Επτά τρόποι να κάνουμε χαλαρωτικό κι ευχάριστο τον χώρο που ζούμε

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας, αλλά μπορούμε να έχουμε κάποιο έλεγχο για το πώς στήνουμε το σπίτι μας, λέει ο θεραπευτής Μαρκ Λόουεν στο Insider.

Στον συγκεκριμένο ιστότοπο, τέσσερις ειδικοί δίνουν συμβουλές για το πώς θα προετοιμάσουμε έτσι τον χώρο ώστε το σπίτι μας να μας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης.

Να, λοιπόν, τι σκέφτονται και τι λύσεις δίνουν ένας θεραπευτής, ένας ειδικός καθαρισμού και δύο σχεδιαστές

ώστε να γίνει το σπίτι μας ένα πιο χαλαρωτικό μέρος, από τον διαχωρισμό δωματίων μέχρι το άνοιγμα των περσίδων.

1. Ας μειώσουμε τον χώρο που προκαλεί άγχος

«Το να έχουμε έναν καθαρό, καθαρό χώρο (αυτό) θέτει το σκηνικό ώστε να είμαστε ήρεμοι, λέει η Μελίσσα Μέικερ, ειδική καθαρισμού και ιδρύτρια της Clean My Space, μιας υπηρεσίας καθαρισμού σπιτιών με έδρα το Τορόντο.

Ο Μαρκ Λόουεν, θεραπευτής και ιδρυτής του launchpadcounseling.com, δηλώνει ότι η ακαταστασία δίνει στο μυαλό μας περισσότερες οπτικές πληροφορίες για επεξεργασία.

«Ελευθερώνοντας χώρο, προσφέρουμε στο μυαλό μας ένα διάλειμμα», λέει.

Μόλις εντοπίσουμε ποιο σημείο του σπιτιού μας αγχώνει, η Μέικερ λέει ότι να είμαστε σίγουροι πώς θα εντοπίσουμε την ακαταστασία στον συγκεκριμένο χώρο - ακαταστασία που είτε μπορεί να έχουμε δει στον παρελθόν, είτε να εντοπίζουμε σε καθημερινή βάση.

Στη συνέχεια, ας ορίσουμε χρονικό όριο για το χρονικό διάστημα που θα διαθέσουμε στο να καθαρίσουμε το συγκεκριμένο μέρος απενεργοποιώντας ταυτόχρονα τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου μας για να παραμείνουμε εστιασμένοι.

2. Ας έχουμε εύκολη προσβασιμότητα σε ό,τι μας χαλαρώνει

Ο Λόουεν ισχυρίζεται ότι μπορούμε γρήγορα να αρχίσουμε να αισθανόμαστε πιο χαλαροί κάνοντας τα χαλαρωτικά κι ευχάριστα πράγματα στο σπίτι μας πιο προσβάσιμα.

Για παράδειγμα, «αν μας αρέσει να ανάβουμε κεριά, ας κρατήσουμε έναν αναπτήρα ακριβώς δίπλα τους», λέει. «Με αυτόν τον τρόπο, το να ανάβουμε ένα κερί δεν θα απαιτεί ταξίδι στην κουζίνα».

3. Ας βάλουμε φυτά στον χώρο μας

Αυτό επιβάλλεται να το κάνουμε διότι, όπως λέει ο Λόουεν, μελέτες δείχνουν ότι το να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την φύση, έχει μια ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλό μας.

4. Να ανοίξουμε τις περσίδες για να δούμε έξω και ας δώσουμε χώρο στο φυσικό φως.

Για τον ίδιο λόγο, ο Λόουεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τις περσίδες, τα στόρια και τα παντζούρια τους όσο βρίσκονται μέσα στο σπίτι. «Εάν εργάζεστε από το σπίτι, σκεφτείτε να καθίσετε σε ένα μέρος όπου μπορείτε να κοιτάζετε έξω», είπε.

Η σχεδιάστρια εσωτερικών Αννι Σάντουλι, αναφέρει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς οπτικούς τρόπους για τη μείωση του στρες είναι η προσθήκη φυσικού φωτός.

«Προτείνω την χρήση μαλακών, φωτεινών, ημιδιαφανών καλυμμάτων στα παράθυρα για να επιτρέπεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως σε κάθε δωμάτιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

5. Ας εστιάσουμε στο πώς μας κάνουν να αισθανόμαστε οι ηλεκτρονικές συσκευές και, στη συνέχεια, ας απενεργοποιήσουμε εκείνες που προκαλούν άγχος.

Ο Λόουεν προτείνει να απενεργοποιήσουμε την τηλεόραση όταν δεν παρακολουθούμε και να προσέξουμε πώς μας κάνει να αισθανόμαστε ο θόρυβος της τηλεόρασης, ειδικά όταν παρακολουθούμε τις ειδήσεις - μας κάνει να αισθανόμαστε άγχος ή ηρεμία; Αν μας κάνει να νιώθουμε άγχος, ο Λόουεν συνιστά να σβήσουμε την τηλεόραση και να ηρεμήσουμε με την μουσική.

6. Ας γεμίσουμε τον χώρο με μαξιλάρια και κουβέρτες

Η Σάντουλι προτείνει να περικυκλωθούμε με μαλακά υφάσματα στο σπίτι μας.

«Μ′ αρέσει να προσθέτω κουβέρτες από γούνα ή βελούδο», λέει χαρακτηριστικά. «Τα μαξιλάρια είναι επίσης χαλαρωτικά».

7. Ας χωρίσουμε τον χώρο μας για διαφορετικές δραστηριότητες

Ο Αρτεμ Σβέρεβ, συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού στούντιο YoDezeen, συνιστά να χωρίσουμε τον χώρο μας σε διαφορετικά τμήματα για διαφορετικές χρήσεις.

«Αυτή η προσέγγιση θα αντισταθμίσει την έλλειψη κοινωνικής δραστηριότητας», λέει.

Ο διαχωρισμός του χώρου μας δεν χρειάζεται να γίνει μια δύσκολη διαδικασία - «καρφώσαμε μια ταπετσαρία στο ταβάνι για να μετατρέψω το μισό υπνοδωμάτιο μου σε γραφείο στο σπίτι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: Insider

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Πέθανε ο μεγάλος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής, Δημήτρης Φατούρος Δύο Ελληνίδες στην κορυφή της πρωτεύουσας της παγκόσμιας καινοτομίας Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική να σώσει την ανθρωπιά μας στην πανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα