Εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ΤΑΙΠΕΔ στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές

Ραντεβού με το κουαρτέτο των δανειστών έχουν σήμερα Τρίτη στις 13:30 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με αντικείμενο συζήτησης τα ανοιχτά και «καυτά» ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, και το ΤΑΙΠΕΔ (αποκρατικοποιήσεις). Νωρίτερα, την Τρίτη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν τα εργασιακά (12:00), ενώ αύριο Τετάρτη θα υπάρξει
νέα συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαίωση» των συζητήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

Ο χρόνος πλέον καθίσταται ασφυκτικός καθώς στην ανακεφαλαιοποίηση των συμπερασμάτων των διαβουλεύσεων, που θα γίνει την Τετάρτη θα διαφανεί εάν είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας ή εάν θα απαιτηθεί ένα ακόμη δάνειο - γέφυρα ( 6 δισ. ευρω΄) για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών.

Εάν όμως υπάρξει συμφωνία και σύνταξη ενός νέου μνημονίου τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να το περάσει από τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως τις 18 Αυγούστου για να εκταμιευθεί η δόση των 24-25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές καθώς την ίδια μέρα λήγουν και τα ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη θα πρέπει να αποπληρωθούν υποχρεώσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι τα εκκρεμή ζητήματα, φορολογία, αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό, εργασιακά και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών δεν είναι εύκολα ζητήματα και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Όπως και να έχει η σημερινή συνάντηση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια ώστε να λυθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Το θέμα ετέθη και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των δυο υπουργών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, στην πρώτη πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κατάσταση των τραπεζών αποτελεί ξεχωριστό και κρίσιμο κεφάλαιο στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μετά και την επιβολή των capital controls προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν. Η εξυγίανση των τραπεζών άλλωστε έχει ήδη μονοπωλήσει τις συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη Παρασκευή κατά την πρώτη «αναγνωριστική» συνάντησή στο Χίλτον η οποία διήρκησε περίπου 6 συνολικά ώρες.

Τα δεδομένα άλλωστε είναι βαριά με το μεγάλο ''αγκάθι'' να εντοπίζεται στα «κόκκινα» δάνεια και η λύση να αναζητείται στον τρόπο διαχείρισης αυτών για να ξεμπλοκάρουν οι έλεγχοι και να εκτιμηθούν οι πραγματικές τους ανάγκες. Εάν δηλαδή αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων τότε θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με το συνολικό ποσό να προσδιορίζεται ίσως στο ύψος των 25 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το σενάριο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με bail in έχει απορριφθεί. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το ευρωπαϊκό Ταμείο ESM, κάτι το οποίο – όπως σημειώνεται - δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Συζητείται επίσης η ανακεφαλαιοποίηση να επιτευχθεί κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ό, τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταφέρουν να ορίσουν το πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί η σκέψη διαμόρφωσης Ταμείου το οποίο θα αναλάβει να διαχειρίζεται δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνάντηση μεταξύ θεσμών και ΤΑΙΠΕΔ η οποία ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο αναβλήθηκε για σήμερα Τρίτη.

Πέρα όμως από όλα αυτά οι εκπρόσωποι των ''4'' τη Δευτέρα ζήτησαν να την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Οι θεσμοί ζήτησαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να καταργηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και όχι από το 2016 όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, ζητούν να ψηφιστεί εντός Αυγούστου η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη ενώ παράλληλα απαιτούν και αλλαγές που να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επεσήμαναν ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30/6 δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα