Έρχεται η νέα γενιά ταυτοτήτων υψηλής ασφαλείας με μικροτσίπ

Πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης νέων ταυτοτήτων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ασκεί η Αμερική.

Ο φόβος για διελεύσεις τζιχαντιστών σε Ευρώπη και Η.Π.Α. με πλαστά έγγραφα σε συνδυασμό με στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 300 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στην Αμερική το 2013 και το 2014 με παραχαραγμένα ελληνικά διαβατήρια έχουν κάνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις… οχλήσεις τους προς την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα
του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι. Οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα πλαστά ελληνικά διαβατήρια που εντοπίζονται κατά καιρούς στα αμερικανικά σύνορα κατασκευάζονται με τη χρήση παραχαραγμένων αστυνομικών ταυτοτήτων.

Το κλιμάκιο των Αμερικανών στελεχών ασφαλείας στην Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πλαστογραφήσεις εγγράφων, καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο είναι το μέσο για τη διακίνηση υπόπτων για τρομοκρατία αλλά και ο τρόπος για να φτάσεις στα ίχνη τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 46χρονου Σύρου που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στα Εξάρχεια με την κατηγορία της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Αμερικανοί πράκτορες τον παρακολουθούσαν, εμφανίστηκαν σε αυτόν ως «πελάτες» που ήθελαν έγγραφα για να προμηθεύσουν τζιχαντιστές και αγόρασαν αμερικανικά διαβατήρια. Ο 46χρονος προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό και η Αμερική ζήτησε την έκδοσή του.

Οι Αμερικανοί τονίζουν και την υπόθεση με τους πέντε Σύρους που συνελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες στην Ονδούρα με πλαστά ελληνικά διαβατήρια με τα οποία θα προσπαθούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ.

«Εκτιμούν ότι όλα αυτά τα διαβατήρια φτιάχνονται με πλαστές ταυτότητες. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από τα λίγα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουμε ταυτότητες υψηλής ποιότητας που να διασφαλίζουν τη γνησιότητα του εγγράφου.

Είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί πολλά χρόνια και απασχολεί έντονα τους Αμερικανούς. Είναι στις προθέσεις μας να το δρομολογήσουμε αλλά χρειάζεται χρόνος και χρήματα για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν συσταθεί επιτροπές για να το τρέξουν αλλά δεν αποκλείεται αυτό να γίνει σύντομα», λέει αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι ταυτότητες υψηλής ασφάλειας που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. περιέχουν τσιπάκι με μοναδικό κωδική προσωπικής ταυτοποίησης (ID).

Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται μη πλαστογραφίσιμη τεχνολογία, καθώς δημιουργείται ένα ειδικό φωτογραφικό μοτίβο εκτύπωσης με τη χρήση ειδικού τύπου μελάνης. Είναι απόλυτα συμβατές με όλους τους κανόνες ασφαλείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ και έχουν όμοιο μέγεθος με αυτό των νέων ελληνικών διπλωμάτων οδήγησης.

Γιατί δεν προχώρησε

Το μεγάλο κόστος του εγχειρήματος αλλαγής ταυτοτήτων για περίπου 10.000.000 Έλληνες είναι ο κύριος λόγος που δεν έχει προχωρήσει η χώρα μας στη δημιουργία ταυτοτήτων υψηλής ασφάλειας.

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μίλησε στη Huff Post Greece και εξήγησε: «Υπολογίζουμε ότι το κόστος ανέρχεται στα 80-90.000.000 ευρώ. Αυτό πρέπει να καλυφθεί είτε από ίδια έσοδα είτε ένα μέρος αυτού από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε., ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψει ένα μικρό μέρος. Το υπόλοιπο κόστος μετακυλίεται στον πολίτη που θα κληθεί με την έκδοση της ταυτότητας να πληρώσει ένα πολύ ακριβό παράβολο. Σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο είναι δύσκολο να επιβαρύνουμε και άλλο τους πολίτες. Δεν αποκλείεται αυτό ωστόσο να γίνει κάτω από τις πιέσεις που δεχόμαστε για αλλαγές στις ταυτότητες».

Εκτός, όμως, από το κόστος η δημιουργία των νέων ταυτοτήτων απαιτεί τεχνογνωσία και κατάρτιση εξειδικευμένων επιτροπών που θα τρέξουν το εγχείρημα. Η τεχνογνωσία μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα από την Αμερική –όπως οι ίδιοι Αμερικανοί αξιωματούχο έχουν υποσχεθεί- ενώ οι επιτροπές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται υπό σύσταση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα