Έρευνα: Πολύπλοκες μορφές ζωής ίσως εμφανίστηκαν στη Γη πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε

Φωτογραφία αρχείου

Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει πως βρήκε νέα στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι πολύπλοκες μορφές ζωής εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες, που πραγματοποίησαν τις έρευνές τους στη Γκαμπόν, είπαν πως ανακάλυψαν στοιχεία βαθιά μέσα σε βράχους που υποδεικνύουν περιβαλλοντικές συνθήκες κατάλληλες

για ζώα πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, όπως εκτιμούν, οι οργανισμοί περιορίζονταν σε μια περίκλειση θάλασσα, δεν εξαπλώθηκαν ανά τον πλανήτη και εν τέλει εξαφανίστηκαν.

Η θεωρία αυτή είναι αρκετά ριζοσπαστική και δεν συμφωνούν όλοι μαζί της: Οι πιο πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι τα πρώτα ζώα εμφανίστηκαν περίπου 635 εκατομμύρια χρόνια πριν, και η εν λόγω έρευνα ενισχύει τη συζήτηση γύρω από «αινιγματικούς» σχηματισμούς που βρέθηκαν στο Φράνσβιλ της Γκαμπόν- εάν είναι απολιθώματα ή όχι.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τους βράχους γύρω από τους σχηματισμούς για να διαπιστώσουν αν έδειχναν στοιχεία παρουσίας οξυγόνου, φωσφόρου κι άλλων ουσιών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μορφές ζωής.

Ο καθηγητής Έρνεστ Τσι Φρου στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ συνεργάστηκε με διεθνή ομάδα επιστημόνων. Όπως είπε στο BBC News, αν η θεωρία του είναι σωστή, αυτές οι μορφές ζωής θα ήταν παρόμοιες με «slime mould» (μυξομύκητα)- ωστόσο ο καθηγητής Γκράχαμ Σιλντς στο University College London, που δε συμμετείχε στην έρευνα, έχει επιφυλάξεις.

Ο καθηγητής Τσι Φρου είπε ότι η δουλειά του βοηθά στην επιβεβαίωση ιδεών περί των διαδικασιών δημιουργίας της ζωής στη Γη. «Λέμε κοιτάξτε, υπάρχουν απολιθώματα εδώ, υπάρχει οξυγόνο, έχει “παρακινήσει” τη δημιουργία των πρώτων πολύπλοκων ζωντανών οργανισμών» σημείωσε σχετικά. «Έχουμε δει την ίδια διαδικασία όπως στην Κάμβρια Περίοδο, 635 εκατομμύρια χρόνια πριν- αυτό βοηθά να υποστηριχθεί. Μας βοηθά να κατανοήσουμε εν τέλει από πού έχουμε προέλθει όλοι» πρόσθεσε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πως πολύπλοκες μορφές ζωής μπορεί να εμφανίστηκαν νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προέκυψαν περίπου 10 χρόνια πριν, με την ανακάλυψη του «Francevillian formation». Ο καθηγητής Τσι Φρου και οι συνάδελφοί του είπαν ότι ο σχηματισμός απαρτιζόταν από απολιθώματα τα οποία υποδείκνυαν παρουσία ζωής η οποία μπορούσε να «πάλλεται» και να κινείται μόνη της. Παρόλα αυτά τα ευρήματα δεν έγιναν αποδεκτά από όλους τους επιστήμονες.

Για να υποστηρίξουν τις θεωρίες τους, ο καθηγητής Τσι Φρου και η ομάδα του ανέλυσαν πυρήνες ιζημάτων από βράχους στην Γκαμπόν. Η χημεία τους έδειξε πως είχε δημιουργηθεί «εργαστήριο ζωής» από πριν την εμφάνιση των σχηματισμών. Εκτιμούν επίσης πως τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου και φωσφόρου προέκυψαν χάρη στη σύγκρουση δύο ηπειρωτικών πλακών υποβρυχίως, με αποτέλεσμα ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η σύγκρουση απέκοψε ένα μέρος του νερού από τον ωκεανό, με αποτέλεσμα μια περίκλειστη θάλασσα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσι Φρου, το περιβάλλον αυτό είχε συνθήκες που επέτρεπαν φωτοσύνθεση, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες οξυγόνου στο νερό. «Αυτό θα παρείχε επαρκή ενέργεια για αυξήσεις μεγέθους σώματος και πιο πολύπλοκη συμπεριφορά που παρατηρείται σε πρωτόγονες, απλές μορφές ζωής όπως αυτές που βλέπει κανείς σε απολιθώματα από αυτή την περίοδο» είπε σχετικά- προσθέτοντας ωστόσο πως το απομονωμένο περιβάλλον οδήγησε επίσης στην εξαφάνιση αυτών των μορφών ζωής επειδή δεν υπήρχαν επαρκείς θρεπτικές ουσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, Πολύπλοκες,erevna, polyplokes