Έρευνα: Πόσο πιθανή είναι η ύπαρξη εξωγήινης ζωής κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Μπορεί να μην έχουν βρεθεί ίχνη ζωής (αρχαίας ή σύγχρονης) στην επιφάνεια του Άρη, ωστόσο νέα έρευνα από τον αστροφυσικό και ερευνητή του Κέντρου Διαστημικών Επιστημών στο NYU Abu Dhabi (New York University), Ντιμιτρά Άτρι, δείχνει πως οι συνθήκες κάτω από την επιφάνεια θα μπορούσαν εν δυνάμει να την υποστηρίξουν.

Το υπέδαφος του Κόκκινου

Πλανήτη είναι λιγότερο αφιλόξενο από την επιφάνεια και έχει ίχνη νερού- ενώ στην πράξη δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ. Κατά τον Άτρι, ο σταθερός «βομβαρδισμός» με ακτινοβολία (GCR- Galactic Cosmic Rays) θα μπορούσε να παρέχει την ενέργεια που απαιτείται ως καταλύτης οργανικής δραστηριότητας εκεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο PhysOrg, ο Άτρι διερεύνησε τς βιολογικές δυνατότητες των επηρεαζόμενων από ακτινοβολία χημικών ανισορροπιών στο αρειανό υπέδαφος, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο Scientific Reports. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία ενός υδάτινου περιβάλλοντος στον αρχαίο Άρη, θέτοντας το ερώτημα της ύπαρξης ενός περιβάλλοντος που μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Η διάβρωση της ατμόσφαιρας του Άρη επέφερε δραστικές αλλαγές στο κλίμα του: Το νερό στην επιφάνεια εξαφανίστηκε, περιορίζοντας τις κατοικήσιμες περιοχές στον πλανήτη, και μόνο μικρές ποσότητες έμειναν κοντά στην επιφάνεια, υπό τη μορφή άλμης και κοιτασμάτων υδάτινου πάγου. Η ζωή, εάν υπήρξε ποτέ, θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε αφιλόξενες συνθήκες, μεταξύ των οποίων χαμηλές θερμοκρασίες, πίεση στην επιφάνεια και υψηλή ακτινοβολία.

Το υπέδαφος του Άρη έχει ίχνη νερού υπό τη μορφή υδάτινου πάγου και άλμης, και λαμβάνουν εκεί χημικές διεργασίες με καταλύτη την ακτινοβολία. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αριθμητικών μοντέλων, δεδομένων από διαστημικές αποστολές και μελετών πάνω σε οικοσυστήματα σπηλαίων στη Γη, ο Άτρι προτείνει μια σειρά μηχανισμών μέσω των οποίων η ζωή, αν υπήρξε ποτέ εκεί, θα μπορούσε να επιβιώσει στον Άρη και να εντοπιστεί από την επερχόμενη αποστολή ExoMars (2022) από τον ΕΟΔ και τη Roscosmos, η οποία θα περιλαμβάνει έρευνα στο υπέδαφος από το όχημα εδάφους Rosalind Franklin. Ο ίδιος εκτιμά πως η γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία, η οποία μπορεί να φτάνει αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, θα προκαλεί χημικές αντιδράσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν για τον μεταβολισμό ενέργειας από υπάρχουσες μορφές ζωής και οργανισμούς οι οποίοι χρησιμοποιούν μηχανισμούς που έχουν παρατηρηθεί σε παρόμοια περιβάλλοντα – από άποψης χημείας και ακτινοβολίας- στη Γη.

«Είναι συναρπαστικό να διανοούμαστε πως η ζωή θα μπορούσε να επιβιώνει σε ένα τόσο σκληρό περιβάλλον, μόλις δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Άρη» είπε ο Άτρι. «Όταν το Rosalind Franklin στην αποστολή ExoMars, εξοπλισμένο με γεωτρύπανο, εκτοξευτεί το 2022, θα είναι καλά εξοπλισμένο για τον εντοπισμό μικροβιακής ζωής και ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Μυστηριώδη δέματα με σπόρους καταφθάνουν στις ΗΠΑ από την Κίνα Sløborn, η σειρά που μοιάζει σαν να αντιγράφει την πανδημία κορονοϊου αλλά γυρίστηκε ένα χρόνο πριν Τέσσερα Ελληνοτουρκικά σενάρια και αντιδράσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα