Εργάζομαι αεί διδασκόμενος
Στα μαθητικά σας χρόνια, τα πράγματα ήταν απλά. Τα μαθήματά σας ήταν Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία (ή Αρχαία και Λατινικά αν ήσασταν από τους “περίεργους” τριτοδεσμίτες), κάποια ακόμη δορυφορικά και επιπλέον ξένη γλώσσα. Όμως, πόσα μαθήματα έχετε πάρει στην επαγγελματική σας ζωή; Εκατοντάδες.
Αυτό ισχύει, βεβαίως, και για τον γράφοντα. Με αυτό μου το άρθρο, απομονώνω πέντε προσωπικά μαθήματα, που έχω πάρει όσο εργάζομαι. Δεν ήταν εύκολο, γιατί, ειλικρινά, έπρεπε να διαλέξω από μία τεράστια δεξαμενή. Ωστόσο θα ακολουθήσει σύντομα Part II και ΙΙΙ σε αυτή τη σειρά
Εάν είστε βετεράνος του επιχειρείν, στα παρακάτω ίσως δείτε τον εαυτό σας. Εάν είστε newbie σε startup, ίσως δείτε το μέλλον σας. Ας ξεκινήσουμε!
Μάθημα #01. Τίποτα δεν είναι δεδομένοΕίναι Παρασκευή απόγευμα. Έχετε μόλις κάνει παρουσίαση σε έναν πελάτη με τον οποίο συνεργάζεστε επί χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Το προϊόν ή η υπηρεσία που παρουσιάσατε, επαινέθηκε από όλη την ομάδα του πελάτη, με τον ίδιο να υπερθεματίζει. Ανακουφισμένος και δικαιωμένος για τη σκληρή δουλειά που βάλατε στο project για πολλές εβδομάδες, σκέφτεστε να κάνετε μία μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο.
Τη Δευτέρα που γυρίζετε, αντιλαμβάνεστε ότι η μικρή σας απόδραση μόλις ακολουθήθηκε από μία μεγαλύτερη: αυτή του πελάτη σας. Όχι μόνο δεν θα κλείσει η συμφωνία με το δικό σας προϊόν, αλλά μάλλον θα κλείσει με αυτό του ανταγωνιστή σας. Μα είναι δυνατόν;
Βεβαίως και είναι, και σας το λέω εκ προσωπικής πείρας. Τα πάντα είναι δυνατά και τίποτα δεν είναι δεδομένο! Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα του επιχειρείν και εάν το “εμπεδώσετε” σωστά, θα αποφύγετε ή θα ελαχιστοποιήσετε πολλά και μεγάλα επιχειρηματικά, οικονομικά και συναισθηματικά σας προβλήματα.
Μάθημα #02. Εάν δεν σκέφτεστε σαν επιχειρηματίας, δεν είστε επιχειρηματίαςΈνα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα στα 20+ χρόνια που εργάζομαι είναι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης για τον άνθρωπο του επιχειρείν. Προσοχή: αυτός ο τρόπος σκέψης δε αφορά το στερεότυπο του στυγνού καπιταλιστή “φιγούρα Monopoly” με το ημίψηλο καπέλο, το πούρο και το αστραφτερό αυτοκίνητο.
Εάν όμως σκέφτεστε σαν υπάλληλος του επιχειρηματία αντί για επιχειρηματίας με υπαλλήλους δεν θα μακροημερεύσετε. Το ίδιο και αν σκέφτεστε σαν φίλος του επιχειρηματία, σαν αδελφός του επιχειρηματία ή σαν το έτερο ήμισυ του επιχειρηματία. Εσείς είστε ο entrepreneur και δίνετε λογαριασμό για τις κινήσεις σας μόνο στους πελάτες σας και στην ίδια την επιχείρηση (και στους μετόχους εάν γίνατε πλέον ΑΕ). Ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσετε ποτέ.
Μάθημα #03. Ο εχθρός του καλού είναι αυτό που αναβάλλατεΈχετε ακούσει το ρητό: “Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”; Ίσως, από περηφάνια, ή απλή επαγγελματική διαστροφή, περνάτε μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες μέχρι να καταφέρετε να κάνετε το καλό σας προϊόν ακόμη καλύτερο και την εξαιρετική σας υπηρεσία ακόμη πιο εξαιρετική.
Σας έχω όμως νέα. Σίγουρα θα πουλήσετε το “καλύτερο”. Είναι πολύ πιθανόν να πουλήσετε το “καλό”. Όμως είναι αδύνατον να πουλήσετε αυτό που αναβάλλατε. Στη σταυροφορία σας για το άριστο, μην παρασυρθείτε και βρεθείτε χωρίς απολύτως τίποτα στα χέρια σας. Είναι ένα μάθημα που “πονάει πολύ” και δεν πρέπει να το ζήσετε ξανά.
Μάθημα #04. Όχι στο micromanagement, όχι στο macromanagementΥπάρχει ένα σωστό σημείο ισορροπίας για τα πάντα. Για τη Γη, αυτό είναι περίπου στα 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο. Κάποια εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά ή μακριά και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη θα αφανιζόταν.
Ένα σημαντικό μάθημα που έχω πάρει είναι ότι το micromanagement είναι τροχοπέδη στα πάντα. Εάν υπαγορεύετε στο “δεξί σας χέρι” μέχρι και το πώς θα γράφει τα email του, καλύτερα να το κάνετε εσείς με το δικό σας δεξί χέρι – θα γλυτώσετε και ένα μισθό και έναν υπάλληλο χωρίς κίνητρο.
