε σε ένα βαποριζατέρ μία κουταλιά της σούπας λάδι μέντας ή δυόσμου μαζί με τέσσερις κούπες νερό και το ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια ψεκάζουμε γύρω από τον χώρο που πρόκειται να καθίσουμε.

Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να απομακρύνουμε τις σφήκες χωρίς να χρειαστεί να τις σκοτώσουμε ή την χρήση χημικών ουσιών.

Ζητάμε βοήθεια από ειδικό

Αν εντοπίσουμε σφηκοφωλιά ήρθε η ώρα να φωνάξουμε έναν ειδικό.

«Η αντιμετώπιση μιας φωλιάς χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό ή εκπαίδευση μπορεί να είναι επικίνδυνη», λέει ο Γουόλυερ Μέρφι.

«Οι σφήκες μπορεί να μαζευτούν για να υπερασπιστούν το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να θυμώσουν και να μας επιτεθούν. Η χρήση καπνού είναι μία λύση, αλλά επικίνδυνη αφού η φωτιά μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο μας και να οδηγήσει σε πυρκαγιά».

Και μία ελληνική πατέντα

Σε ένα αλουμινόχαρο αδειάζουμε ελληνικό καφέ και στην συνέχεια του βάζουμε φωτιά. Η έντονη μυρωδιά απομακρύνει σφήκες, μέλισσες και πάσης φύσεως απρόσκλητους επισκέπτες.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠρόταση για τη Μ. Εβδομάδα: Χταπόδι «μεθυσμένο» με λιαστό σαμιώτικο κρασίΜια βόλτα στον εθνικό κήπο - και μια ματιά στην ιστορία τουSky Pool: Η πρώτη ιπτάμενη, διαφανής πισίνα του κόσμου άνοιξε στο Λονδίνο
Keywords
Τυχαία Θέματα