Ερευνα: Η σωστή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά μια δεκαετία

Ένας νεαρός ενήλικας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο από μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής του αλλάζοντας τη διατροφή του από μια τυπική δυτική δίαιτα σε μια βελτιστοποιημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ίδια η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου στο PLOS Medicine από τον Λαρς Φάντνες του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, της Νορβηγίας και τους συνεργάτες του. Για τους ηλικιωμένους, το προσδόκιμο ζωής από τέτοιες διατροφικές αλλαγές  βρέθηκε ότι είναι μικρότερο, όπως είναι αναμενόμενο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Η σωστή διατροφή είναι θεμελιώδης πυλώνας της υγείας και παγκοσμίως, οι παράγοντες κινδύνου που οφείλονται σε κακή διατροφή εκτιμάται ότι οδηγούν σε 11 εκατομμύρια θανάτους και 255 εκατομμύρια έτη ζωής με αναπηρικές δυσκολίες ετησίως. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπάρχουσες μετα-αναλύσεις και δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Diseases για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της επίδρασης στο προσδόκιμο ζωής μιας σειράς διατροφικών αλλαγών. Το μοντέλο είναι επίσης διαθέσιμο ως διαδικτυακό εργαλείο και ονομάζεται Food4HealthyLife.

Για τους νεαρούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μοντέλο εκτιμά ότι μια αλλαγή από μια τυπική δυτική δίαιτα στη βέλτιστη δίαιτα ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία για τις γυναίκες (10,7 έτη) και για τους άνδρες (13,0 έτη). Τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρόνια γίνονται εφικτά από την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων (γυναίκες: 2,2 · άντρες: 2,5), περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως (γυναίκες: 2,0 · άντρες: 2,3), και περισσότερους ξηρούς καρπούς (γυναίκες: 1,7 · άντρες: 2,0), λιγότερο κόκκινο κρέας (γυναίκες: 1,6 · άντρες: 1,9 ) και λιγότερο επεξεργασμένο κρέας (γυναίκες: 1,6 · άντρες: 1,9). Η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα στη βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο κατά 8 έτη για τις γυναίκες και 8,8 έτη για τους άνδρες, και οι 80χρονοι θα μπορούσαν να κερδίσουν 3,4 χρόνια (γυναίκες : 2,1-4,7 και άντρες: 2,1-4,8) από τέτοιες διατροφικές αλλαγές.

«Η κατανόηση της δυναμικής των διαφορετικών ομάδων τροφίμων θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να αποκτήσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους», λένε οι συγγραφείς. ”Η μηχανή υπολογισμού Food4HealthyLife θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους κλινικούς ιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης διατροφικής πολιτικής για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο στην υγεία των διατροφικών επιλογών.”

Ο Φάντνες προσθέτει, ”Η έρευνες μέχρι τώρα έχουν καταδείξει οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με ξεχωριστές ομάδες τροφίμων ή συγκεκριμένα μοτίβα διατροφής, αλλά δίνουν περιορισμένες πληροφορίες για τον αντίκτυπο στην υγεία άλλων αλλαγών στη διατροφή. Η μεθοδολογία μοντελοποίησης μας έχει γεφυρώσει αυτό το χάσμα.”

Πηγή: ScienceDaily

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΛίφτινγκ στο «στομάχι της Αθήνας»: Η Βαρβάκειος Αγορά τότε και τώραTo Tripadvisor ανακηρύσσει τον κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στον κόσμοΤι επιτρέπεται να φάμε πριν πέσουμε για ύπνο σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Keywords
Τυχαία Θέματα