Όμως, σας βεβαιώνω ότι έμαθα και το αντίθετο. Η υπερβολική ελευθερία και χαλαρότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν το DNA της επιχείρησής σας, σε βαθμό που δεν θα σας αρέσει καθόλου. Πείτε λοιπόν όχι τόσο στο micromanagement όσο και στο macromanagement.
*(προσοχή: δεν χρησιμοποιούμε τον όρο “macromanagement” σε αυτή την περίσταση με τη λογική του προσανατολισμένου στο μέλλον management).
Μάθημα #05. Το δίκτυό σας και τα μάτια σαςΟι entrepreneurs που δεν δημιουργούν, αναπτύσσουν και μεγαλώνουν συνεχώς το δικό τους δίκτυο ανθρώπων, συνεργατών, συντελεστών, προμηθευτών είναι μονίμως σε υστέρηση σε σχέση με αυτούς που το κάνουν. Όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα πριν 20 χρόνια, πίστευα ότι οι σπουδές μου, οι γνώσεις μου και η αγάπη μου για το μάρκετινγκ ήταν ανώτερες της δημιουργίας ενός δικτύου.
Όμως, γρήγορα αντιλήφθηκα την αξία του δικτύου, απείρως μεγαλύτερη από ό,τι νομίζει κανείς πριν πατήσει τους βατήρες εκκίνησης του επιχειρηματικού στίβου. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά προσωπικά μαθήματα που πήρα και έκτοτε, προσέχω, διαφυλάσσω και αναπτύσσω το προσωπικό μου δίκτυο. Κάνετέ το και εσείς!
***
Θέμης Σαρανταένας
Σύμβουλος Μάρκετινγκ
www.marketingconsultat.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα 18/2: Καλπάζει η Όμικρον - «Πάμε ολοταχώς για περαιτέρω διασπορά»
- «Φαρμάκι» από το Euractiv: Κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες η συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
- Σταύρος Σβήγκος: «Με είχε αγγίξει, ένιωθα βιασμένος πραγματικά και ήθελα να κάνω μπάνιο»
- Αγρίνιο: Συνελήφθη γιαγιά που χαστούκισε τον εγγονό της - Τη μήνυσε ο πατέρας του παιδιού
- Σεισμός τώρα στην Αμφιλοχία
- Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται. Οι διάσημες υποθέσεις που συνδέονται με αυτό
- Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, ποια σημάδια μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία
- Σασμός – Spoiler: Μια μεγάλη αποκάλυψη σκορπίζει παντού το σκοτάδι – Ο Μαθιός βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, στον θάνατο
- Συγκλονίζει η γιαγιά που έκλεψε τρόφιμα από το Lidl - Βίντεο με όσα αναφέρει
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νεκρός άντρας εντοπίστηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Στο φως ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών στη Γάζα
- Πολίτης περιμένει 3 χρόνια το Μονομελές Πρωτοδικείο να εκδώσει απόφαση για υπόθεση 200.000 δολαρίων
- Μαύροι σκλάβοι με λουρί: Η ρατσιστική τοιχογραφία στο εστιατόριο της Tate Britain
- Πώς το iPhone μιας γυναίκας στη Σαουδική Αραβία αποκάλυψε παγκόσμιο χάκινγκ στα κινητά
- Καλλιτεχνικό πατινάζ: Πώς γίνεται το τετραπλό άξελ και πόσο επιβαρύνει τα σώματα των αθλητών
- Κορονοϊός: Τέλος στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση
- Επανέρχεται η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του μετρό έως 01:30 για Παρασκευή και Σάββατο
- Οι καλύτερες μακαρονάδες για τα κρύα βράδια του χειμώνα
- Έξι βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού μας
- Μπερλινάλε: Η «Χρυσή Άρκτος» στην ταινία της Ισπανίδας Κάρλα Σιμόν «Alcarras»
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Εργάζομαι αεί διδασκόμενος
- The Reach: Το παλαιότερο σκωτσέζικο ουίσκι που εμφιαλώθηκε ποτέ
- Οι καλύτερες μακαρονάδες για τα κρύα βράδια του χειμώνα
- «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού»: Ο Β΄ τόμος από τον ευπατρίδη της δημοσιογραφίας Αδωνι Κ. Κύρου
- Στο φως ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών στη Γάζα
- Δέκα συναρπαστικές οφθαλμαπάτες που ξεγελούν το μυαλό μας
- Καλλιτεχνικό πατινάζ: Πώς γίνεται το τετραπλό άξελ και πόσο επιβαρύνει τα σώματα των αθλητών
- Έξι βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού μας
- Πώς το iPhone μιας γυναίκας στη Σαουδική Αραβία αποκάλυψε παγκόσμιο χάκινγκ στα κινητά
- Ρομποτική και Ολυμπιακοί Αγώνες: Eνας ισχυρός συνδυασμός φωτογραφίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι επιτυγχάνει η στρατηγική πίεσης του Πούτιν σε βάρος της Δύσης και της Ουκρανίας
- ΠΑΟΚ: Έχασε στη Δανία αλλά συνεχίζει να ελπίζει
- Κρίση στην Ουκρανία: Επίκειται εισβολή λένε οι ΗΠΑ, με «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα» απειλεί η Ρωσία
- H Γαλλία αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι: Ανησυχίες για ενίσχυση των τζιχαντιστών
- Δολοφονία Άλκη: Στη φυλακή και ο 12ος κατηγορούμενος
- Τσίπρας: Θέλετε το κράτος τσιφλίκι σας. Χατζηδάκης: Είστε επιστήμονες στο ψέμα
- Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου συζήτησαν Μητσοτάκης-Αλ Σίσι
- Έκκληση προς τους απαγωγείς του Γιώργου Κυπαρίσση από την οικογένειά του
- Λιονέλ Μέσι. "Θα πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ; Ηρεμήστε"