Έρευνα: Τελικά το ΙQ των ξανθών είναι υψηλότερο σε σχέση με των άλλων

Η εντύπωση ότι οι ξανθιές/ ξανθοί είναι λιγότερο έξυπνες/ έξυπνοι σε σχέση με τα...άλλα χρώματα μαλλιών είναι πολύ παλιά- ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι ισχύει μάλλον το αντίθετο, καθώς φαίνονται να έχουν υψηλότερο IQ σε σχέση με τους μελαχρινούς/ μελαχρινές, με μέσο όρο IQ 103,2. Συγκριτικά, τα μέσα IQ είναι 102,7 για αυτούς/ές με καστανά μαλλιά, 101,2 για τα κόκκινα και 100,5 για τα μαύρα.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph,
ο καθηγητής Τζέι Ζαγκόρσκι, καθηγητής Οικονομικών του Ohio State University, η εικόνα της «χαζής ξανθιάς», που «τελειοποίησε» η Μέριλιν Μονρόε στις ταινίες της, δεν έχει κάνει καλό στις γυναίκες. «Έρευνες έχουν δείξει ότι τα στερεότυπα συχνά επηρεάζουν τις διαδικασίες πρόσληψης, τις προαγωγές και άλλες κοινωνικές εμπειρίες. Η μελέτη αυτή παρέχει αξιόπιστες αποδείξεις ότι δεν θα έπρεπε να έπρεπε να γίνονται διακρίσεις σε βάρος των ξανθών βάσει της νοημοσύνης τους».

Στη μελέτη συμμετείχαν 10.878 Αμερικανοί και Αμερικανίδες. Κατά τον Ζαγκόρσκι, το μέσο IQ για τους ξανθούς και τις ξανθιές ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με άλλα χρώματα μαλλιών, αλλά τα ευρήματα δεν ήταν «στατιστικά σημαντικά».

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι οι ξανθιές/ ξανθοί είναι εξυπνότεροι/ εξυπνότερες από τους άλλους, αλλά με σιγουριά μπορείς να πεις ότι δεν είναι πιο χαζοί/ χαζές». Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Economics Bulletin με δεδομένα από τη National Longitudinal Survey of Youth 1979, οι συμμετέχοντες στην οποία ήταν μεταξύ 14 και 21 ετών όταν είχαν ερωτηθεί σχετικά για πρώτη φορά. Το 1980 έκαναν το τεστ Armed Forces Qualification του Πενταγώνου για να διαπιστωθεί η νοημοσύνη τους βάσει σκορ στα μαθηματικά και στη γλώσσα, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ερωτήθηκαν για το χρώμα των μαλλιών τους.

Βάσει της έρευνας δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα περί γενετικών συσχετισμών μεταξύ χρώματος μαλλιών και νοημοσύνης, αλλά μια ερμηνεία είναι ότι το φαινόμενο της ελαφρά ανώτερης νοημοσύνης εξηγείται εν μέρει από το ότι είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλώσει σε σπίτια με περισσότερα βιβλία (γενικά υλικό για διάβασμα). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες του αναμενομένου δήλωσαν ξανθιές- 20,7% εν συγκρίσει με το 17,1% των ανδρών, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 3,5% είπαν ότι ήταν ξανθιές ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν.

Σημειώνεται πως επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι είναι μόνο η αλλαγή ενός «γράμματος» στο DNA που μετατρέπει το μελαχρινό σε ξανθό, και αυτό δεν επηρεάζει τον εγκέφαλο. Η ρίζα της αντίληψης περί «χαζής ξανθιάς» θεωρείται ότι ήταν η Ροζαλί Ντουθέ, μια Γαλλίδα ιερόδουλη του 18ου αιώνα, η οποία είχε τη φήμη ότι ήταν πανέμορφη αλλά χαζή, εμπνέοντας ένα θεατρικό έργο (Les Curiosites de la Foire). Μία εξήγηση θα ήταν ότι οι ελκυστικές γυναίκες έχουν λιγότερο πιεστικά κίνητρα για καλλιέργεια και επίδειξη της νοημοσύνης τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, καθώς η ομορφιά είναι από μόνη της σημαντικό αβαντάζ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα