Έρευνα σε πέντε γαλλικές τράπεζες για ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη

Για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων ελέγχονται πέντε μεγάλες γαλλικές τράπεζες από την οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τις Societe Generale, HSBC,  BNP Paribas και Natixis, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με

πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστή ως cum-cum, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων.

Οι επενδυτές αυτοί κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά είτε να μην φορολογούνται είτε τα χρήματα να επιστρέφονται. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και μοιράζονταν το ποσό που εξοικονομήθηκε.

Ερευνα και στη Γερμανία

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην έρευνα, η οποία φέρεται να προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, συμμετέχουν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία της Γερμανίας.

Η αποφυγή καταβολής φόρων επί των μερισμάτων στη Γερμανία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους short sellers και τους πραγματικούς κατόχους μετοχών να διεκδικούν από κοινού φορολογικές πιστώσεις για μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά.

Οι κανόνες που επέτρεπαν αυτές τις πρακτικές καταργήθηκαν το 2012.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι έρευνες των Γάλλων εισαγγελέων αποτελούν το πιο πρόσφατο πλήγμα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, που κλυδωνίζεται επί σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB.

Παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Δεκέμβριο τον φοροτεχνικό Hanno Berger, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη μεταπολεμική Γερμανία μέσω ενός σχεδίου αφαίρεσης μερισμάτων που κόστισε στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Ήταν η πιο προβεβλημένη δίωξη και η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα σε μια σειρά από δίκες, στις οποίες έχουν καταδικαστεί επίσης Βρετανοί τραπεζίτες.

Πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟΔΔΗΧ: Στις αγορές και πάλι η Ελλάδα με 5ετές ομόλογο για 3,5 δισ ευρώFitch - Moody's: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία - Ορατή η επενδυτική βαθμίδαΕκλογές: Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου, πότε θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες - Ο στόχος του Μητσοτάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα,erevna